Άντι Κόουλ και Ντουάιτ Γιορκ: Το δίδυμο των γκολ στο «Ολντ Τράφορντ»

20/07/2019 | Νεκτάριος Δαργάκης

Τη σεζόν 1997-98 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν κέρδισε κανένα τίτλο, εκτός από το Τσάριτι Σιλντ.

Η επόμενη χρονιά, όμως, θα ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Η ομάδα του Άλεξ Φέργκιουσον πέτυχε να κατακτήσει το θρυλικό τρεμπλ: το πρωτάθλημα, το Κύπελλο Αγγλίας και το Τσάμπιονς Λιγκ με την απίθανη ανατροπή απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου.

Όλα αυτά με αιχμή του δόρατος ένα δίδυμο επιθετικών που απολάμβανες να παρακολουθείς, τόσο για την αποτελεσματικότητά τους, όσο και για τη συνεργασία τους μέσα στο γήπεδο. Άντι Κόουλ και Ντουάιτ Γιορκ κατάφεραν για δύο σεζόν να στείλουν τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ στα ουράνια και έκαναν τους φίλους του καλού ποδοσφαίρου να χαίρονται που είχαν την ευκαιρία να τους παρακολουθήσουν.

Εδώ, όμως, να επισημάνουμε ότι η παρουσία των δύο εξαιρετικών στράικερ στην επίθεση της ομάδας του Σερ Άλεξ ούτε σχεδιασμένη ήταν, ούτε ξεκίνησε με την έναρξη της σεζόν. Η Γιουνάιτεντ ως στόχο το καλοκαίρι του 1998 είχε τον Πάτρικ Κλάιφερτ που τελικά κατέληξε στην Μπαρτσελόνα.

Εκτός από τον Άντι Κόουλ, είχε ακόμα τον Τέντι Σέριγχαμ και τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Ο ερχομός του Ντουάιτ Γιορκ από την δυνατή Άστον Βίλα της εποχής ήταν μια καλή μεταγραφή, αλλά όχι αυτό που παρακαλούσαν οι οπαδοί των «κόκκινων διαβόλων».

Το ματς που καθόρισε τη σεζόν

Όλα θα άλλαζαν μετά από ένα παιχνίδι στο «Ντελ» της Σαουθάμπτον τον Οκτώβριο του 1998. Ήταν μόλις το δεύτερο παιχνίδι που οι δύο στράικερ θα ξεκινούσαν μαζί, αλλά η απόδοσή τους, τα γκολ που πέτυχαν και η νίκη οδήγησαν τον Φέργκιουσον στην απόφαση ότι ο Άγγλος, με καταγωγή από την Τζαμάικα, Κόουλ και ο νεαποκτηθείς σέντερ φορ από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο θα ήταν το ζευγάρι των επιθετικών του για τη χρονιά.

Σε εκείνο το καθοριστικό (αν και δεν φαινόταν τότε) ματς, η Γιουνάιτεντ κέρδισε 3-0. Ο Γιορκ άνοιξε το σκορ, ο Κόουλ πέτυχε το δεύτερο τέρμα και το τρίτο σκόραρε ο Ζόρντι Κρόιφ που είχε περάσει ως αλλαγή.

Στο τέλος της σεζόν, οι δύο επιθετικοί είχαν πετύχει μαζί 53 γκολ, τα 35 από αυτά στο πρωτάθλημα. Ο Κόουλ είχε 24 και ο Γιορκ 29 σε όλες τις διοργανώσεις. Την επόμενη σεζόν, 1999/00, όταν η Γιουνάιτεντ κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα και το Διηπειρωτικό Κύπελλο, πέτυχαν άλλα 46 (Κόουλ 22, Γιορκ 24).

Η σεζόν 2000-01 δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένη για τους δυο τους, αν και η ομάδα κατέκτησε την τρίτη διαδοχική Πρέμιερ Λιγκ. Το δίδυμο «έσπασε», ειδικά, όταν στην ομάδα έφτασε ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ, αλλά «ξαναστήθηκε» στην Μπλάκμπερν. Ο Κόουλ έφυγε πρώτος τον Ιανουάριο του 2002 για τα «ρόδα», με τον Γιορκ να τον ακολουθεί το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς.

Με την Μπλάκμπερν δεν τα κατάφεραν το ίδιο καλά, αλλά κανένας δεν μπορεί να λησμονήσει τι πέτυχαν μαζί στην Γιουνάιτεντ.

Από τη μία ο Κόουλ να βρίσκει δίχτυα από εκεί που δεν τον περίμενες με τις κινήσεις του στη μεγάλη περιοχή, από την άλλη ο Γιορκ να κάνει τις περίτεχνές του ενέργειες και να σκοράρει απίθανα γκολ. Στη μέση ο Άλεξ Φέργκιουσον και οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ απολάμβαναν τις επιτυχίες και τις χαρές που απλόχερα σκορπούσαν δύο από τους καλύτερους φορ που πέρασαν από το «Ολντ Τράφορντ».

Το σούπερ δίδυμο για τη συνεργασία τους