Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν κατακτήσει treble

11/07/2023 | Νεκτάριος Δαργάκης

Η Μάντσεστερ Σίτι στο τέλος της σεζόν 2022/23 μπήκε σε μια σπουδαία λίστα, ενώ ο Πεπ Γκουαρδιόλα έγινε ο πρώτος προπονητής με δύο treble.

Η κατάκτηση του treble είναι ένα σπάνιο επίτευγμα αφού από τη λίστα με τις ομάδες που το έχουν κατακτήσει σε μια σεζόν λείπουν «γίγαντες» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μίλαν και η Λίβερπουλ.

Σημειώνουμε ότι το... σωστό, το γνήσιο treble είναι ότι όταν μια ομάδα κατακτά το πρωτάθλημα στη χώρα της, το εγχώριο κύπελλο και το Κύπελλο Πρωταθλητριών ή Champions League.

Ποιες ομάδες το έχουν καταφέρει; Αυτές είναι οι: Σέλτικ, Άγιαξ, Αϊντχόβεν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπαρτσελόνα (δύο φορές), Ίντερ, Μπάγερν Μονάχου (δύο φορές) και η Μάντσεστερ Σίτι.

Η Σέλτικ το 1966/67

Η Σέλτικ έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε το treble. Για την ακρίβεια, η ομάδα της Σκωτίας τη σεζόν 1966/67 κατέκτησε το quadruple αφού όχι μόνο πανηγύρισε για τους τρεις βασικούς τίτλους στους οποίους αναφερθήκαμε παραπάνω, αλλά κατέκτησε και το σκωτσέζικο League Cup.

Η ομάδα του Τζοκ Στάιν έχασε μόλις δύο ματς στο πρωτάθλημα (και τα δύο από την Νταντί Γιουνάιτεντ) με αποτέλεσμα να είναι τρεις πόντους πάνω από την «αιώνια» αντίπαλο Ρέιντζερς στη βαθμολογία.

Οι δύο ομάδες συγκρούστηκαν και στον τελικό του League Cup με τους «τριφυλλοφόρους» να επικρατούν με 1-0. Στον τελικό του Κυπέλλου η Σέλτικ επικράτησε με 2-0 επί της Αμπερντίν, εξασφάλισε το εγχώριο treble και ταξίδεψε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας όπου θα ζούσε την κορυφαία βραδιά στην ιστορία του συλλόγου.

Το ματς απέναντι στην Ίντερ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών δεν θα ξεκινούσε καλά αφού ο σπουδαίος Σάντρο Ματσόλα έβαλε μπροστά στο σκορ τους «νερατζούρι» μόλις στο έβδομο λεπτό από τη βούλα του πέναλτι.

Όμως, η Σέλτικ αντέδρασε. Ο Τόμι Γκέμελς λίγο μετά από μία ώρα παιχνιδιού και ο Στίβι Τσάλμερς έξι λεπτά αργότερα σκόραραν για τους Σκωτσέζους και χάρισαν το προσωνύμιο «Τα λιοντάρια της Λισαβόνας» στην ομάδα του Στάιν μαζί με το τρόπαιο.

Ο Άγιαξ το 1971/72

Ο Άγιαξ υπερασπιζόταν τον θρόνο του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αφού το 1971 είχε νικήσει με 2-0 τον Παναθηναϊκό στο «Γουέμπλεϊ».

Ωστόσο, το έκανε χωρίς τον θρυλικό προπονητή Ρίνους Μίχελς που είχε αποχωρήσει από τον «Αίαντα» για το χατίρι της Μπαρτσελόνα.

Παρόλα αυτά, η ομάδα που είχε αφήσει πίσω του ο Μίχελς ήταν ισχυρότατη και με νέο προπονητή τον Στέφαν Κόβακς έφτασαν σε ένα ανεπανάληπτο treble.

Στην Eredivisie ο Άγιαξ έχασε μόλις ένα παιχνίδι, ενώ κέρδισε τους 26 από τους 27 τελευταίους αγώνες στο πρωτάθλημα. Στη συνέχεια η ομάδα του Κόβακς κέρδισε με 3-2 την Ντεν Χάαγκ στον τελικό του Κυπέλλου Ολλανδίας.

Στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ο «Αίαντας», όπως και η πρώτη ομάδα που πέτυχε το treble η Σέλτικ, αντιμετώπισε την Ίντερ. Μάλιστα, το παιχνίδι φιλοξενήθηκε στο γήπεδο της μεγάλης αντιπάλου του Άγιαξ, Φέγενορντ στο «Ντε Κάιπ» του Ρότερνταμ.

Ο Γιόχαν Κρόιφ «καθάρισε» το ματς με δύο γκολ και έτσι ο Άγιαξ κατέκτησε το treble, ενώ ένα χρόνο αργότερα θα έφτανε στην κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου Κυπέλλου Πρωταθλητριών με αντίπαλο τη Γιουβέντους (1-0).

Η Αϊντχόβεν το 1987/88

Η επόμενη ομάδα που κατάφερε να κατακτήσει το trebleήταν και πάλι από την Ολλανδία, αυτή τη φορά η Αϊντχόβεν.

Με προπονητή τον Γκους Χίντινγκ και αρχισκόρερ τον Βιμ Κιφτ με 29 γκολ, η Αϊντχόβεν πήρε εύκολα το πρωτάθλημα με εννιά βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Άγιαξ.

Η ομάδα του Χίντινγκ ήταν… πολυβόλο στην επίθεση, σημειώνοντας 117 γκολ σε 34 αγώνες στην Eredivisie.

Στον τελικό του Κυπέλλου Ολλανδίας η Αϊντχόβεν επικράτησε με 3-2 της Ρόντα μετά από παράταση.

Στην Ευρώπη ο Χίντινγκ επέλεξε μια πιο αμυντικογενή τακτική. Μάλιστα, η Αϊντχόβεν δεν κέρδισε ούτε ένα παιχνίδι στη διάρκεια των 90 λεπτών μετά τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Τόσο απέναντι στην Μπορντό στα προημιτελικά, όσο και απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης στους «4», πήραν ισοπαλίες με 1-1 στα εκτός έδρας ματς, ενώ εξασφάλισαν λευκές ισοπαλίες (0-0) στους επαναληπτικούς, παίρνοντας την πρόκριση χάρη στα εκτός έδρας γκολ (κανονισμός που δεν ισχύει πια).

Ο τελικός απέναντι στην Μπενφίκα στη Στουτγκάρδη κρίθηκε στα πέναλτι αφού ο κανονικός αγώνας και η παράταση είχαν τελειώσει με 0-0.

Η ολλανδική ομάδα νίκησε με 6-5 στα πέναλτι και έτσι κατέκτησε και την τρίτη – και σπουδαιότερη – κούπα της σεζόν.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1998/99

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε κυριαρχήσει στο αγγλικό ποδόσφαιρο από την αυγή της Premier League και μετά το 1992, ωστόσο έπρεπε να περιμένει μέχρι το 1999 για να κατακτήσει το ChampionsLeagueυπό την καθοδήγηση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Και το έκανε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, κατακτώντας το treble. Μετά από σκληρή μάχη στο πρωτάθλημα οι «κόκκινοι διάβολοι» πήραν τον τίτλο με ένα βαθμό διαφορά από την πρωταθλήτρια της προηγούμενης σεζόν, Άρσεναλ.

Στο Κύπελλο Αγγλίας η ομάδα του Φέργκιουσον απέκλεισε στον ημιτελικό τους «κανονιέρηδες» χάρη σε φανταστικό γκολ του Ράιαν Γκιγκς στον επαναληπτικό που φιλοξενήθηκε στο «Βίλα Παρκ».

Στον τελικό η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κέρδισε με 2-0 τη Νιούκαστλ και πανηγύρισε το εγχώριο double.

Ωστόσο, η νίκη στον τελικό του ChampionsLeagueστη Βαρκελώνη (2-1) είναι αυτή που έχει μείνει αξέχαστη χάρη στη σπουδαία ανατροπή απέναντι στην ισχυρότατη Μπάγερν Μονάχου που είχε προηγηθεί με τον Μάριο Μπάσλερ.

Οι αλλαγές του Φέργκιουσον, Τέντι Σέριγχαμ και Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ αποδείχθηκαν «χρυσές», πέτυχαν από ένα γκολ και χάρισαν στους «κόκκινους διαβόλους» το Champions League, αλλά και το treble.

Η Μπαρτσελόνα το 2008/09

Το πρώτο treble του Πεπ Γκουαρδιόλα έγινε με την τρομερή και φοβερή Μπαρτσελόνα το 2008/09. Λιονέλ Μέσι, Τσάβι, Αντρές Ινιέστα και πάει λέγοντας…

Κάθε όνομα στην ομάδα των «μπλαουγκράνα» έχει μεγάλη ιστορία με το σύνολο του Πεπ να δικαιώνει απόλυτα τις προσδοκίες που υπήρχαν.

Η Μπάρτσα κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας με εννιά βαθμούς από τη δεύτερη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ στον τελικό του Κυπέλλου νίκησαν με το ευρύ 4-1 την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Στο Champions Leagueοι «μπλαουγκράνα» ξεκίνησαν το «ταξίδι» τους από τον τρίτο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης απέναντι στη Βίσλα Κρακοβίας (από την οποία έχασαν με 1-0 στον επαναληπτικό αγώνα χωρίς να το πληρώσουν) εξαιτίας της τρίτης θέσης που είχαν καταλάβει την προηγούμενη σεζόν στη LaLiga.

Στη συνέχεια δεν αντιμετώπισαν προβλήματα αφού βγήκαν πρώτοι στον όμιλό τους, αποκλείοντας στη συνέχεια εύκολα τις Λιόν και Μπάγερν Μονάχου.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο ήρθε στον ημιτελικό αφού η Μπαρτσελόνα προκρίθηκε χάρη στον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ, με την Τσέλσι ακόμα και σήμερα να έχει παράπονα από τη διαιτησία εκείνου του ιστορικού παιχνιδιού στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

Στον τελικό της Ρώμης, οι «μπλαουγκράνα» επικράτησαν με 2-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χάρη σε γκολ των Σαμουέλ Ετό και Μέσι και κατέκτησαν το Champions League, συμπληρώνοντας το treble.

Η Ίντερ το 2009/10

Την αμέσως επόμενη σεζόν, μια πολύ διαφορετική ομάδα από την Μπαρτσελόνα κατάφερε να κατακτήσει το treble υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο.

Θυμίζουμε ότι Καταλανοί και «νερατζούρι» είχαν ανταλλάξει τους επιθετικούς τους (Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και Σαμουέλ Ετό), με τους δεύτερους να βγαίνουν κερδισμένοι εκ του αποτελέσματος.

Το επιθετικό δίδυμο των Ετό και Ντιέγκο Μιλίτο οδήγησε την Ίντερ στην επιτυχία, ενώ στις άλλες γραμμές δέσποζαν ο τερματοφύλακας Ζούλιο Σέζαρ, ο κεντρικός αμυντικός Λούτσιο και φυσικά ο Γουέσλεϊ Σνάιντερ στο κέντρο.

Η ομάδα του Μουρίνιο κατέκτησε τη Serie A με δύο πόντους διαφορά από τη Ρόμα, ενώ κατέκτησε και το Κύπελλο Ιταλίας απέναντι στους «τζαλορόσι» με νίκη 1-0 στον τελικό.

Στο Champions League η Ίντερ βρέθηκε πίσω από την Μπαρτσελόνα στον όμιλο, αλλά κατάφερε να προκριθεί στους επόμενους γύρους απέναντι στην Τσέλσι και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας πριν να ξαναβρεθεί στον δρόμο των «μπλαουγκράνα» στον ημιτελικό.

Η Ίντερ κατάφερε να περάσει στον τελικό με συνολικό σκορ 3-2, αν και έχασαν με 1-0 στη Βαρκελώνη.

Στον τελικό «καθάρισε» ο Μιλίτο αφού πέτυχε και τα δύο τέρματα στο 2-0 της Ίντερ επί της Μπάγερν Μονάχου, με τους «νερατζούρι» να πανηγυρίζουν το τρίτο τρόπαιό τους μέσα στη σεζόν και το πρώτο στη διοργάνωση από το 1965 και μετά.

Η Μπάγερν το 2012/13

HΜπάγερν Μονάχου είχε χάσει την πρωτοκαθεδρία στη Γερμανία από την Μπορούσια Ντόρτμουντ, ωστόσο η σεζόν 2012/13 θα σήμαινε την επιστροφή της στην κορυφή του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Η σεζόν ξεκίνησε με οκτώ συνεχόμενες νίκες για την ομάδα του Γιουπ Χάινκες και κατέκτησε εύκολα τον τίτλο του πρωταθλήματος αφού πήραν τους τρεις πόντους σε όλα τα παιχνίδια εκτός από ένα μετά τη χειμερινή διακοπή της Bundesliga.

Με μία μόνο ήττα, η Μπάγερν συγκέντρωσε 91 πόντους, 25 περισσότερους από τη δεύτερη Ντόρτμουντ.

Στον τελικό του Champions League στο «Γουέμπλεϊ», οι Βαυαροί αντιμετώπισαν έναν γνωστό αντίπαλο αφού είχαν περάσει τα εμπόδια των Άρσεναλ, Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα στις φάσεις των νοκ άουτ αγώνων.

Ο Ιλκάι Γκιουντογκάν ήταν αυτός που ισοφάρισε για την Μπορούσια Ντόρτμουντ το γκολ του Μάριο Μάντζουκιτς που άνοιξε το σκορ για την Μπάγερν, με τον Άριεν Ρόμπεν να σκοράρει στο 89’ και να δίνει το «κύπελλο με τα μεγάλα αυτιά» στην ομάδα από το Μόναχο.

Η Μπάγερν κατέκτησε το treble αφού έπειτα από μία εβδομάδα επικράτησε με 3-2 επί της Στουτγκάρδης στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας.

Η Μπαρτσελόνα το 2014/15

Μέχρι το 2014/15 δεν ήταν ασυνήθιστο μια ομάδα να κατακτά το treble, ωστόσο η Μπαρτσελόνα έγινε η πρώτη που επανέλαβε το επίτευγμά της.

Αυτή ήταν η πρώτη σεζόν του Λουίς Ενρίκε στον πάγκο των «μπλαουγκράνα» μετά που αποχώρησε από τη Θέλτα και θα αποδεικνυόταν ιστορική.

Στην επίθεση της Μπαρτσελόνα δέσποζε το εμβληματικό τρίο των Λιονέλ Μέσι, Νεϊμάρ και Λουίς Σουάρες. Οι τρεις τους πέτυχαν 122 γκολ στη σεζόν, με τα 58 να τα έχει σημειώσει ο Μέσι.

Παρόλα αυτά στη La Liga, οι «μπλαουγκράνα» βρήκαν σθεναρή αντίσταση από τη Ρεάλ Μαδρίτης, καταφέρνοντας τελικά να επικρατήσουν με δύο πόντους διαφορά αφού έφτασαν τους 94 πόντους.

Στη συνέχεια η ομάδα του Λουίς Ενρίκε νίκησε με 3-1 την Αθλέτικ Μπιλμπάο στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας και ετοιμάστηκε να συγκρουστεί με τη Γιουβέντους στον τελικό του Champions League.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκεί η Μπαρτσελόνα είχε φτάσει αποκλείοντας τις ισχυρές Μάντσεστερ Σίτι, Παρί Σεν Ζερμέν και Μπάγερν Μονάχου.

Στο Βερολίνο, όπου φιλοξενήθηκε ο τελικός, ο Ιβάν Ράκιτιτς έδωσε το προβάδισμα στους «μπλαουγκράνα», με τον Άλβαρο Μοράτα να ισοφαρίζει. Ωστόσο, τα γκολ των Σουάρες και Νεϊμάρ εξασφάλισαν στην Μπαρτσελόνα τη νίκη με 3-1 και το δεύτερο treble στην ιστορία της ομάδας.

Η Μπάγερν Μονάχου το 2019/20

Αν κερδίσεις το treble και δεν είναι κανένας τριγύρω για να το δει, ισχύει; Ναι, είναι η απάντηση που δίνει η Μπάγερν Μονάχου που επανέλαβε το κατόρθωμά της (η δεύτερη ομάδα μετά την Μπαρτσελόνα), ωστόσο το έκανε εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, με τα γήπεδα να είναι άδεια.

Η σεζόν για την Μπάγερν δεν ξεκίνησε καλά και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Χάνσι Φλικ να αντικαταστήσει τον Νίκο Κόβατς που απολύθηκε τον Νοέμβριο.

Ο Φλικ κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση και μετά από μια ήταν με 2-1 εκτός έδρας από την Γκλάντμπαχ στις 7 Δεκεμβρίου, η Μπάγερν κέρδισε τα 19 από τα τελευταία της 20 παιχνίδια στην Bundesliga (είχε και μια ισοπαλία) και κατέκτησε εύκολα τον τίτλο.

Παρά τη δίμηνη διακοπή λόγω της πανδημίας, η ομάδα του Φλικ κατάφερε να κατακτήσει και το Κύπελλο Γερμανίας, με νίκη με 4-2 επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Έπειτα, η Μπάγερν πήρε μέρος στο Final-8 του Champions League που διοργανώθηκε στα γήπεδα της Πορτογαλίας (αλήθεια, το θυμάστε;). Στη Λισαβόνα, που φιλοξένησε τους τελευταίους τρεις γύρους, διεξήχθη και το επικό 8-2 επί της Μπαρτσελόνα για τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Στον ημιτελικό μια νίκη με 3-0 επί της Λιόν, έστειλε τους Βαυαρούς στον τελικό όπου αναμετρήθηκαν με την Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο Κίνγκσλεϊ Κομάν ήταν αυτός που «πλήγωσε» την πρώην ομάδα του και έτσι χάρισε τη νίκη με 1-0 στην Μπάγερν, η οποία πανηγύρισε το τρίτο τρόπαιο στην ιδιαίτερη αυτή σεζόν.

Η Μάντσεστερ Σίτι το 2022/23

Κάπως έτσι φτάσαμε και στη σεζόν 2022/23 με τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα να κατακτά το treble και τον Καταλανό να γίνεται ο πρώτος προπονητής που το πετυχαίνει για δεύτερη φορά και, μάλιστα, με διαφορετική ομάδα.

Νωρίτερα, το 2018/19, η Σίτι είχε γίνει η πρώτη ομάδα στην Αγγλία (σε επίπεδο ανδρών) που κατακτούσε την Premier League, το Κύπελλο Αγγλίας και το LeagueCup.

Η ομάδα του Γκουαρδιόλα νίκησε με 1-0 χάρη σε γκολ του Ρόδρι την αξιόμαχη Ίντερ στον τελικό του Champions League στην Κωνσταντινούπολη και κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της τη διοργάνωση.

Στην Premier League η Σίτι συγκέντρωσε 89 βαθμούς, με τη δεύτερη Άρσεναλ να μένει στους 84.

Στον τελικό του Κυπέλλου, για πρώτη φορά στην ιστορία είχαμε ντέρμπι του Μάντσεστερ, με τη Σίτι να κερδίζει με 2-1 τη Γιουνάιτεντ.