Βραζιλία - Αργεντινή: Η μάχη για το Copa America του 2007

02/07/2019 | Νεκτάριος Δαργάκης

Βραζιλία – Αργεντινή. Το απόλυτο ντέρμπι της Λατινικής Αμερικής θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε όσοι ξενυχτήσουμε τα ξημερώματα της Τετάρτης 3 Ιουλίου (3.30, ERT Sports HD) στον ημιτελικό του Copa America 2019.

Η διοργανώτρια «σελεσάο» θέλει να επαναλάβει το κατόρθωμα του 2007 όταν για τελευταία φορά επικράτησε σε Copa America απέναντι στην αντίπαλό της στον φετινό ημιτελικό. Για να το καταφέρει θα χρειαστεί να προσπεράσει το εμπόδιο της ομάδας του Λιονέλ Σκαλόνι.

Η «αλμπισελέστε», από τη δική της μεριά, θα πρέπει να γυρίσει πίσω στο μακρινό, πλέον, 1993 για να θυμηθεί πότε κατέκτησε τελευταία φορά το Copa America. Στο σημερινό κείμενο του Jogo Bonito θα θυμηθούμε την τελευταία φορά που οι δύο παραδοσιακές αντίπαλοι του ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής βρέθηκαν αντίπαλες σε τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης της ηπείρου τους.

Το 2007 το Copa America φιλοξενήθηκε στα γήπεδα της Βενεζουέλας. Τόσο η Βραζιλία όσο και η Αργεντινή ήθελαν όσο τίποτα άλλο τον τίτλο αφού δεν τα είχαν καταφέρει στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006, όπου νικήτρια ήταν η Ιταλία.

Οι Βραζιλιάνοι είχαν επιλέξει να δώσουν τα ηνία στον Κάρλος Ντούνγκα με το σκεπτικό ότι θα έφερνε πειθαρχία και περισσότερο «ευρωπαϊκό» στιλ στην Εθνική. Από την άλλη, η Αργεντινή είχε δώσει ξανά τα «κλειδιά» στον Άλφιο Μπαζίλε, με την ελπίδα να επιστρέψει στις επιτυχίες.

Ο Ντούνγκα πριν από το τουρνουά είδε δύο από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου εκείνη την εποχή, τον Κακά και τον Ροναλντίνιο, να αρνούνται να παίξουν στο Κόπα Αμέρικα αφού θέλησαν να ξεκουραστούν από τις βαριές υποχρεώσεις που είχαν με τις ομάδες τους. Έτσι, έφτιαξε μια ομάδα που στηριζόταν στην εργατικότητα μέσα στον αγωνιστικό χώρο και στο μεγάλο ταλέντο μεμονωμένων παικτών, όπως του Ρομπίνιο που «έλαμψε» στη διοργάνωση.

Αντίθετα, η Αργεντινή πήγε στη Βενεζουέλα με σχεδόν όλα τα αστέρια της, με μεγάλες προσδοκίες, όπως άλλωστε και στο Μουντιάλ της προηγούμενης χρονιάς.

Οι όμιλοι

Η «σελεσάο» βρέθηκε στον δεύτερο όμιλο με το Μεξικό, τη Χιλή και το Εκουαδόρ, ενώ η Αργεντινή αντιμετώπισε για τον τρίτο όμιλο τις: Παραγουάη, Κολομβία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ομάδα του Κάρλος Ντούνγκα δεν ξεκίνησε καλά το τουρνουά αφού ηττήθηκε από το Μεξικό που έκανε μια πολύ καλή παρουσία και τελικά τερμάτισε στην τρίτη θέση όλης της διοργάνωσης. Στον πρώτο αγώνα του ομίλου με γκολ του «δικού μας» Νέρι Καστίγιο και του Ραμόν Μοράλες κατάφερε να νικήσει τους Βραζιλιάνους με 2-0.

Η Βραζιλία τελικά πήρε την πρόκριση ως δεύτερη πίσω από τους Μεξικάνους αφού κατάφερε να κερδίσει με 3-0 τη Χιλή χάρη σε χατ-τρικ του Ρομπίνιο και 1-0 το Εκουαδόρ, πάλι με σκόρερ τον τότε παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης.

Η ομάδα του Άλφιο Μπαζίλε, αντίθετα, προκρίθηκε ως πρώτη από τον όμιλό της με τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Κέρδισε αρχικά τις Ηνωμένες Πολιτείες με 4-1. Τα γκολ της «αλμπισελέστε» πέτυχαν οι Ερνάν Κρέσπο (2), Πάμπλο Αϊμάρ και Κάρλος Τέβες, ενώ για τους Αμερικανούς, που είχαν προηγηθεί, είχε σκοράρει ο Έντι Τζόνσον από το σημείο του πέναλτι.

Στον επόμενο αγώνα, νίκησε με 4-2 την Κολομβία με γκολ των Χερνάν Κρέσπο, Χουάν Ρικέλμε (2) και Ντιέγκο Μιλίτο, ενώ για τους «καφετέρος» είχαν σκοράρει οι Έντιξον Περέα και Χάιμε Καστριγιόν. Στον τρίτο και τελευταίο αγώνα του ομίλου, η ομάδα του Μπαζίλε επικράτησε με 1-0 της Παραγουάης με σκόρερ τον Χαβιέ Μασεράνο (στο ένα από τα τρία μόλις γκολ που πέτυχε στην καριέρα του με την Αργεντινή σε 147 παιχνίδια).

Οι αγώνες νοκ-άουτ

Στους «8», η Βραζιλία βρήκε ξανά μπροστά της τη Χιλή που είχε προκριθεί ως μια από τις δύο καλύτερες τρίτες των ομίλων. Αυτή τη φορά τη διέλυσε με 6-1, με σκόρερ τους: Ρομπίνιο (2), Ζουάν Μπαπτίστα, Ζουάν, Ζοσουέ και Βάγκνερ Λαβ. Για τη Χιλή, το γκολ της τιμής πέτυχε ο Χουμπέρτο Σουάζο.

Η Αργεντινή στα προημιτελικά απέκλεισε με 4-0 το Περού. Δύο γκολ πέτυχε ο Χουάν Ραμόν Ρικέλμε, ένα ο Λιονέλ Μέσι και ένα ο Χαβιέ Μασεράνο που σε εκείνο το τουρνουά έδειξε ότι μπορεί και να σκοράρει.

Στους ημιτελικούς, η Βραζιλία χρειάστηκε τη διαδικασία των πέναλτι για να περάσει το εμπόδιο της Ουρουγουάης. Στον κανονικό αγώνα το σκορ ήταν 2-2, με σκόρερ τους Μαϊκόν και Ζούλιο Μπαπτίστα για τη Βραζιλία και τους Ντιέγκο Φορλάν και Σεμπαστιάν Αμπρέου για τη «σελέστε».

Η «σελεσάο» επικράτησε στα πέναλτι με 5-4. Ο Ντιέγκο Λουγκάνο ήταν αυτός που έχασε το κρίσιμο πέναλτι για την Ουρουγουάη, ενώ ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, αρχηγός και τότε παίκτης της Άρσεναλ, πέτυχε το γκολ πρόκρισης για τη Βραζιλία. Δυστυχώς, για τον παίκτη που πέρασε και από τον Παναθηναϊκό, δεν θα αγωνιζόταν στον τελικό λόγω τιμωρίας.

Η Αργεντινή είχε πιο εύκολο έργο απέναντι στο Μεξικό, το οποίο νίκησε με 3-0. Μάλιστα, είδε τον Λιονέλ Μέσι να πετυχαίνει το καλύτερο γκολ του τουρνουά, ενώ τα άλλα δύο γκολ πέτυχαν οι Χάιντσε και Ρικέλμε με πέναλτι.

Ο τελικός

Στον τελικό στο Μαρακάιμπο, οι δύο ομάδες λαχταρούσαν το τρόπαιο, με τους Βραζιλιάνους να μπαίνουν δυνατά στο παιχνίδι και να παίρνουν το προβάδισμα από την αρχή. Μόλις στο τέταρτο λεπτό του παιχνιδιού ο Ζούλιο Μπαπτίστα κοντρόλαρε υπέροχα μια βαθιά μπαλιά του Ελάνο και με ένα εξαιρετικό τελείωμα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ρομπέρτο Αμπονταντσιέρι.

Πέντε λεπτά πριν την ανάπαυλα του ημιχρόνου, ο Ρομπέρτο Αγιάλα στάθηκε άτυχος αφού με αυτογκόλ σημείωσε το 2-0 κατά της ομάδας του μετά από σέντρα του Ντάνι Άλβες. Το τελικό 3-0 διαμόρφωσε ο σημερινός αρχηχός της Βραζιλίας μετά από μια έξυπνη αντεπίθεση.

Μαζί με τον Λιονέλ Μέσι, είναι οι δύο παίκτες από τις τωρινές ομάδες που είχαν αγωνιστεί σε εκείνο το Κόπα Αμέρικα. 12 χρόνια είναι πάρα πολλά για το ποδόσφαιρο… Αυτή ήταν η 8η και τελευταία φορά μέχρι σήμερα που η Βραζιλία κατακτούσε το Copa America, ενώ υπερασπίστηκε τον τίτλο που είχε κατακτήσει το 2004.

Για την ιστορία (και τη νοσταλγία), να θυμηθούμε τις συνθέσεις εκείνου του ματς: Βραζιλία (Ντούνγκα): Ντόνι, Ζιλμπέρτο, Ζουάν, Άλεξ, Μαϊκόν, Μινέιρο, Ζοσουέ, Ζούλιο Μπαπτίστα, Ελάνο (34′ λ.τρ. Ντάνι Άλβες), Ρομπίνιο (90′ Ντιέγκο), Βάγκνερ Λαβ (90′ Φερνάντο).

Αργεντινή (Μπαζίλε): Αμπονταντσιέρι, Ζανέτι, Αγιάλα, Μιλίτο, Χάιντσε, Μασεράνο, Βερόν (67′ Λούτσο Γκονσάλες), Καμπιάσο (59′ Αϊμάρ), Ρικέλμε, Μέσι, Τέβες.

Τα στιγμιότυπα του τελικού