Dream Team: Το μοναδικό παιχνίδι που έχασε η υπερομάδα του 1992

26/09/2023 | Νεκτάριος Δαργάκης

Η ιστορία της Dream Team είναι γνωστή στους περισσότερους φίλους του μπάσκετ και του αθλητισμού γενικότερα.

Μέχρι το 1992 οι παίκτες του ΝΒΑ δεν επιτρέπονταν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες αφού θεωρούνταν επαγγελματίες σε σχέση με τους υπόλοιπους παίκτες του κόσμου, τους οποίους η FIBA θεωρούσε ερασιτέχνες.

Το παιχνίδι που οδήγησε στην αλλαγή του κανονισμού ήταν ο τελικός του τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων στη Σεούλ το 1988. Εκεί, οι ΗΠΑ, με παίκτες από κολέγια, ηττήθηκαν με 82-76 και έχασαν το χρυσό μετάλλιο.

Το αμερικάνικο γόητρο πληγώθηκε, υπήρξαν οι κατάλληλες πιέσεις και η FIBA άλλαξε τον κανονισμό για τη συμμετοχή παικτών από το ΝΒΑ στους Ολυμπιακούς.

Αυτή η αλλαγή θα μας χάριζε την κορυφαία ομάδα που έχει πατήσει ποτέ στα παρκέ, την πρώτη και αυθεντική Dream Team.

Η ομάδα που είχε στη διάθεσή της 11 NBAers και έναν από τους κορυφαίους παίκτες του NCAA πήρε το χρυσό μετάλλιο στη Βαρκελώνη, επικρατώντας των αντιπάλων της με μέσο όρο 44 πόντους διαφορά ανά παιχνίδι.

Το μπάσκετ που έπαιζε ήταν από… άλλο πλανήτη, ενώ σε καμία στιγμή δεν υπήρξε κίνδυνος ότι θα ηττηθεί σε αγώνα.

Ωστόσο, αυτή η αήττητη ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει μία ήττα στο παθητικό της και αυτή τη σχετικά άγνωστη ιστορία θα παρουσιάσουμε σήμερα.

Το ρόστερ της Dream Team

Οι πρώτοι δέκα παίκτες που στελέχωσαν την Dream Team, όπως θυμίζει το fadeawayworld.net, από τις 21 Σεπτεμβρίου του 1991 ήταν οι:

  • Μάικλ Τζόρνταν

  • Σκότι Πίπεν

  • Μάτζικ Τζόνσον

  • Λάρι Μπερντ

  • Τζον Στόκτον

  • Καρλ Μαλόουν

  • Πάτρικ Γιούιν

  • Ντέιβιντ Ρόμπινσον

  • Τσαρλς Μπάρκλεϊ

  • Κρις Μάλιν

Οι άλλες δύο θέσεις του ρόστερ συμπληρώθηκαν οκτώ μήνες αργότερα, στις 12 Μαΐου του 1992.

Ο Κλάιντ Ντρέξλερ επιλέχθηκε αντί του Αϊζέια Τόμας, σε ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην ιστορία της Dream Team, ενώ από το NCAA επιλέχθηκε ο Κρίστιαν Λέτνερ από το Ντιουκ, τιμώντας έτσι τους παίκτες από τα κολέγια που είχαν αγωνιστεί στις προηγούμενες διοργανώσεις.

Τσακ Ντέιλι vs αλαζονεία

Όταν ο Τσακ Ντέιλι ξεκίνησε το 1992 τις προπονήσεις με την Dream Team ήξερε ότι έχει στη διάθεσή τους μια ομάδα που δύσκολα θα έχανε από οποιονδήποτε αντίπαλο, ωστόσο θέλησε να την οχυρώσει απέναντι στον πιο δύσκολο «εχθρό»: την αλαζονεία.

Ο σπουδαίος τεχνικός αποφάσισε να δώσει ένα μάθημα στους τεράστιους μπασκετμπολίστες που είχε απέναντί του και, εκ του αποτελέσματος, τα κατάφερε θαυμάσια.

Ο Ντέιλι συγκέντρωσε μερικούς από τους κορυφαίους παίκτες σε κολεγιακό επίπεδο και τους κάλεσε να προπονηθούν με την Dream Team.

Για να αποκτήσει αγωνιστικό ρυθμό και χημεία η ομάδα, αποφασίστηκε να διεξαχθούν και φιλικά ανάμεσα στην Dream Team και τη Select Team, την ομάδα από τα κολεγιόπαιδα.

Μπορεί τα πιτσιρίκια να μην ήταν οι γνωστοί σταρ του NBA στους οποίους εξελίχθηκαν αργότερα οι περισσότεροι από αυτούς, όμως ήταν ανταγωνιστικοί, αν και βοήθησε και ο… Ντέιλι σε αυτό.

Το ρόστερ της ομάδας αποτελούνταν από τους Πένι Χαρνταγουέι, Γκραντ Χιλ, Κρις Γουέμπερ, Άλαν Χιούστον, Μπόμπι Χάρλεϊ, Ρόντνεϊ Ρότζερς και Έρικ Μοντρός.

Η εντολή του Ντέιλι στα κολεγιόπαιδα ήταν να παίξουν γρήγορα και να σουτάρουν πολλά τρίποντα αφού ήθελε να τσεκάρει την αντίδραση της Dream Team.

Οι μικροί ανταποκρίθηκαν με το παραπάνω. Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο Γκραντ Χιλ το 2015, ο Κρις Γουέμπερ ήταν ασταμάτητος στη ρακέτα, ο Μπόμπι Χάρλεϊ έκανε άνω κάτω την αντίπαλη άμυνα με διεισδύσεις, ενώ ο Άλαν Χιούστον πήρε… φωτιά πίσω από τη γραμμή του τριπόντου.

Με βάση όσα δήλωσε ο Χιλ ο Χιούστον είχε πετύχει 10 τρίποντα στον αγώνα προπόνησης. Από τη μεριά του ο κόουτς Ντέιλι δεν άφησε την ομάδα του να βρει ρυθμό. Έκανε συνεχώς αλλαγές, κάποιες φανερά λάθος, ενώ άφησε για πολλή ώρα τον Μάικλ Τζόρνταν εκτός αγώνα.

Ο Γκραντ Χιλ υποστηρίζει ότι εκείνη την ημέρα κέρδισαν με διαφορά 20 πόντων, ενώ άλλοι λένε ότι το σκορ ήταν 62-54 υπέρ της Select Team.

Η αλήθεια είναι ότι με εντολή του Ντέιλι το σκορ σβήστηκε από τον πίνακα πριν μπουν οι δημοσιογράφοι στο γήπεδο.

«Έδωσε το παιχνίδι»

Ο σπουδαίος Μάικ Σιζέφσκι, βοηθός του Ντέιλι σε εκείνη την υπερομάδα και αργότερα προπονητής της Team USA (σ.σ. ηττήθηκε στη Σαϊτάμα από την Ελλάδα), έχει δηλώσει ότι ο κόουτς της Dream Team έδωσε το παιχνίδι.

Ένα είναι σίγουρο: ότι οι αστέρες του NBA ταρακουνήθηκαν. Στο επόμενο φιλικό προπόνησης, τα κολεγιόπαιδα δυσκολεύονταν να περάσουν το κέντρο από την αφόρητη άμυνα της Dream Team, ενώ οι NBAers έκαναν πάρτι στην επίθεση.

Η Dream Team, με πρώτο και καλύτερο τον Μάικλ Τζόρνταν που αγωνίστηκε κανονικά στο δεύτερο φιλικό και που το είχε πάρει προσωπικά, όπως αναφέρει το fadeawayworld.net, δεν άφησε ποτέ το πόδι από το γκάζι.

Όπως άλλωστε έκανε και σε όλα τα παιχνίδια των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βαρκελώνη, με αποτέλεσμα να γράψει ανεπανάληπτη ιστορία.

Η τακτική του Τσακ Ντέιλι είχε δουλέψει στην εντέλεια…