Γκραφίτε: Από πωλητής σακουλών απορριμμάτων, κατακτητής της Μπουντεσλίγκα

16/02/2019 | Νεκτάριος Δαργάκης

H Βόλφσμπουργκ έχει ήδη βάλει τέσσερα στην Μπάγερν Μονάχου και η μπάλα φτάνει στον Γκραφίτε λίγο κάτω από το κέντρο και αριστερά, όπως επιτίθεται η ομάδα του. Οι αμυντικοί της Μπάγερν έχουν κάνει καλή επιστροφή, αλλά ο Βραζιλιάνος δεν νοιάζεται.

Ορμάει στην περιοχή της ομάδας της Βαυαρίας, περνάει με έξοχη ντρίπλα δύο αμυντικούς, αποφεύγει και τον τερματοφύλακα Μίκαελ Ρένσιγκ, αλλά συνεχίζει να έχει δύο παίκτες μπροστά του. Και τότε κάνει κάτι που κανείς δεν περιμένει με το γκολ του να περνάει στην ιστορία ως ένα από τα ομορφότερα στην Μπουντεσλίγκα και σίγουρα το πιο ευρηματικό.

Αποφασίζει να τελειώσει τη φάση με τακουνάκι εν κινήσει, με την μπάλα να πηγαίνει αργά στα δίχτυα και τους Μπρένο και Αντρέας Οτλ να παρακολουθούν ανήμποροι να αντιδράσουν.

Το «κερασάκι στην τούρτα»

Αυτό το γκολ ήταν το κερασάκι στην τούρτα της εκπληκτικής χρονιάς που διένυσε η Βόλφσμπουργκ πριν από δέκα χρόνια, κατακτώντας το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα πρωτάθλημα της ιστορίας της για τη σεζόν 2008-09. Άλλωστε, από τότε μόνο δύο ομάδες έχουν σηκώσει τη «σαλατιέρα»: η Μπάγερν Μονάχου 7 φορές και η Μπορούσια Ντόρτμουντ 2.

Οι πρωταγωνιστές εκείνης της Βόλφσμπουργκ ήταν αδιαμφισβήτητα τα δύο «κανόνια» της: ο πρώτος σκόρερ της κατηγορίας Γκραφίτε με 28 γκολ και λίγο πίσω του ο Έντιν Τζέκο με 26. Κι αν ο Βόσνιος στράικερ εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής αφού αγωνίζεται στη Ρόμα, τι έχει συμβεί με τον καλύτερο παίκτη εκείνης της σεζόν;

Το Jogo Bonito ανατρέχει στην καριέρα ενός παιδιού που έφτασε να έχει όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του εξαιτίας των εμφανίσεών του για μερικά χρόνια, αλλά χάθηκε σχετικά νωρίς από τα ραντάρ των Ευρωπαίων ποδοσφαιρόφιλων και των ΜΜΕ της ηπείρου μας.

Πουλούσε σακούλες για απορρίμματα πόρτα-πόρτα

Ο Ενινάλντο Μπατίστα Λιμπάνιο ή αλλιώς Γκραφίτε γεννήθηκε στο Σάο Πάουλο το 1979, στον δήμο Ζουντιαΐ. Όπως πολλοί Βραζιλιάνοι, και πιο συγκεκριμένα ποδοσφαιριστές, δεν είχε εύκολα παιδικά χρόνια. Στην πρώτη του δουλειά πουλούσε σακούλες για απορρίμματα πόρτα-πόρτα για να βοηθήσει την οικογένειά του. Ευτυχώς, το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο, του έδωσε διέξοδο.

Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Ματονένσε το 1999. Δεν έμεινε πολύ στην ομάδα αφού ο προπονητής δεν ενθουσιάστηκε με το ψηλόλιγνο παρουσιαστικό του. Γρήγορα, μεταγράφηκε στη Φεροβιάρια όπου έμεινε μισό χρόνο, πριν μετακομίσει στη Σάντα Κρουζ.

Τα πέντε γκολ σε 22 αγώνες που σημείωσε δεν στάθηκαν αρκετά για να σώσουν την ομάδα από τον υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία της Βραζιλίας, αλλά ήταν το εισιτήριό του για την Γκρέμιο. Η ομάδα με τα τρια Κόπα Λιμπερταδόρες πλήρωσε 1 εκατομμύριο Ρεάλ για να τον αποκτήσει.

Δυστυχώς για τον παίκτη που το παρατσούκλι του στα πορτογαλικά σημαίνει «μύτη του μολυβιού», τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελε. Τραυματίστηκε στην αρχή του 2002 και έμεινε έξω από τους αγωνιστικούς χώρους για αρκετούς μήνες. Κατάφερε να παίξει μόλις εννιά παιχνίδια με την ομάδα του Πόρτο Αλέγκρε. Αρχικά, επέστρεψε στη Σάντα Κρουζ και έπειτα έκανε ένα σύντομο πέρασμα από την Νότια Κορέα με την Ανιάνγκ Τσιτάχς.

Γύρισε στη Βραζιλία και στην πρώτη κατηγορία για χάρη της Γκόιας το 2003. Εκεί, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, «ξαναγεννήθηκε ως ποδοσφαιριστής». Η Γκόιας τελείωσε τη σεζόν ένατη στη Σερί Α, ο Γκραφίτε εντυπωσίασε, σκόραρε 12 γκολ και πήρε το βραβείο «Bola de Prata» που δίνεται στον καλύτερο παίκτη ανά θέση. Μόνο τέσσερις ομάδες έβαλαν περισσότερα γκολ από την Γκόιας εκείνη τη σεζόν, ενώ μαζί με τον πρώτο σκόρερ της κατηγορίας, Ντίμπα και τον Αραούχο, συνέθεσαν μια «φαρμακερή» επιθετική τριπλέτα.

Τότε, ήταν που τον «πίστεψε» η μεγάλη ομάδα της πόλης του, η Σάο Πάολο. Η «Clube da Fe» (η «Ομάδα της Πίστης», δηλαδή) είδε τον Γκραφίτε να σκοράρει 26 γκολ σε 80 παιχνίδια, να την βοηθάει στην κατάκτηση του τρίτου Κόπα Λιμπερταδόρες και στη μεγάλη νίκη επί της Λίβερπουλ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.

Ο ερχομός στην Ευρώπη

Η Λε Μαν που μόλις είχε ανέβει στην πρώτη κατηγορία της Γαλλίας έσπευσε να τον αποκτήσει στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου του 2006. Στην πρώτη του ολοκληρωμένη σεζόν με τη γαλλική ομάδα ήταν ο καλύτερος της σκόρερ με 12 γκολ. Δεν έμελλε να μείνει πολύ στη Γαλλία αφού τον Αύγουστο του 2007 πήρε μεταγραφή για τη Βόλφσμπουργκ.

Η γερμανική ομάδα ξόδεψε, σύμφωνα με το Transfermarkt, 6,75 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της, κι όπως αποδείχτηκε αυτή η κίνηση θα άλλαζε εν πολλοίς την ιστορία της.

Οι αντιπάθειες και η πολυεθνική Volkswagen

Η Βόλφσμπουργκ δεν είναι από τις πιο αγαπητές ομάδες στη Γερμανία αφού έχει πίσω της την πολυεθνική της Volkswagen και δεν ακολουθεί τον κανόνα του 50+1 που σημαίνει ότι κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να διαθέτει την πλειοψηφία των μετοχών σε ένα κλαμπ. Αντίστοιχη και πιο πρόσφατη περίπτωση είναι η Λειψία που είναι κυριολεκτικά δημιούργημα της Red Bull.

Η Βόλφσμπουργκ έχει ιδρυθεί το 1945, αλλά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 δεν είχε κάποια ιδιαίτερη επιτυχία. Πέρασε τον περασμένο αιώνα, κατά κύριο λόγο, στην τρίτη κατηγορία, δεν ανέβηκε στη δεύτερη κατηγορία παρά μόνο το 1992, με την προηγούμενη φορά που είχε κατορθώσει κάτι τέτοιο να ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Το 1995 έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας όπου ηττήθηκε 3-0 από την Γκλάντμπαχ, ενώ δύο χρόνια μετά, το 1997, πέτυχε να ανέβει στην Μπουντεσλίγκα. Το 1998 έπαιξε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ το 2003 αγωνίστηκε στον τελικό του Ιντερτότο, μια διοργάνωση που πια έχει καταργηθεί.

Μέχρι το 2007, ήταν μια μικρομεσαία ομάδα που είχε στόχο να μην υποβιβαστεί. Ο ερχομός του Φέλιξ Μάγκατ, τα άλλαξε όλα. Ο Γερμανός προπονητής ανέλαβε τους «λύκους» μετά την απόλυσή του από την Μπάγερν τον Ιούνιο του 2007.

Δεν είχε μόνο τη θέση του προπονητή, αλλά και του Διευθυντή ποδοσφαίρου. Στην πρώτη του χρονιά η Βόλφσμπουργκ για δεύτερη φορά στην ιστορία της βγήκε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Ο Γκραφίτε σε 28 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις πέτυχε 12 γκολ. Η έλευσή του Βραζιλιάνου συνδυάστηκε με τις μεταγραφές κι άλλων παικτών για να συμπληρώσουν το «παζλ» που είχε στο μυαλό του ο Μάγκατ. Ζοσουέ, Έντιν Τζέκο, Ρικάρντο Κόστα και Ντιέγκο Μπενάλιο ήρθαν την πρώτη χρονιά, ενώ στις αρχές της δεύτερης, το 2008-09 δηλαδή, κατέφθασαν οι Ζβιένταν Μισίμοβιτς και Κρίστιαν Γκέντνερ και φυσικά ο Αντρέα Μπαρτσάλι που ήταν μέλος της Εθνικής Ιταλίας που κατέκτησε το Μουντιάλ του 2006.

Το ιστορικό κατόρθωμα της Βόλφσμπουργκ

Η αρχή της χρονιάς δεν προμήνυε αυτό που θα συνέβαινε. Οι «λύκοι» κέρδισαν μόλις τα 4 από τα 10 πρώτα παιχνίδια τους και με τη μισή σεζόν να έχει περάσει ήταν έκτοι στη βαθμολογία. Ο Γκραφίτε ήταν αυτός που είχε δώσει πολλούς από τους βαθμούς, καθώς σε αντίθεση με την υπόλοιπη ομάδα είχε κάνει εκρηκτική σεζόν από την αρχή παρόλο που έλειψε σε αρκετά παιχνίδια. Στα πρώτα 21 παιχνίδια είχε παίξει 13 φορές, αλλά είχε ήδη σκοράρει 12 γκολ!

Ο Βραζιλιάνος ήρωας της ιστορίας μας «κόλλησε» με τον παρτενέρ του στην επίθεση Τζέκο, ενώ πίσω τους είχαν τον, επίσης Βόσνιο, Μισίμοβιτς που τους «τάϊζε» με ασίστ.

Στην 19η αγωνιστική, η Βόλφσμπουργκ, είχε πέσει στην όγδοη θέση και στόχευε να ξαναβγεί στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η Χόφενχάιμ ήταν η έκπληξη της σεζόν αφού στην πρώτη της χρονιά στην Μπουντεσλίγκα ήταν πρώτη με 38 βαθμούς, 11 πάνω από τη Βόλφσμπουργκ.

Η Μπάγερν Μονάχου, το φαβορί για τον τίτλο, ήταν τρίτη, τρεις μόλις βαθμούς πίσω από τη Χόφενχάιμ και έκανε όνειρα ότι θα σήκωνε όπως, και την προηγούμενη χρονιά, την περίφημη «σαλατιέρα».

Και τότε, ήρθε το «μπαμ». Στα επόμενα δέκα παιχνίδια η ομάδα του Μάγκατ όχι μόνο δεν έχασε, αλλά πήρε 10 απανωτές νίκες, σε ένα εντυπωσιακό σερί. Ο Γκραφίτε δεν έπαιξε στους τρεις πρώτους αγώνες αυτών των νικών λόγω τραυματισμού, αλλά με το που επέστρεψε συνέχισε να σκοράρει ακατάπαυστα.

Δύο γκολ απέναντι στο Αμβούργο, χατ-τρικ απέναντι στη Σάλκε στην εντυπωσιακή νίκη με 4-3, άλλο ένα απέναντι στην Αρμίνια Μπίλεφελντ και έπειτα ήρθε το ιστορικό ματς με την Μπάγερν και η σαρωτική νίκη με 5-1. Οι δύο «μπόμπερ» της Βόλφσμπουργκ έβαλαν από δύο γκολ, το άλλο σημείωσε ο Κρίστιαν Γκέντνερ, ενώ είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Λούκα Τόνι.

Η ομάδα του Μάγκατ είχε γίνει το φαβορί για τον τίτλο. Σε αυτό το σερί ο Τζέκο σημείωσε 11 γκολ, ενώ ο Γκραφίτε 10. Καμία σημασία δεν είχε ότι οι «λύκοι» έχασαν τα δύο από τα τελευταία έξι παιχνίδια της σεζόν. Η νίκη απέναντι στην Μπάγερν έκανε τη διαφορά στο τέλος της χρονιάς. Η Βόλφσμπουργκ τερμάτισε στην κορυφή της Μπουντεσλίγκα με δύο πόντους διαφορά από την ομάδα του Γιούργκεν Κλίνσμαν: 69 έναντι 67 βαθμοί.

Πρώτος σκόρερ και καλύτερος παίκτης της Μπουντεσλίγκα

Όπως γράψαμε και παραπάνω, ο Γκραφίτε τελείωσε τη σεζόν με 28 γκολ, ο Τζέκο με 26 και έτσι έγιναν το πιο «φονικό» δίδυμο στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας της Γερμανίας. Επίσης, ο Μισίμοβιτς τελείωσε τη χρονιά με τον απίστευτο αριθμό των 20 ασίστ.

Ο Γκραφίτε αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της χρονιάς στο γερμανικό πρωτάθλημα, από την ψηφοφορία που διοργάνωσε το περιοδικό «Kicker» και στην οποία έλαβαν μέρος οι Γερμανοί δημοσιογράφοι.

Ο επιθετικός της Βόλφσμπουργκ και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, συγκέντρωσε 331 ψήφους έναντι 171 του Μάριο Γκόμεζ. Την τριάδα έκλεισε ο Έντιν Τζέκο με 169 ψήφους.

Προπονητής της χρόνιας αναδείχθηκε με άνεση ο Φέλιξ Μάγκατ, ο άνθρωπος που οδήγησε τη Βόλφσμπουρκ στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία της. Πήρε 778 ψήφους έναντι 65 του Μάρκους Μπάμπελ και 23 του Λουσιέν Φαβρ.

Ο Γκραφίτε μπήκε «φουριόζος» και στο Τσάμπιονς Λιγκ αφού στο πρώτο παιχνίδι της Βόλφσμπουργκ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έκανε χατ-τρικ στη νίκη των λύκων με 3-1 επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο έκτος μόλις παίκτης που κατάφερνε να πετύχει πέτυχει τρία γκολ στο ντεμπούτο του. Από τότε μόνο ο Γιασίν Μπραχίμι της Πόρτο το έχει καταφέρει.

Στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής

Στα τριάντα του χρόνια ο Βραζιλιάνος σέντερ φορ έφτασε στο απόγειο της καριέρας του. Μάλιστα, στο τέλος της σεζόν 2009-10, ήταν στην αποστολή της Εθνικής Βραζιλίας για το Μουντιάλ του 2010. Προσπέρασε μεγάλους παίκτες του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, όπως ο Ρονάλντο ή ο Αντριάνο και εκκολαπτόμενους - τότε - αστέρες, όπως ο Νεϊμάρ και ο Αλεσάντρο Πάτο στην επιλογή που έκανε ο Κάρλος Ντούνγκα.

Στη Νότια Αφρική ο Γκραφίτε είχε μία συμμετοχή, αντικαθιστώντας τον Λουίς Φαμπιάνο για πέντε λεπτά, στο τέλος του τελευταίου αγώνα των ομίλων απέναντι στην Πορτογαλία που έληξε 0-0.

Στο τέλος της σεζόν 2010-11 και αφού είχε σκοράρει 9 γκολ σε 28 παιχνίδια της Μπουντεσλίγκα, αποχαιρέτησε τη Γερμανία και την Ευρώπη και επέλεξε να πάει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για χάρη της Αλ Αχλί του Ντουμπάι.

Επέλεξε να αφήσει το τοπ επίπεδο για χάρη των «πετροδολαρίων», αλλά κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι στην αραβική ομάδα έκανε μια σπουδαία καριέρα.

Από τον Ιούνιο του 2011 έως και το 2015, σε 79 ματς πέτυχε 63 γκολ, ενώ κατέκτησε δύο φορές το Λιγκ Καπ και από μία φορά το Κύπελλο του Εμίρη, το Κύπελλο του Προέδρου και το Σούπερ Καπ των ΗΑΕ.

Στο δεύτερο μισό της σεζόν του 2015-15 έπαιξε για την Αλ Σαντ στο Κατάρ όπου σε 9 παιχνίδια πρόλαβε να σημειώσει 3 γκολ και στη συνέχεια ήρθε ο επαναπατρισμός στη Σάντα Κρουζ.

Ο Γκραφίτε βοήθησε σημαντικά την παλιά του ομάδα να ανέβει στην πρώτη κατηγορία μετά από δέκα χρόνια απουσίας. Πέτυχε 7 γκολ σε 15 ματς και την επόμενη χρονιά σημείωσε 13 στη Serie A.

To 2017 μετακόμισε στην Ατλέτικο Παραναένσε, αλλά τα χρόνια είχαν αρχίσει να βαραίνουν πάνω του. Δεν κατάφερε να σκοράρει σε κανένα παιχνίδι της νέας του ομάδας σε 13 συνολικά συμμετοχές.

Τον Αύγουστο επέστρεψε στην Σάντα Κρουζ για τρίτη φορά. Πέτυχε τρία γκολ σε 15 συμμετοχές και τον Ιανουάριο του 2018 αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του.

Το «φλερτ» με τον Παναθηναϊκό

O Βραζιλιάνος σέντερ φορ δεν έπαιξε ποτέ στην Ελλάδα, αλλά κοσμούσε τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων -ειδικά τα καλοκαίρια μας- ως στόχος των μεγάλων ελληνικών ομάδων.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι το καλοκαίρι του 2009, μετά την εξωπραγματική σεζόν του, είχε πράγματι πρόταση από τον Παναθηναϊκό, αλλά επέλεξε να μείνει στη Βόλφσμπουργκ.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του το 2010 είχε πει: «Το περασμένο καλοκαίρι συζήτησα με τον Παναθηναϊκό. Η ελληνική ομάδα δεν μου πρόσφερε περισσότερα χρήματα από αυτά που παίρνω στη Βόλσφμπουργκ και τελικά αποφάσισα να μείνω. Βέβαια, αυτή ήταν και η θέληση της οικογένειάς μου που έχει προσαρμοστεί πλήρως στη Γερμανία».

Ο Γκραφίτε δεν έμεινε για πολλά χρόνια στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αλλά η λάμψη του κατορθώματος της κατάκτησης του πρωταθλήματος με τη Βόλφσμπουργκ, δεν έχει ξεθωριάσει δέκα χρόνια μετά.

Οι «λύκοι» θυμούνται με νοσταλγία τη μαγική σεζόν του 2008-09 και σίγουρα το χάι-λάιτ της καριέρας του παιδιού που πουλούσε σακούλες σκουπιδιών για να βοηθήσει την οικογένειά του: το τρομερό σόλο-γκολ με την Μπάγερν.