Άρσεναλ: Οι «Invincibles» του Βενγκέρ παραμένουν μοναδικοί

24/03/2020 | Νεκτάριος Δαργάκης

Μόνο δύο ομάδες στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου έχουν αποκτήσει το δικαίωμα να λέγονται αήττητες ή αλλιώς «The Invincibles». Η Πρέστον του 1888/89, στην πρώτη σεζόν του πρωταθλήματος στην Αγγλία, και η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ που κατέκτησε την Πρέμιερ Λιγκ το 2003/04.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Άλεξ Φέργκιουσον πέρασε τους 90 βαθμούς της Άρσεναλ σε ίδιο αριθμό αγώνων το 2000 (38 ματς), όπως και η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα στην εκπληκτική της σεζόν το 2017-18 με τους 100 βαθμούς, αλλά καμιά τους δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το πρωτάθλημα αήττητη.

Η Λίβερπουλ τη φετινή σεζόν (2019/20, που έχει διακοπεί λόγω κορονοϊού) στόχευσε το επίτευγμα της Άρσεναλ, αλλά γνώρισε την ήττα από τη Γουότφορντ και έτσι ούτε αυτή θα ισοφαρίσει το ρεκόρ της ομάδας του βόρειου Λονδίνου.

Οι «κανονιέρηδες» το 2003/04 προέρχονταν από μια σεζόν όπου είχαν βγει δεύτεροι πίσω από τη Γιουνάιτεντ στο πρωτάθλημα, ενώ είχαν κατακτήσει το Κύπελλο με αντίπαλο τη Σαουθάμπτον στον τελικό.

O Βενγκέρ κράτησε τον ίδιο κορμό

Στο αγγλικό ποδόσφαιρο η μεγάλη αλλαγή του καλοκαιριού το 2003 ήταν η απόκτηση της Τσέλσι από τον Ρώσο μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς, κάτι που θα άλλαζε τα δεδομένα τα επόμενα χρόνια, ενώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε μετακομίσει από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας στο Μάντσεστερ για τη Γιουνάιτεντ.

Η Άρσεναλ κατάφερε να κρατήσει τον βασικό πυρήνα των παικτών της, έκανε τη σπουδαία προσθήκη του Γενς Λέμαν κάτω από τα δοκάρια της, ενώ τον Ιανουάριο θα αποκτούσε τον Χοσέ Αντόνιο Ρέγες (που σκοτώθηκε τον Ιούνιο του 2019 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα). Άλλοι παίκτες που ήρθαν το καλοκαίρι του 2003 στην ομάδα ήταν οι: Φιλίπ Σεντέρος, Γιόχαν Ντζούρου, Γκαέλ Κλισί και Σεσκ Φάμπρεγας.

Σημαντική αποχώρηση, κυρίως για ιστορικούς λόγους, ήταν αυτή του θρύλου της Άρσεναλ, Ντέβιντ Σίμαν για τη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά τον αντικατέστησε με τον καλύτερο τρόπο ο νεοφερμένος Λέμαν.

Η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ έχασε στο τελικό του Κομιούνιτι Σιλντ από τη Γιουνάιτεντ στα πέναλτι με 4-3, αλλά πήρε «γλυκιά» εκδίκηση στο πρωτάθλημα. Στη συγκεκριμένη σεζόν μπορεί να μην τα κατάφερε στις διοργανώσεις των εγχώριων κυπέλλων ή στο Champions League, αλλά στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν ασταμάτητη.

Η Άρσεναλ πέτυχε 26 νίκες και είχε 12 ισοπαλίες στα 38 παιχνίδια του πρωταθλήματος, ενώ είχε την καλύτερη επίθεση (73 γκολ) και την καλύτερη άμυνα (26), μαζί με την μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων (+47).

Ο Αλσατός τεχνικός είχε δημιουργήσει μια ομάδα με εξαιρετική ισορροπία τόσο στο επιθετικό όσο και στο αμυντικό κομμάτι.

Η βασική ενδεκάδα της Άρσεναλ

Οι «κανονιέρηδες» παρατάσσονταν συνήθως με 4-4-2. Στο τέρμα ο Γερμανός Γενς Λέμαν αποδείχθηκε η καλύτερη επιλογή για να αντικαταστήσει τον πολύπειρο Σίμαν, στο κέντρο της άμυνας ο Σολ Κάμπελ και ο Κόλο Τουρέ συνδύαζαν το εγκεφαλικό παιχνίδι με τη μαχητικότητα και τη δύναμη, ενώ στα μπακ ο Άσλεϊ Κόουλ και ο Λαουρέν έδιναν αξιοπιστία και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Στο κέντρο ο μεγάλος αρχηγός Πάτρικ Βιεϊρά και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα «έκοβαν και έραβαν», ενώ στα πλάγια Ρομπέρ Πιρές και Φρέντικ Λιούνγκμπεργκ όχι μόνο αναστάτωναν τις αντίπαλες άμυνες, αλλά κάλυπταν τις προωθήσεις των μπακ. Ο Γάλλος μέσος έκανε σπουδαία δουλειά στο σκοράρισμα αφού πέτυχε 14 γκολ και ήταν ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας.

Ποιος ήταν πρώτος; Μα, φυσικά ο Τιερί Ανρί, ο οποίος σημείωσε 30 γκολ (ρεκόρ καριέρας) σε 37 εμφανίσεις. Κατέκτησε τα βραβεία του «Παίκτη της Χρονιάς» που δίνουν η Ένωση των Επαγγελματιών Παικτών, όσο και οι δημοσιογράφοι στο Νησί. Επίσης, διεκδίκησε τη «Χρυσή Μπάλα» με τις απίστευτες εμφανίσεις του. Ο Γάλλος σέντερ φορ ήταν τέταρτος στην ψηφοφορία το 2004, ενώ θυμίζουμε ότι είχε βγει δεύτερος σε αυτή το 2003.

Αυτός που έδινε το απρόβλεπτο στην ομάδα της Άρσεναλ, αν και πλέον είχε μεγαλώσει αρκετά ήταν ο σπουδαίος Ντένις Μπέργκαμπ. Με αυτόν στο γήπεδο και την υπέροχη συνεργασία που είχαν με τον Ανρί, η ομάδα του Βενγκέρ μπέρδευε τους αντιπάλους της.

Ο Ολλανδός γυρνούσε πιο πίσω παίρνοντας την μπάλα και δημιουργώντας ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, με την Άρσεναλ να φαίνεται να παίζει 4-4-1-1 (ή 4-2-3-1 με βάση τα σημερινά συστήματα). Ο Μπέργκαμπ ολοκλήρωσε τη σεζόν με 7 ασίστ και 4 γκολ σε 28 συμμετοχές.

Με δυο λόγια, οι «Invincibles» ήταν μια στιβαρή ομάδα που έπαιζε όμορφο ποδόσφαιρο, αλλά δεν είχε κανένα πρόβλημα να διαλύσει τους αντιπάλους της με αντεπιθέσεις που είχαν επίκεντρο τον τρομερό και φοβερό Ανρί.

Είχε προειδοποιήσει…

Κανένας δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί ότι ο Βενγκέρ δεν είχε προειδοποιήσει για τον στόχο του – να μείνει η ομάδα αήττητη (αν και είχε πει για όλες τις διοργανώσεις). Μόνο που το είχε κάνει στην αρχή της προηγούμενης σεζόν μέχρι που ο -τότε έφηβος- Γουέιν Ρούνεϊ με τρομερό σουτ είχε δώσει τη νίκη στην Έβερτον τον Οκτώβριο του 2002, σταματώντας έτσι ένα σερί 30 αήττητων αγώνων στο πρωτάθλημα χωρίς ήττα.

Την επόμενη σεζόν από εκείνη τη δήλωση, η Άρσεναλ όχι μόνο πήρε το αήττητο πρωτάθλημα, αλλά κατάφερε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο σερί χωρίς ήττα που κρατάει μέχρι και σήμερα στην Πρέμιερ Λιγκ (49 αγώνες αήττητη ανάμεσα στον Μάιο του 2003 και τον Οκτώβριο του 2004).

Στην τελετή απονομής στο παλιό γήπεδο της Άρσεναλ, το ιστορικό «Χάιμπουρι», ένας οπαδός πέταξε ένα μπλουζάκι στον Βενγκέρ, το οποίο έγραφε: «Comical Wenger says we can go the whole season unbeaten», δηλαδή ο «κωμικός Βενγκέρ λέει ότι μπορούμε να πάμε σε όλη τη σεζόν αήττητοι». Ο Γάλλος τεχνικός σχολίασε «Το’ πα απλά μια σεζόν νωρίτερα»…

Τα 4+1 παιχνίδια-σταθμός για την Άρσεναλ

6η αγωνιστική, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ 0-0

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2003 γίνεται η «Μάχη του Ολντ Τράφορντ». Το παιχνίδι ανάμεσα στη γηπεδούχο Γιουνάιτεντ και την Άρσεναλ λήγει 0-0. Ο αγώνας σημαδεύεται από την αποβολή του Πατρίκ Βιεϊρά με δεύτερη κίτρινη κάρτα μετά από καυγά με τον Ρουντ Φαν Νίστελροϊ και το χαμένο πέναλτι του Ολλανδού στις καθυστερήσεις του ματς.

Ο επιθετικός της Γιουνάιτεντ θα μπορούσε να είχε σταματήσει το αήττητο της Άρσεναλ από την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος, αλλά έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Μετά από δευτερόλεπτα ο Στιβ Μπένετ σφύριξε τη λήξη του αγώνα και υπήρξε νέα ένταση.

Μάρτιν Κίον, Λαουρέν, Ρέι Πάρλουρ, Άσλεϊ Κόουλ και Κόλο Τουρέ την «έπεσαν» στον Φαν Νίστελροϊ, εκείνος δεν αντέδρασε, τον απομάκρυνε ο Ρόι Κιν, αλλά Ράιαν Γκιγκς, Κριστιάνο Ρονάλντο, Γκάρι Νέβιλ, Μίκαελ Σιλβέστρ, Κουίντον Φόρτσουν και Ρίο Φέρντιναντ πήγαν να υπερασπιστούν τον συμπαίκτη τους και τα πράγματα χειροτέρεψαν. Μετά το παιχνίδι πέντε παίκτες της Άρσεναλ και δύο της Γιουνάιτεντ τιμωρήθηκαν με πρόστιμα.

26η αγωνιστική, Τσέλσι – Άρσεναλ 1-2

H Άρσεναλ κάνει την ανατροπή παρά την ψυχρολουσία στο 1ο λεπτό και είναι πλέον 7 βαθμούς μπροστά στην κορυφή της βαθμολογίας. Οι «μπλε» προηγήθηκαν στο 27ο δευτερόλεπτο του ματς μετά από γκολ του Έϊντουρ Γκούντγιονσεν, αλλά η ομάδα του Βενγκέρ είχε την απάντηση.

Ο Ντένις Μπέργκαμπ έδωσε μια υπέροχη πάσα στον Βιεϊρά για την ισοφάριση στο 15ο λεπτό, ενώ έξι λεπτά αργότερα το λάθος του τερματοφύλακα Νιλ Σάλιβαν έδωσε την ευκαιρία στον Βραζιλιάνο Εντού να πετύχει το δεύτερο και νικητήριο γκολ της Άρσεναλ. Η Τσέλσι έμεινε με 10 παίκτες την τελευταία μισή ώρα του παιχνιδιού αφού αποβλήθηκε ο σκόρερ της με δεύτερη κίτρινη από τον Μάικ Ρίλεϊ.

31η αγωνιστική, Άρσεναλ – Λίβερπουλ 4-2

Η Άρσεναλ ξανά μένει πίσω στο σκορ από κεφαλιά του Σάμι Χίπια στο 5ο μόλις λεπτό, αλλά σε αυτό το ματς ο Τιερί Ανρί κάνει… όργια. Ισοφαρίζει για το 1-1 στο 31′, ο Μάικλ Όουεν ξαναδίνει το προβάδισμα στους «κόκκινους» για το 1-2 στο 42′, αλλά ο Γάλλος είναι αποφασισμένος να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη.

Ο Ρομπέρ Πιρές ισοφαρίζει στο 49′ και στη συνέχεια ο Ανρί σημειώνει άλλα δύο γκολ (50′ και 78′). Η Άρσεναλ είναι ξανά 7 βαθμούς μπροστά στη μάχη για τον τίτλο. Μη χάσετε στο βίντεο το δεύτερο πανέμορφο γκολ του Ανρί.

34η αγωνιστική, Τότεναμ – Άρσεναλ 2-2

Τι καλύτερο για τους οπαδούς της Άρσεναλ; Η ομάδα τους εξασφάλισε τον τίτλο στο ντέρμπι του βόρειου Λονδίνου με την Τότεναμ, μέσα στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», αξιοποιώντας την ήττα της δεύτερης Τσέλσι από τη Νιούκαστλ.

Τα γκολ των πρωταθλητών πέτυχων ο Πατρίκ Βιεϊρά και ο Ρομπέρ Πιρές στο 3ο και στο 35ο λεπτό, αντίστοιχα, ενώ για την Τότεναμ σκόραραν οι Τζέιμι Ρέντναπ (62′) και Ρόμπι Κιν με πέναλτι στο 94′.

38η αγωνιστική, Άρσεναλ – Λέστερ 2-1

Τις επόμενες τέσσερις αγωνιστικές η Άρσεναλ είχε δύο νίκες και δύο ισοπαλίες και έτσι ο Πατρίκ Βιεϊρά σήκωσε την κούπα μετά τη νίκη επί της Λέστερ στο «Χάιμπουρι» με 2-1 την 38η αγωνιστική.

Τα γκολ των αήττητων πρωταθλητών στο τελευταίο παιχνίδι πέτυχαν ο Τιερί Ανρί με πέναλτι στο 47′ και ο Βιεϊρά στο 66′, ενώ οι «αλεπούδες» είχαν προηγηθεί στο 26′ με τον Πολ Ντίκοφ.

Το ρόστερ των «Invincibles» και οι συμμετοχές στο αήττητο πρωτάθλημα

1

Τ

Γενς Λέμαν

38

0

3

AM

Άσλεϊ Κόουλ

32

0

4

ΜΕ

Πάτρικ Βιεϊρά

29

3

5

ΑΜ

Μάρτιν Κίον

3 (7)

0

7

ΜΕ

Ρομπέρ Πιρές

33 (3)

14

8

ΜΕ

Φρέντρικ

Λιούνγκμπεργκ

27 (3)

4

9

ΕΠ

Χοσέ Αντόνιο Ρέγες

7 (6)

2

10

ΕΠ

Ντένις Μπέργκαμπ

21 (7)

4

11

ΕΠ

Σιλβέν Βιλτόρ

8 (4)

3

12

ΑΜ

Λαουρέν

30 (2)

0

14

ΕΠ

Τιερί Ανρί

37

30

15

ΜΕ

Ρέι Πάρλουρ

12 (10)

0

17

ΜΕ

Εντού

12 (17)

2

18

ΑΜ

Πασκάλ Σιγκάν

10 (8)

0

19

ΜΕ

Ζιλμπέρτο Σίλβα

29 (3)

4

22

ΑΜ

Γκαέλ Κλισί

7 (5)

0

23

ΑΜ

Σολ Κάμπελ

35

1

25

ΕΠ

Νουάνκο Κανού

3 (7)

1

28

ΑΜ

Κόλο Τουρέ

36 (1)

1

30

ΕΠ

Ζερεμί Αλαντιέρ

3 (7)

0

39

ΜΕ

Ντέιβιντ Μπέντλεϊ

1

0

45

ΑΜ

Τζάστον Χόιτ

1

0

*Στο ρόστερ αναφέρονται μόνο όσοι έκαναν έστω μία συμμετοχή στην Πρέμιερ Λιγκ, στην παρένθεση οι συμμετοχές ως αλλαγές

Η τελική βαθμολογία της Premier League 2003/04

Όλοι οι αγώνες της Άρσεναλ το 2003/04 και οι σκόρερ των πρωταθλητών

Ημερομηνία

Αγώνας

Σκόρερ

Αυγ 16, 03

Άρσεναλ – Έβερτον 2-1

Κάμπελ, Πιρές

Αυγ 24, 03

Μίντλεσμπρο – Άρσεναλ

0-4

Ανρί, Ζιλμπέρτο, Βιλτόρ (2)

Αυγ 27, 03

Άρσεναλ – Άστον Βίλα 2-0

Κάμπελ, Ανρί

Αυγ 31, 03

Μάντσεστερ Σίτι – Άρσεναλ 1-2

Βιλτόρ, Λιούνγκμπεργκ

Σεπτ 13, 03

Άρσεναλ – Πόρτσμουθ 1-1

Ανρί

Σεπτ 21, 03

Μάντσεστερ Γιουν. – Άρσεναλ 0-0

-

Σεπτ 26, 03

Άρσεναλ – Νιούκαστλ 3-2

Ανρί (2), Ζιλμπέρτο

Οκτ 4, 03

Λίβερπουλ – Άρσεναλ 1-2

Χίπια (αυτογκόλ), Πιρές

Οκτ 18, 03

Άρσεναλ – Τσέλσι 2-1

Εντού, Ανρί

Οκτ 26, 03

Τσάρλτον – Άρσεναλ 1-1

Ανρί

Νοε 1, 03

Λιντς – Άρσεναλ 1-4

Ανρί (2), Πιρές, Ζιλμπέρτο

Νοε 8, 03

Άρσεναλ – Τότεναμ 2-1

Πιρές, Λιούνγκμπεργκ

Nοε 22, 03

Μπέρμιγχαμ – Άρσεναλ

0-3

Λιούνγκμπεργκ, Μπέργκαμπ, Πιρές

Νοε 30, 03

Άρσεναλ – Φούλαμ 0-0

-

Δεκ 6, 03

Λέστερ – Άρσεναλ 1-1

Ζιλμπέρτο

Δεκ 14, 03

Άρσεναλ – Μπλάκμπερν

1-0

Μπέργκαμπ

Δεκ 20, 03

Μπόλτον – Άρσεναλ 1-1

Πιρές

Δεκ 26, 03

Άρσεναλ – Γουλβς 3-0

Κράντοκ (αυτογκολ), Ανρί (2)

Δεκ 29, 03

Σαουθάμπτον – Άρσεναλ 0-1

Πιρές

Ιαν 7, 04

Έβερτον – Άρσεναλ 1-1

Κανού

Ιαν 10, 04

Άρσεναλ – Μίντλεσμπρο

4-1

Ανρί, Κεντρό (αυτογκόλ), Πιρές, Λιούνγκμπεργκ

Ιαν 18, 04

Άστον Βίλα – Άρσεναλ 0-2

Ανρί (2)

Φεβ 1, 04

Άρσεναλ – Μάντσεστερ Σίτι 2-1

Τάρνατ (αυτογκολ), Ανρί

Φεβ 7, 04

Γουλβς – Άρσεναλ 1-3

Μπέργκαμπ, Ανρί, Τουρέ

Φεβ 10, 04

Άρσεναλ – Σαουθάμπτον 2-0

Ανρί (2)

Φεβ 21, 04

Τσέλσι – Άρσεναλ 1-2

Βιεϊρά, Εντού

Φεβ 28, 04

Άρσεναλ – Τσάρλτον 2-1

Πιρές, Ανρί

Μαρ 13, 04

Μπλάκμπερν – Άρσεναλ

0-2

Ανρί, Πιρές

Μαρ 20, 04

Άρσεναλ – Μπόλτον 2-1

Ανρί, Πιρές

Μαρ 28, 04

Άρσεναλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-1

Ανρί

Απρ 9, 04

Άρσεναλ – Λίβερπουλ 4-2

Ανρί (3), Πιρές

Απρ 11, 04

Νιούκαστλ – Άρσεναλ 0-0

Απρ 16, 04

Άρσεναλ – Λιντς 5-0

Πιρές, Ανρί (4)

Aπρ 25, 04

Τότεναμ – Άρσεναλ 2-2

Βιεϊρά, Πιρές

Μαϊ 1, 04

Άρσεναλ – Μπέρμιγχαμ

0-0

Μαϊ 4, 04

Πόρτσμουθ – Άρσεναλ 1-1

Ρέγες

Μαϊ 9, 04

Φούλαμ – Άρσεναλ 0-1

Ρέγες

Μαϊ 15, 04

Άρσεναλ – Λέστερ 2-1

Ανρί, Βιεϊρά