Φάκελος ντόπινγκ: Η ιστορία της Χάιντι που έγινε Αντρέας

12/01/2019 | Νεκτάριος Δαργάκης

Ένιωθε από πολύ μικρή ηλικία διαφορετική, όταν απαντούσε το τηλέφωνο στο σπίτι της την περνούσαν για έναν από τους τρεις αδελφούς της λόγω της βαθιάς φωνής της, φαινόταν και φερόταν ως «αγοροκόριτσο», ερωτεύτηκε ακόμα και καθηγήτρια της στο σχολείο, ενώ - χωρίς να ξέρει αν είναι λεσβία - την έλκυαν ερωτικά τα κορίτσια.

Η Χάιντι Κρίγκερ αποφάσισε να κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου το 1997, μια απόφαση που σίγουρα άλλαξε τη ζωή της προς το καλύτερο. Ήταν όμως η αρχική επιλογή της;

Η ιστορία της Χάιντι που έγινε Αντρέας συγκλονίζει. Είναι ένα από τα πρόσωπα που βίωσαν στο κορμί και την ψυχή τους τα εγκλήματα της (κρατικής) βιομηχανίας του ντόπινγκ στην Ανατολική Γερμανία. Τα αναβολικά που της έδιναν επιβάρυναν τον οργανισμό της με τεστοστερόνη με αποτέλεσμα, ήδη από την ηλικία των δεκαοκτώ, να αρχίσει να αναπτύσσει ανδρικά χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα υπέστη πολύ σημαντικές βλάβες στην υγεία της.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Χάιντι ήθελε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, ενώ απέδιδε την αγορίστικη όψη της στην έντονη σωματική άσκηση.

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη που έδωσε, ως Αντρέας Κρίγκερ πλέον, στον δημοσιογράφο Νίκο Χειλά και το BHMΑgαzino το 2011, είχε δηλώσει ότι: «Ήδη στα 13 μου χρόνια σήκωνα σχεδόν έναν τόνο βάρη την ημέρα».

Σε ηλικία 14 ετών, το 1979, εντάχθηκε στο ειδικό σχολείο για νεαρούς αθλητές και αθλήτριες, το KJS. Εκεί ξεκινάει η καριέρα της ως επαγγελματίας αθλήτρια στο αθλητικό σύστημα της Ανατολικής Γερμανίας. Γρήγορα, προωθείται στην SC Διναμό του Βερολίνου (το αθλητικό σωματείο της μυστικής αστυνομίας Στάζι), όπου προπονείται εντατικά με ένα και μόνο στόχο: να φέρει μετάλλια στο ανατολικογερμανικό κράτος.

Η αρχή του εφιάλτη

Το 1981, σε ηλικία 16 ετών, αρχίζει να ντοπάρεται. Όχι σε γνώση της. Ο προπονητής της, Βίλι Κίιλ ξεκίνησε να προσθέτει στις βιταμίνες που έπαιρνε «μπλε χαπάκια». Η ίδια δεν γνωρίζει πως λέγονται, ενώ τα χάπια δεν περιέχονται στο ορίτζιναλ πακέτο τους. Η νεαρή Χάιντι έχει «τυφλή» εμπιστοσύνη στον προπονητή της.

Το «Κρατικό Πλάνο 14.25»

Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, η Χάιντι μπήκε στον κατάλογο των αθλητών που έπαιρναν αναβολικά, με το νούμερο 54. Έγινε κομμάτι του «Κρατικού Πλάνου 14.25» που σκοπό είχε να προσφέρει τις μέγιστες αθλητικές επιτυχίες στην Ανατολική Γερμανία έτσι ώστε να αξιοποιηθούν πολιτικά από την κυβέρνηση.

Το 1982 η Χάιντι πήρε 885 χιλιοστόγραμμα της απαγορευμένης ουσίας Οράλ Τουριναμπόλ. Μέσα σε 29 εβδομάδες το 1984 έλαβε 2590 χιλιοστόγραμμα από την ίδια ουσία, δηλαδή τη διπλάσια από αυτή που παράγει το ανδρικό σώμα το ίδιο διάστημα.

Στο βιβλίο των Βέρνερ Φράνκε και Μπριγκίττε Μπέρεντονκ με τίτλο «Ντόπινγκ: Από την έρευνα στην απάτη» («Doping: From Research to Deceit») αναφέρεται ότι μόνο το 1986 η Χάιντι Κρίγκερ πήρε 2,600 μιλιγκράμ από στεροϊδή – περίπου 1,000 μιλιγκράμ περισσότερα από όσα πήρε ο Μπεν Τζόνσον, που βρέθηκε ντοπαρισμένος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ το 1988.

Ανάλογη ήταν και η εκτίναξη στις επιδόσεις της: Από 14,05 μ. στη σφαιροβολία και 45,66 μ. στη δισκοβολία, που έριξε το 1981, ρίχνει αντίστοιχα 16,82 μ. και 56,28 μ. το 1982. Η Χάιντι συνέχισε ωστόσο να μην εκπλήσσεται. Το γεγονός ότι γινόταν από μήνα σε μήνα πιο μυώδης και πιο ογκώδης δεν της φαινόταν ύποπτο αφού την ίδια μετάλλαξη παρουσίαζαν όλες οι συναθλήτριες της.

Χρυσό το 1986 – Το μήνυμα του Χόνεκερ

Τα αναβολικά φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η Χάιντι κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες το 1986. Στέλνει τη σφαίρα στα 21 μέτρα και 10 εκατοστά. Το ίδιο βράδυ παίρνει ένα τηλεγράφημα. «Αγαπητή φίλη, τα συγχαρητήριά μου» Υπογραφή: Έριχ Χόνεκερ, γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Όμως,τα προβλήματα δεν αργούν να έρθουν αφού το ντοπάρισμα συνεχίζεται. Από το 1987 το σώμα της αρχίζει να αντιδρά αρνητικά. Οι μύες και τα κόκκαλά της «σταματούν» να δουλεύουν, έρχονται οι πρώτοι δυνατοί πόνοι. Την ίδια χρονιά δεν καταφέρνει να κερδίσει μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στην Ιντιανάπολις των ΗΠΑ. «Τα σκάτωσες», είναι η αντίδραση από τους προπονητές της.

Μέσα σε δύο χρόνια έρχεται η απόλυτη κατάρρευση. Το 1991 αναγκάζεται να βάλει οριστικά τέλος στην καριέρα της. Ένας ορθοπεδικός της λέει ότι, αν συνεχίσει, η σπονδυλική της στήλη, που ήδη ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά.

Οι προειδοποιήσεις

Υπήρχαν βέβαια και αθλητίατροι που νοιάστηκαν έγκαιρα για την υγεία της. Για παράδειγμα, ο Λόταρ Χιντς, ο οποίος σε εμπιστευτικό έγγραφο προς τον σύλλογό της, τη Διναμό, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ανέφερε ότι η κατάχρηση φαρμάκων θα διέλυε σύντομα την υγεία της.

«Δεν επιτρέπεται να παίρνει περισσότερο από 1.000 χιλιοστόγραμμα αναβολικά τον χρόνο» προειδοποιούσε. Όμως, οι προπονητές συνέχισαν να αυξάνουν, αντί να μειώσουν, τη «δόση» της.

Αυτό και πολλά άλλα τα έμαθε όμως αργότερα, πολύ μετά την πτώση του Τείχους, το 1989.

Όχι ότι δεν είχε τη δυνατότητα να τα πληροφορηθεί νωρίτερα. Αλλά μια φωνή μέσα της, όπως λέει στη συνέντευξή της στον Νίκο Χειλα, της ψιθύριζε: «Μην πιστεύεις στις φήμες, εκείνοι που σε καθοδηγούν θέλουν μόνο το καλό σου».

Αυτό συνέβη και με το βιβλίο «Ντοκουμέντα του ντόπινγκ» της συγγραφέα Μπριγκίτε Μπέρεντοκ, που της το χάρισε το 1992 η μητέρα της. «Έχουν και σένα μέσα», της είπε. Εκείνη όμως θεώρησε ότι όλα αυτά ήταν προπαγάνδα, και μάλιστα κακοστημένη.

Με τον καιρό, η Χάιντι Κρίγκερ άρχισε υποφέρει από κατάθλιψη. Το 1994 επιχειρεί να αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες της στο μπάνιο. Ποιος την έσωσε; Ο σκύλος της, ο οποίος άρχισε να την τραβά από την μπανιέρα επειδή ήθελε να τον βγάλει βόλτα.

Η αλλαγή φύλου

Στη συνέχεια πήρε τη μεγάλη απόφαση για την αλλαγή φύλου, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Όμως, η ίδια ή ο ίδιος πλέον, θεωρεί ότι η εγχείρηση ήταν «δολοφονία» της Χάιντι!

Στη συνέντευξη στο BHMΑgazino ο Αντρέας εξηγεί: «Δεν πρόκειται για απλή εγχείρηση. Ηταν δολοφονία. Η Χάιντι δολοφονήθηκε από τους προπονητές και τους αθλητικούς γιατρούς της».

Και προσθέτει: «Ορισμένα αμφισεξουαλικά άτομα, αλλάζοντας φύλο, θέλουν να μεταβληθούν πλήρως σε άνδρες. Εγώ ήθελα όμως μόνο ψυχολογικά την ανδρική ιδιότητα, όχι φυσιολογικά. Με την εγχείρηση έπαψα μόνο να είμαι γυναίκα. Τα δέκα γραμμάρια κρέατος ανάμεσα στα πόδια δεν τα έχω».

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο Νίκος Χειλάς σωστά ρώτησε τον Αντρέας γιατί μιλάει με τέτοια σκληρά λόγια, ενώ η αμφιφυλία είναι μια φυσιολογική κατάσταση που μάλιστα «στη Γερμανία οι τρανσέξουαλ θεωρούνται όλο και περισσότερο – ιατρικά, σεξουαλικά και κοινωνικά – ισότιμο φύλο με το ανδρικό και το γυναικείο και ότι πολλοί από αυτούς δεν διστάζουν να το δηλώνουν δημόσια».

Ο Αντρέας του απάντησε: «Η διαφορά μου από τους άλλους είναι ότι εγώ δεν είχα ποτέ τη δυνατότητα επιλογής. Με έσπρωξαν άλλοι σε αυτή». Και κανένας δεν μπορεί να του πει κάτι, αν το βλέπει έτσι.

Το Μετάλλιο Χάιντι Κρίγκερ

Όμως αυτό που μπορούμε να πούμε, είναι πως η ιστορία της Χάιντι Κρίγκερ, δεν έμεινε στα «αζήτητα», αλλά αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα μηνύματα στη μάχη κατά του ντόπινγκ. Στη Γερμανία κάθε χρόνο απονέμεται το Μετάλλιο Χάιντι Κρίγκερ (Heidi-Krieger-Medaille), στους Γερμανούς που αγωνίζονται ενάντια σε αυτή τη μάστιγα.

Ακόμα, η Εθνική Γερμανική Υπηρεσία Αντι-ντόπινγκ έχει κυκλόφορήσει ένα φιλμ με την υπόθεση που μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο σάιτ www.andreas-krieger-story.org/en/.

Επίσης, δικαίωση για τη Χάιντι ήρθε και σε δικαστικό επίπεδο. Όχι βέβαια στο εύρος που απαιτούν τα εγκλήματα που έγιναν, αλλά θετικό είναι πως το 2000 ο Αντρέας Κρίγκερ κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Μάνφρεντ Έβαλντ, που ήταν πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ανατολικής Γερμανίας και του Μάνφρεντ Χόεπνερ, που ήταν ιατρικός διευθυντής στο Βερολίνο.

Τελικά, οι δυο τους καταδικάστηκαν για την εν γνώσει τους συνέργεια στην πρόκληση βλαβών σε αθλητές, μεταξύ των οποίων ήταν και ανήλικοι.

Το 2017 η ετεροθαλής αδελφή του Αντρέας από τον δεύτερο γάμο του πατέρα του, Σουζάνα Κρίγκερ κέρδισε το Βραβείο του Γερμανικού Ραδιοφώνου (Deutsche Radiopreis 2017) για τη δουλειά της με τίτλο «Ντοπαρισμένος Χρυσός – Πώς η Χάιντι έγινε Αντρέας» που παρουσιάζει τη ζωή του αδερφού της και την επανένωση τους.

Ο Αντρέας Κρίγκερ από το 2007 είναι παντρεμένος με την πρώην Ανατολικογερμανίδα πρωταθλήτρια της κολύμβησης, Ούτε Κράουζε, επίσης θύμα του μαζικού ντοπαρίσματος στη χώρα.

Η ιστορία της Χάιντι που έγινε Αντρέας είναι σοκαριστική, στέλνει όμως δυνατά το μήνυμα απέναντι στη βιομηχανία των αναβολικών και στο ανελέητο κυνήγι των ρεκόρ.