H σεζόν που ο Ρονάλντο έγινε το «Φαινόμενο»

17/09/2019 | Νεκτάριος Δαργάκης

«Δεν είναι άνθρωπος, είναι αγέλη»! Έτσι, περιέγραψε ο Χόρχε Βαλντάνο, ένας από τους θρύλους της Ρεάλ Μαδρίτης, τον Ρονάλντο.

Είναι η καλύτερη περιγραφή για το «Φαινόμενο» του ποδοσφαίρου, τον παίκτη που αν δεν είχε υποστεί τους καταραμένους τραυματισμούς στο γόνατο, θα θεωρούνταν ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που εμφανίστηκε ποτέ. Άλλωστε, κάποιοι το πιστεύουν ακόμα και σήμερα… Ο Ρονάλντο ξεκίνησε την καριέρα του από τη Σάο Κριστοβάο, γρήγορα μετακόμισε στην Κρουζέιρο όπου σκόραρε 44 γκολ σε 47 αγώνες και από εκεί βρέθηκε στην Ολλανδία για χάρη της Αϊντχόβεν το 1994. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς πανηγύρισε την κατάκτηση του Μουντιάλ στις ΗΠΑ, αν και δεν αγωνίστηκε σε κανένα αγώνα. Στα ολλανδικά γήπεδα οι άμυνες δεν μπορούσαν να τον συγκρατήσουν. Πέτυχε με τη φανέλα της Αϊντχόβεν 54 γκολ σε 57 παιχνίδια και γρήγορα έγινε ο νούμερο 1 στόχος για τα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης.

Με ρεκόρ μεταγραφής

Η Μπαρτσελόνα κινήθηκε γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά από την Ίντερ και τον απέκτησε με ρεκόρ μεταγραφής για την εποχή (15 εκατομμύρια ευρώ) λίγο πριν κλείσει τα 20 του χρόνια, το καλοκαίρι του 1996. Ο Ρονάντο δεν χρειάστηκε καμιά περίοδο προσαρμογής, αντίθετα φαινόταν ότι για τον ίδιο δεν υπήρχε ζήτημα ποιους έχει απέναντί του. Η ταχυδύναμή του, η έκρηξή του, οι προσποιήσεις του, η ντρίμπλα του και η εκτελεστική του δεινότητα μπορούν να συγκριθούν μόνο αν προσθέσουμε τα χαρακτηριστικά των κορυφαίων παικτών που έχουν παίξει ποτέ.

Ίσως, σε ορισμένους νεότερους αυτό να φαίνεται υπερβολή, αλλά ευτυχώς υπάρχουν τα βίντεο από την εποχή που μπορεί εύκολα να τα βρει κανείς στο διαδίκτυο. Ο Βραζιλιάνος σέντερ φορ ξεκίνησε με γκολ πέντε λεπτά μετά το ντεμπούτο με την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Σούπερ Καπ και συνέχισε απτόητος όλη τη σεζόν. Σκόραρε 16 φορές στα πρώτα του 14 παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου ενός χατ-τρικ σε μια εμφάνιση απέναντι στη Βαλένθια που έχει μείνει στην ιστορία. Και όχι μόνο. Όλοι όσοι θυμούνται εκείνη τη σεζόν, έχουν στο μυαλό τους το γκολ απέναντι στην Κομποστέλα. Η εικόνα μιλάει μόνη της…

Στα τέλη Οκτώβρη τραυματίστηκε, παρουσίαστηκε μία μικρή κάμψη στην απόδοσή του (την οποία… βοήθησαν και απανωτά ταξίδια στη Βραζιλία), αλλά στη συνέχεια τίποτα και κανείς δεν μπορούσε να τον σταματήσει. Πέτυχε 24 γκολ σε 21 παιχνίδια από τις 23 Φεβρουαρίου και μετά, ανάμεσα σε αυτά και το καθοριστικό γκολ, με πέναλτι, στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 47 γκολ σε 49 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις (τα 34 στη Λα Λίγκα), πήρε το «Χρυσό Παπούτσι», κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων, το Κύπελλο Ισπανίας και το ισπανικό Σούπερ Καπ, ενώ βραβεύτηκε με τη «Χρυσή Μπάλα», αλλά και ψηφίστηκε Καλύτερος Παίκτης του κόσμου από τη FIFA.

Κι όμως, μετά από μια τέτοια σεζόν, ο Ρονάλντο δεν έμεινε στην Μπαρτσελόνα. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη διοίκηση και τους ανθρώπους του ποδοσφαιριστή για αναπροσαρμογή του συμβολαίου του κατέρρευσαν, η Ίντερ μπήκε «σφήνα», πλήρωσε το buy-out του «Φαινόμενου» και τον έκανε δικό της, προκαλώντας πανζουρλισμό στους φίλους της, αλλά και σε ολόκληρο το ιταλικό ποδόσφαιρο.

Οι «νερατζούρι» έσπασαν ξανά το ρεκόρ μεταγραφής μέσα σε δύο καλοκαίρια για τον ίδιο παίκτη αφού έδωσαν 28 εκατομμύρια ευρώ. Για όσους δεν είχαν την ευτυχία να τον παρακολουθήσουν εκείνη τη σεζόν, δείτε ένα υπέροχο βίντεο με τα γκολ του «Φαινόμενου» στο πρωτάθλημα. Απολαύστε τον!