Μάικλ Τζόρνταν: Η μυθική εμφάνιση στο All Star Game του '88 στο Σικάγο
Το All Star Game του 2020 θα φιλοξενηθεί στο Σικάγο στις 16 Φεβρουαρίου. Η «πόλη των ανέμων» έχει να διοργανώσει το παιχνίδι των καλύτερων του NBA εδώ και 32 ολόκληρα χρόνια. Τι συνέβη την προηγούμενη φορά; Ο μύθος του Μάικλ Τζόρνταν ξεκίνησε να διηγείται μέχρι να φτάσει να ακούγεται σε όλο τον πλανήτη και να μείνει άφθαρτος στην μπασκετική ιστορία.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο γκαρντ των Σικάγο Μπουλς θα έπαιζε σε All Star Game. Είχε κάνει ήδη δύο συμμετοχές το 1985 και το 1987 στη βασική πεντάδα της Ανατολής, ενώ το 1986 δεν είχε αγωνιστεί λόγω τραυματισμού. Το 1987 είχε κερδίσει τον διαγωνισμό καρφωμάτων απέναντι στον Ντομινίκ Γουίλκινς.
Όμως, το 1988, ήταν διαφορετική υπόθεση. Ο «Air» Μάικλ κέρδισε ξανά τον διαγωνισμό καρφωμάτων απέναντι στον «Human Highlight Film» με τα εικονικά του καρφώματα από τη γραμμή των βολών να συγκλονίζουν ακόμα και τώρα. Να σημειώσουμε πάντως ότι ο Γουίλκινς έκανε ένα εντυπωσιακό κάρφωμα, το οποίο βαθμολογήθηκε αυστηρά, δίνοντας του μόλις 45 πόντους. Έτσι, ο Τζόρνταν με το «50» στο τελευταίο του κάρφωμα, κέρδισε με δύο βαθμούς διαφορά.
Δείτε τον διαγωνισμό και κρίνετε μόνοι σας
Το πρώτο βραβείο MVP
Στο παιχνίδι που ακολούθησε, η «His Airness» δεν θέλησε να αφήσει κανένα δικαίωμα να τον αμφισβητήσουν και κέρδισε το πρώτο του βραβείο MVP σε All Star Game από τα τρία που κατέκτησε στη μυθιστορηματική καριέρα του. Η Ανατολή κέρδισε με 138-133 τη Δύση, με τον Μάικλ να σημειώνει 40 πόντους, 2 λιγότερους από το τότε ρεκόρ που κατείχε ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν, με 17/23 σουτ, να μαζεύει 8 ριμπάουντ, να μοιράζει 3 ασίστ και να έχει από 4 κλεψίματα και κοψίματα σε μόλις 29 λεπτά συμμετοχής.
Μάλιστα, σκόραρε τους 16 από τους πόντους του στα τελευταία 5:30 λεπτά του παιχνιδιού, έτσι ώστε να εξασφαλίσει τη νίκη στην ομάδα της Ανατολικής Περιφέρειας. Στο ίδιο παιχνίδι ιστορία έγραψε και ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ αφού σε 14 λεπτά συμμετοχής πέτυχε 10 πόντους και ξεπέρασε τον τότε κάτοχο του ρεκόρ σκοραρίσματος σε αυτά τα παιχνίδια, Όσκαρ Ρόμπερτσον.
Ο σέντερ των Λος Άντζελες Λέικερς στην προτελευταία του συμμετοχή σε All Star Game έφτασε τους 247 πόντους (έκλεισε την καριέρα του με 251) έναντι 246 του «Big O».
Άλλα αξιοπρόσεκτα στοιχεία εκείνου του All Star Game ήταν το ντεμπούτο του Πάτρικ Γιούιν με την Ανατολή, η τέταρτη και τελευταία συμμετοχή του Μορίς Τσικς των Φιλαντέλφια Σίξερς, ενώ να σημειώσουμε ότι ο Λάρι Μπερντ έκανε το three-peat στους διαγωνισμούς τριπόντων και από τότε δεν ξαναπήρε μέρος.
Τη νικήτρια ομάδα της Ανατολής απάρτιζαν οι: Μάικλ Τζόρνταν (Σικάγο Μπουλς), Αϊζάια Τόμας (Ντιτρόιτ Πίστονς), Μόουζες Μαλόουν (Γουάσινγκτον Μπούλετς), Ντομινίκ Γουίλκινς (Ατλάντα Χοκς), Λάρι Μπερντ (Μπόστον Σέλτικς), Κέβιν ΜακΧέιλ (Μπόστον Σέλτικς), Ντάνι Έιντζ (Μπόστον Σέλτικς), Τσαρλς Μπάρκλεϊ (Φιλαντέλφια Σίξερς), Μορίς Τσικς (Φιλαντέλφια Σίξερς), Πάτρικ Γιούιν (Νιου Γιορκ Νικς), Ντοκ Ρίβερς (Ατλάντα Χοκς), Μπραντ Ντόχερτι (Κλίβελαντ Καβαλίερς).
Προπονητής ήταν ο Μάικ Φρατέλο των Ατλάντα Χοκς.
Για τη Δύση έπαιξαν οι: Μάτζικ Τζόνσον (Λος Άντζελες Λέικερς), Φατ Λέβερ (Ντένβερ Νάγκετς), Χακίμ Ολάζουον (Χιούστον Ρόκετς), Άλεξ Ίνγκλις (Ντένβερ Νάγκετς), Καρλ Μαλόουν (Γιούτα Τζαζ), Τζέιμς Γουόρθι (Λος Άντζελες Λέικερς), Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ (Λος Άντζελες Λέικερς), Κλάιντ Ντρέξλερ (Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς), Τζέιμς Ντόναλντσον (Ντάλας Μάβερικς, που αντικατέστησε λόγω τραυματισμού τον Στιβ Τζόνσον των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς), Μαρκ Αγκίρε (Ντάλας Μάβερικς), Άλβιν Ρόμπερτσον (Σαν Αντόνιο Σπερς), Εξέβιερ ΜακΝτάνιελ (Σιατλ Σουπερσόνικς).
Προπονητής της Δύσης ήταν ο Πατ Ράιλι από τους Λος Άντζελες Λέικερς.
Μπορεί ο Τζόρνταν να κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο πρωταθλήματος τέσσερα χρόνια μετά, να πέρασε δύσκολα μέχρι τότε λόγω του ξύλου από τα «Bad Boys» των Πίστονς και τη σπουδαία ομάδα των Λέικερς, αλλά αυτό το All Star Game έδειξε τι θα ακολουθούσε την επόμενη δεκαετία.
Οι καλύτερες στιγμές του «Air» στο παιχνίδι
Δείτε ολόκληρο τον αγώνα