Η Μαντουέιρα, ο Τσε και η Κουβανέζικη Επανάσταση

01/01/2019 | Νεκτάριος Δαργάκης

Σαν σήμερα πριν 60 χρόνια, την Πρωτοχρονιά του 1959, ο δικτάτορας Φουλγκένσιο Μπατίστα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει την Κούβα με αεροπλάνο για την Δομινικανή Δημοκρατία, ενώ την επόμενη μέρα οι αντάρτες του Τσε Γκεβάρα και του Καμίλο Σιενφουέγος έμπαιναν θριαμβευτές στην Αβάνα.

O Φιντέλ Κάστρο έφτασε στην πρωτεύουσα στις 8 Γενάρη και μια νέα εποχή άρχιζε για το πολυ-ταλαιπωρημένο νησί.

Τέσσερα χρόνια μετά ο Τσε ήταν υπουργός Βιομηχανίας και ήταν γνωστός σε όλο τον κόσμο από τα ταξίδια του για να μεταδώσει το μήνυμα της Κουβανέζικης Επανάστασης.

Παρά το βαρύ πρόγραμμά του, δεν ξεχνούσε τη μία από τις δύο μεγάλες του αγάπες στα σπορ: το ποδόσφαιρο (η άλλη ήταν το ράγκμπι).

Εκείνη τη χρονιά, το 1963, η σχετικά άσημη Μαντουέιρα από το Ρίο ντε Τζανέιρο περιόδευε σε διάφορες χώρες για να ενισχύσει τα οικονομικά της και βρέθηκε για πέντε παιχνίδια στην Κούβα. Η βραζιλιάνικη ομάδα κέρδισε όλα τα φιλικά της, ενώ τον τελευταίο αγώνα που έληξε με σκορ 3-2 πήγε να παρακολουθήσει από κοντά ο ίδιος ο Τσε. Ο Αργεντινός επαναστάτης χαιρέτισε έναν-έναν τους παίκτες της Μαντουέιρα με το τεράστιο χαμόγελό του να δείχνει την ευχαρίστησή του, ενώ φωτογραφήθηκε μαζί τους. Το ημερολόγιο έγραφε 18 Μαΐου του 1963.

Η Μαντουέιρα στα 50 χρόνια από εκείνη την ημερομηνία, το 2013, για να τιμήσει τον Τσε, κυκλοφόρησε επετειακές φανέλες με τη μορφή του, ενώ στο πίσω μέρος έγραφαν «Hasta la Victoria Siebre».

Δείτε τις φανέλες