Η «σκοτεινή» πλευρά του ΝΒΑ – Οι μεγαλύτερες καταδίκες παικτών

11/01/2019 | Νεκτάριος Δαργάκης

Ο «μαγικός κόσμος» του ΝΒΑ είναι μια έκφραση από τις πιο συνηθισμένες που ακούμε και γράφουμε όσοι αγαπάμε το πρωτάθλημα στην άλλη ακτή του Ατλαντικού.

Πολλά, όμως, από όσα συμβαίνουν σίγουρα δεν έχουν καμία «μαγεία», αλλά αντίθετα είναι βγαλμένα από τον χειρότερο εφιάλτη.

Μία από τις «σκοτεινές» πλευρές του ΝΒΑ είναι ότι πολλοί παίκτες της λίγκας είχαν κατά καιρούς μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη για διάφορους λόγους: από οικονομικές απάτες μέχρι δολοφονίες ή βιασμούς. Αρκετοί είναι αυτοί που κατέληξαν στη φυλακή.

Η ιστοσελίδα NBA Mixes έχει επιχειρήσει να συγκεντρώσει δέκα από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις πρώην NBAer που βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα.

H απάτη του Τζέι Βίνσεντ

Υπήρξε συμπαίκτης του Μάτζικ Τζόνσον στο Μίσιγκαν Στέιτ, ενώ έπαιξε 9 χρόνια στο ΝΒΑ, από το 1981 μέχρι το 1990. Ο λόγος για τον Τζέι Βίνσεντ. Το 2011 αποφάσισε να ξεκινήσει μια «επιχείρηση» και έπεισε διάφορους να επενδύσουν περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια για να συμμετέχουν στην εταιρία Foreclosure Bank Inspection.

Στην πραγματικότητα, το μόνο που έγινε είναι ότι τα θύματα κατέθεσαν τα χρήματα τους στον λογαριασμό του πρώην NBAer.

Τελικά, καταδικάστηκε για 5,5 χρόνια παρά το ότι ο Μάτζικ έστειλε επιστολή στον δικαστή ζητώντας του να δείξει επιείκεια επειδή ο Βίνσεντ είχε ειλικρινά μετανιώσει για ό,τι είχε κάνει. Αφέθηκε ελεύθερος λίγο πριν συμπληρώσει όλο τον χρόνο της ποινής του, το 2016.

Ένας «Έλληνας» στη λίστα

Ο Άρθουρ Λονγκ (ή Άρτ Λονγκ, όπως είναι πιο γνωστός) δεν επιλέχθηκε στο ντραφτ του 1996, έπαιξε σε διάφορες ομάδες μέχρι που οι Σακραμέντο Κινγκς του έδωσαν την ευκαιρία να αγωνιστεί στο ΝΒΑ το 2001. Στη συνέχεια πέρασε από τους Σιατλ Σούπερσονικς, τους Φιλαδέλφεια Σίξερς και τους Τορόντο Ράπτορς χωρίς να στεριώσει. Το 2003-04 έπαιξε και για τον Ηλυσιακό, ενώ στη συνέχεια πέρασε από διάφορες μικρότερες λίγκες.

Μετά την καριέρα του, έμπλεξε με τα ναρκωτικά. Το 2013 η Αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του, βρήκε χάπια έκσταση και μαριχουάνα σε ποσότητες που τον ενοχοποιούσαν για διακίνηση, ένα κλεμμένο πιστόλι και ένα καλάσνικοφ, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με 7 χρόνια φυλακή.

Για ληστεία σε βενζινάδικο

Μετά που επιλέχθηκε από τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς το 1980, ο Μπίλι Ρέι Μπέιτς έπαιξε για 4 χρόνια στο ΝΒΑ. Ακολούθησαν διάφορες ομάδες, μέχρι που έπαιξε στις Φιλιππίνες, όπου ακόμα και σήμερα θεωρείται από τους καλύτερους ξένους παίκτες όλων των εποχών.

Παρά την επιτυχία του εκεί, στη συνέχεια ήρθε ο προσωπικός κατήφορος. Το 1988 λήστεψε ένα βενζινάδικο με την απειλή μαχαιριού, ενώ τραυμάτισε ελαφρά έναν υπάλληλο. Ο στόχος του ήταν να βρει λεφτά για να αγοράσει κοκαΐνη. Όταν η Αστυνομία τον βρήκε, ήταν αποκοιμισμένος πάνω σε γκαζόν με εφτά δολάρια στην τσέπη του.

Ξεκίνησε να εκτίει την ποινή του το 2000, ενώ αρχικά αποφυλακίστηκε το 2005 έχοντας εκτίσει το 85% από τα μίνιμουμ 6 χρόνια που του είχαν επιβληθεί. Όμως, στάλθηκε ξανά πίσω στη φυλακή όταν πιάστηκε «θετικός» σε κοκαΐνη, με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί τελικά τον Μάρτιο του 2008, έχοντας κάνει φυλακή για 8 χρόνια συνολικά.

Τα προβλήματα με το αλκοόλ

Τόσο μεγάλα ήταν τα προβληματα του Κίον Κλαρκ με το αλκοόλ που έχει δηλώσει ότι δεν έπαιξε κανένα του παιχνίδι στο ΝΒΑ νηφάλιος.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί ένα λότερι πικ όπως αυτός (Νο 13 στο draft του 1998 από τους Ορλάντο Μάτζικ), έπαιξε μόλις έξι σεζόν στο ΝΒΑ σε Νάγκετς, Ράπτορς, Κινγκς και Μπακς κατά σειρά.

Αντίθετα, καταδικάστηκε για 8 χρόνια φυλακή (από τα οποία εξέτισε τα 4) για οπλοκατοχή, κατοχή ναρκωτικών και οδήγηση κάτω από την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Λήστευε ντελιβεράδες

Παρόλο που ήταν ένας εξαιρετικός παίκτης στο κολέγιο του UCLA, ο Ντάρελ Άλουμς δεν κατάφερε να παίξει στο ΝΒΑ παρά μόνο για μια σεζόν, το 1980-’81 όταν έπαιξε 22 παιχνίδια με τη φανέλα των Ντάλας Μάβερικς.

Μετά το μπάσκετ, ο Άλουμς για να ζήσει, λήστευε ντιλιβεράδες της Ντόμινος. Καταδικάστηκε για 14 τέτοιες περιπτώσεις το 1989 και πήγε για 9 χρόνια στη φυλακή.

Έπαιζε… με σύστημα

Ο Τέιτ Τζορτζ έπαιξε για τρία χρόνια με τους Νιου Τζέρσει Νετς και άλλον έναν χρόνο με τους Μιλγουόκι Μπακς στο ΝΒΑ. Η καριέρα του τελείωσε το 1997.

Το 2013 καταδικάστηκε για 9 χρόνια φυλακή αφού ήταν υπεύθυνος για οικονομική απάτη με το λεγόμενο «Σχήμα Πόντσι» (αναφέρεται για οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών).

Τα ναρκωτικά τον έβαλαν «μέσα»

Παρόλο που επιλέχτηκε στο νούμερο 6 από τους Φοίνιξ Σανς στο («καταραμένο») draft του 1986, ο Γουίλιαμ Μπέντφορντ ποτέ δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που είχαν αναπτυχθεί για αυτόν, με αποτέλεσμα να μείνει στο ΝΒΑ μόλις για εφτά σεζόν.

Στη συνέχεια ο πρώην σέντερ άρχισε να διακινεί ναρκωτικά για να τα βγάλει πέρα με αποτέλεσμα να καταδικαστεί για 10 χρόνια το 2003, ενώ αποφυλακίστηκε το 2011.

Καταδικάστηκε επανειλημμένα για σεξουαλική κακοποίηση

Ο Τομ Πέιν, ο πρώτος Αφροαμερικανός που έπαιξε μπάσκετ στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, έγινε draft το 1971 από τους Ατλάντα Χοκς. Δεν πρόλαβε, όμως, να ολοκληρώσει την πρώτη του σεζόν αφού συνελήφθη, κατηγορούμενος για σεξουαλικές επιθέσεις στην περιοχή της Ατλάντα.

Στη συνέχεια κατηγορήθηκε για αντίστοιχες επιθέσεις που είχαν συμβεί στο Κεντάκι. Έκανε 12 χρόνια φυλακή και το 1983 αφέθηκε ελεύθερος. Προχώρησε σε νέα σεξουαλική κακοποίηση μιας γυναίκας με αποτέλεσμα να βρεθεί ξανά στη φυλακή.

Το 2000 απελευθερώθηκε με απόφαση ενός δικαστή από την Καλιφόρνια, όμως, οδηγήθηκε πίσω στις φυλακές αφού παραβίασε τους όρους της προηγούμενης αποφυλάκισής του στην πολιτεία του Κεντάκι. Στα 66 του χρόνια παραμένει ακόμα φυλακισμένος.

Μέλος συμμορίας και δολοφόνος

Ο Τζαβάρις Κρίτεντον έγινε μέλος συμμορίας λίγο μετά που επιλέχθηκε στο draft από τους Λος Άντζελες Λέικερς το 2007, ενώ είναι γνωστός από τον διαβόητο καυγά που είχε με τον Γκίλμπερτ Αρίνας το 2009, όταν ήταν συμπαίκτες στους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς.

Το 2011 ο Τζαβάρις Κρίτεντον καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία μιας 22χρονης κοπέλας. Πιστεύεται ότι στόχευε σε μέλος άλλης συμμορίας, αλλά τελικά σκότωσε την άτυχη κοπέλα.

Όχι ο «δικός μας» Έντι

Μην τον μπερδέψετε με τον Έντι Τζόνσον που πέρασε με επιτυχία από τα μέρη μας, φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ο «Φαστ Έντι» Τζόνσον δεν έχει σχέση με τον «δικό μας», παρόλο που πολλά αμερικάνικα ΜΜΕ τους μπέρδεψαν για αυτή την ανατριχιαστική υπόθεση.

Ο συγκεκριμένος, παρόλο που είχε μια σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ (δύο φορές All Star με τους Ατλάντα Χοκς), έχει συλληφθεί 100 φορές μετά το τέλος της καριέρας του το 1987.

Το χειρότερο έγινε το 2006 όταν πραγματοποίησε μια διάρρηξη και παρενόχλησε σεξουαλικά ένα κοριτσάκι 8 χρονών, ενώ περίμενε να δικαστεί για τον βιασμό μιας άλλης γυναίκας.

Καταδικάστηκε σε ισόβια χωρίς να μπορεί να αποφυλακιστεί ούτε με όρους.