Γεράι Άλβαρεθ: Το «λιοντάρι» που κέρδισε δύο φορές τον καρκίνο

21/12/2018 | Νεκτάριος Δαργάκης

Η Πριμέρα Ντιβιζιόν 2018-19 ξεκίνησε με ματς από την Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα σε μια σεζόν που αναμένεται να έχει μάχες για το πρωτάθλημα, για τις θέσεις της Ευρώπης και για τις ομάδες που θα αποχαιρετήσουν την πρώτη κατηγορία. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια, με βάση και την εξέλιξή του, έγινε στο Σαν Μαμές του Μπιλμπάο όπου η τοπική Αθλέτικ αντιμετώπισε την Λεγανές, κατορθώνοντας να επικρατήσει με 2-1 με γκολ στις καθυστερήσεις, Το σκορ είχε ανοίξει για τα «λιοντάρια» ο νεαρός Περού Νολασκοαΐν, ο οποίος σκόραρε με κεφαλιά στο ντεμπούτο του, η Λεγανές ισοφάρισε με σουτ του Τζόναθαν Σίλβα, ενώ το νικητήριο γκολ πέτυχε ο, χιλιοταλαιπωρημένος από τραυματισμούς, Ίκερ Μουνιαΐν, δευτερόλεπτα πριν ακουστεί το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Οι φίλοι της Μπιλμπάο χάρηκαν με την καρδιά τους την νίκη αφού όλα έδειχναν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν ισοπαλία. Σκόραραν δύο παίκτες που προέρχονται από τα «σπλάχνα» του συλλόγου, τι το καλύτερο. Κι όμως, για τους οπαδούς της Μπιλμπάο υπάρχει κάτι πιο σπουδαίο. Ο Γεράι Άλβαρεθ, ο άνθρωπος που νίκησε δύο φορές τον καρκίνο, ξεκίνησε βασικός και μαζί με τον καινούργιο «φυντάνι» της αμυντικής γραμμής, τον Νολασκοαΐν, αποτέλεσαν το δίδυμο στα στόπερ.

Σκαλί-σκαλί

Η ιστορία του Γεράι είναι διδακτική από όλες τις πλευρές, τόσο ποδοσφαιρικά όσο και κοινωνικά. Ο 23χρονος στόπερ της Αθλέτικ γεννήθηκε στο Μπαρακάλντο της Μπισκάγια στις 24 Ιανουαρίου του 1995. Όντας παιδάκι έπαιξε δύο χρόνια στα «τσικό» της Μπαρακάλντο, πέρασε μια χρονιά από το φημισμένο «φυτώριο» της Ντανόκ Μπατ και στα 13 του ξεκίνησε το ταξίδι του στις γραμμές των «λιονταριών» της Αθλέτικ. Ο Γεράι από το 2008 έως το 2016 ανέβηκε σκαλί σκαλί την ιεραρχία των μικρότερων ομάδων της ομάδας των Βάσκων. Μάλιστα, από το 2012-13 σε κάθε χρονιά έπαιξε και σε διαφορετική κατηγορία στο δρόμο του προς την πρώτη ομάδα και την Πριμέρα Ντιβιζιόν. Εκείνη τη χρονιά έπαιξε με την περίφημη Καντέρα (την ομάδα των ακαδημιών της Αθλέτικ) στην Γιουβενίλ Α και στο ευρωπαϊκό τουρνουά Next Gen Series, ενώ την επόμενη προήχθη στην Μπασκόνια, θυγατρική της Αθλέτικ στην τέταρτη κατηγορία. Το 2014-15 «ανέβηκε» στις ρεζέρβες, δηλαδή στην Αθλέτικ Μπιλμπάο Β, που τότε έπαιζε στην τρίτη κατηγορία. Με την δεύτερη ομάδα της Αθλέτικ πανηγύρισε την άνοδο στη Σεγούντα Ντιβιζιόν που ήρθε μετά από 19 χρόνια. Έπαιξε όλη τη χρονιά του 2015-16 στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου και έπειτα έκανε το μεγάλο βήμα. Από την προετοιμασία της Αθλέτικ το 2016 και μετά, ανήκει στην πρώτη ομάδα.

Ντεμπούτο στην Ευρώπη

Το ντεμπούτο του έγινε σε ευρωπαϊκό αγώνα, με την ιταλική Σασουόλο για το Γιουρόπα Λιγκ. Η Αθλέτικ έχασε με 3-0 μέσα στην Ιταλία, αλλά οι εφημερίδες ήταν γενναιόδωρες με τον νεαρό Γεράι. «Γεράι, ο διασωθείς από το Σασουόλο», ήταν ο τίτλος ενός ρεπορτάζ για τον αγώνα. Λίγες μέρες μετά, έκανε το ντεμπούτο του και στο πρωτάθλημα αφού πήρε τη θέση του Ενέκο Μποβέδα στη νίκη με 2-1 επί της Βαλένθια στο Σαν Μαμές. Από τότε έπαιξε σε 17 αγώνες από τους 20 που μπορούσε να πάρει μέρος σε όλες τις διοργανώσεις, παίρνοντας φανέλα βασικού στο σπίτι του. Και τότε, ήρθε η 23η Δεκεμβρίου του 2016. Η Αθλέτικ Μπιλμπάο σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι ο Γεράι Άλβαρεθ πάσχει από καρκίνο στους όρχεις. Δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι ο Γεράι θα μπορούσε να παίξει ποδόσφαιρο ξανά, ή πολύ περισσότερο ποια θα ήταν η εξέλιξη της αρρώστιας. Πως αντιμετώπισε ο Γεράι αυτή την εξέλιξη; Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Αθλέτικ, Χοσέ Ουρούτια, ήταν «ήρεμος και συγκεντρωμένος» μπροστά στην κρίσιμη εγχείρηση.

Σε χρόνο ρεκόρ

Το «λιοντάρι» της Μπιλμπάο κατάφερε να επιστρέψει σε χρόνο ρεκόρ στα γήπεδα αφού νίκησε τον καρκίνο για πρώτη φορά. Μόνο 46 μέρες μετά, στις 4 Φεβρουαρίου του 2017, αγωνίστηκε όλα τα 90 λεπτά απέναντι στη Μπαρτσελόνα του Λεό Μέσι και των υπόλοιπων αστεριών μέσα στο Καμπ Νου. Πέντε μέρες μετά, η διοίκηση της Αθλέτικ του ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2022.

Ο Γεράι τέλειωσε τη σεζόν, έχοντας αγωνιστεί σε 30 αγώνες για την Αθλέτικ, παρά την απουσία του εξαιτίας της αρρώστιας. Ήταν ο ήρωας της πόλης, της Βασκονίας ολόκληρης. Μεγάλες ομάδες της Ευρώπης τον είχαν στα μπλοκάκια τους για μεταγραφή. Ταυτόχρονα, κλήθηκε στην Εθνική Ισπανίας U-21 και ετοιμαζόταν να αγωνιστεί στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U-21 στην Πολωνία που έγινε τον Ιούνιο του 2017. Και τότε, ο εφιάλτης επέστρεψε… Ο Γεράι πήγε να κάνει ένα τσεκ-απ και εκεί αποκαλύφθηκε ότι ο καρκίνος είχε εμφανιστεί ξανά. Έφυγε από την προετοιμασία της Εθνικής για να κάνει νέες χημειοθεραπείες. Τι έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram; «Μείνετε ήρεμοι. Θα την κερδίσω αυτή τη μάχη». Ένα μήνα μετά επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Αθλέτικ για να δει τους συμπαίκτες του.

Τι αντίκρισε; Όλη η ομάδα είχε κουρευτεί «γουλί» για να του δείξουν τη συμπαράστασή τους! Με τη δική του αποφασιστικότητα και τη συμπαράσταση από το σπουδαίο κλαμπ που ονομάζεται Αθλέτικ Μπιλμπάο, ο Γεράι επέστρεψε ξανά, πιο δυνατός από ποτέ. Στο τέλος του Σεπτέμβρη, έκανε τις πρώτες του προπονήσεις, Στις 27 Νοέμβρη ο τότε μάνατζερ της Μπιλμπάο, Χοσέ Άνχελ Θιγάντα ανακοίνωσε ότι ο Γεράι είχε πάρει το ΟΚ για να παίξει ξανά. Στις 20 Δεκέμβρη έπαιξε με την ομάδα U-23 της Αθλέτικ σε τουρνουά ενάντια στη Σουόνσι, φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Στις 7 Ιανουαρίου του 2018, συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της ομάδας για το ματς πρωταθλήματος με την Αλαβές, μπορεί να μην αγωνίστηκε, αλλά όταν σηκώθηκε για ζέσταμα το Σαν Μαμές πήρε «φωτιά». Η -δεύτερη- μεγάλη επιστροφή ήρθε στις 4 Φλεβάρη του 2018, ακριβώς ένα χρόνο μετά την πρώτη του επάνοδο στα γήπεδα, σε παιχνίδι με την Τζιρόνα εκτός έδρας. Σίγουρα είναι εντυπωσιακή σύμπτωση να επανέρχεσαι την ίδια ημερομηνία. Αυτό που κάνει την ιστορία ακόμα πιο απίστευτη είναι ότι η 4η Φεβρουαρίου είναι η παγκόσμια μέρα για τον καρκίνο! Δίπλα σε αυτή την ημερομηνία, θα πρέπει να μπει η φωτογραφία του «λιονταριού» της Αθλέτικ. Μακάρι όλοι να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας με τη δική του αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Όπως είπε σε μια δήλωσή του ο αμυντικός της Αθλέτικ: «ο καρκίνος πέρασε, το έχω δείξει μέσα στο γήπεδο»!