Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ: Όταν το γήπεδο… γέρνει προς τη μία πλευρά

19/10/2019 | Νεκτάριος Δαργάκης

Το ντέρμπι της Κυριακής 20 Οκτωβρίου ανάμεσα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ, το περιμένουν με ανυπομονησία όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι.

Θα μπορέσει η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ να συνεχίσει το απίθανο σερί της ή οι «Κόκκινοι Διάβολοι» θα τη σταματήσουν, δίνοντας χαρά στους οπαδούς τους σε μια ακόμα δύσκολη σεζόν για αυτούς στην Πρέμιερ Λιγκ.

Διάφοροι κρίνοντας με βάση τη φόρμα των ομάδων πιστεύουν ότι η Λίβερπουλ μπορεί να περάσει από το «Ολντ Τράφορντ» και, μάλιστα, ντροπιάζοντας τη Γιουνάιτεντ. Βέβαια, η ιστορία των ντέρμπι της Βορειοδυτικής Αγγλίας είναι γεμάτη από σκληρά και αμφίρροπα παιχνίδια, ανεξάρτητα από την κατάσταση των ομάδων.

Στο σημερινό αφιέρωμα του Jogo Bonito, θα δούμε μερικές από τις εξαιρέσεις, όταν δηλαδή το γήπεδο… έγειρε προς τη μία πλευρά.

Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4-0 (Σεπτέμβριος 1990)

Είμαστε στον Σεπτέμβριο του 1990 και το παιχνίδι γίνεται στο Άνφιλντ, 35.000 φίλοι της Λίβερπουλ είδαν την ομάδα τους να κερδίζει με το ευρύ 4-0 τους κλασικούς αντίπαλους στο Νησί.

Η Λίβερπουλ αύξησε τη διαφορά της αφού βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας, χάρη σε χατ-τρικ του Πίτερ Μπίρντσλεϊ και ένα γκολ του Τζον Μπαρνς. Το τρίτο γκολ του Μπίρντσλεϊ είναι το highlight του παιχνιδιού, μια υπέροχη λόμπα.

Αυτή η σκληρή ήττα για τους «Κόκκινους Διαβόλους» τους έριξε στην 6η θέση της βαθμολογίας, όπου τελικά θα τερμάτιζαν στο τέλος της σεζόν.

Τα στιγμιότυπα του αγώνα

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 4-0 (Απρίλιος 2003)

13 χρόνια αργότερα η Γιουνάιτεντ «πληρώνει» τη Λίβερπουλ με το ίδιο νόμισμα, μια νίκη υπέρ της με 4-0. Είναι το παιχνίδι όπου ο Σάμι Χίπια γκρέμισε τον Ρουντ Φαν Νίστελρόι μέσα στην περιοχή στην αρχή του παιχνιδιού και είδε την κόκκινη κάρτα μετά από μόλις 5 λεπτά.

Ο Ολλανδός σέντερ φορ ευστόχησε από τη βούλα του πέναλτι, έβαλε άλλο ένα γκολ και τα άλλα δύο τέρματα πρόσθεσαν ο Ράιαν Γκιγκς και ο νυν προπονητής της Γιουνάιτεντ, Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ.

Τα στιγμιότυπα του αγώνα

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 3-0 (Μάρτιος 2008)

Η Λίβερπουλ μπορεί να ξεκίνησε καλύτερα εκείνο το ντέρμπι, αλλά η Γιουνάιτεντ άνοιξε το σκορ μετά από ασίστ του Γουέιν Ρούνεϊ στον Γουές Μπράουν. Δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του ημιχρόνου, ο Χαβιέ Μασεράνο αντίκρισε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα και πήγε νωρίς για μπάνιο.

Η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την έλλειψη του βασικού αμυντικού χαφ της και δέχτηκε άλλα δύο γκολ από την ομάδα του Μάντσεστερ που κυριάρχησε στο δεύτερο μέρος. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Νάνι πέτυχαν το δεύτερο και το τρίτο γκολ, αντίστοιχα.

Η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε 67% κατοχή μπάλας, 10 τελικές σε αντίθεση με ένα και μοναδικό σουτ στον στόχο για τη Λίβερπουλ.

Τα στιγμιότυπα του αγώνα

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 1-4 (Μάρτιος 2009)

Ένα χρόνο αργότερα η Λίβερπουλ θα έπαιρνε εκδίκηση και μάλιστα με μια εμφάνιση που μνημονεύεται ακόμα και σήμερα. Η Γιουνάιτεντ άνοιξε το σκορ με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά η μέρα ανήκε στους «Κόκκινους» του Μέρσεϊσαϊντ.

Ο Φερνάντο Τόρες εμεταλλέύτηκε ένα λάθος του Νεμάνια Βίντιτς και ισοφάρισε, ο Στίβεν Τζέραρντ ήταν εύστοχος από το σημείο του πέναλτι, ο Φάμπιο Αουρέλιο σκόραρε με απευθείας εκτέλεση φάουλ και το «κερασάκι στην τούρτα» ήρθε από τον Αντρέα Ντοσένα. Μια σπουδαία νίκη για τη Λίβερπουλ, μια πολύ πικρή ήττα για τους «Κόκκινους Διαβόλους».

Τα στιγμιότυπα του αγώνα

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 0-3 (Μάρτιος 2014)

Η ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς πίστευε ότι μπορούσε να πάρει το πρωτάθλημα (το πρώτο από το 1990) και πέρασε σαν σίφουνας μέσα από το «Ολντ Τράφορντ». Ο Στίβεν Τζέραρντ σκόραρε δύο φορές από τα 11 βήματα και ο Λουίς Σουάρες πρόσθεσε ένα ακόμα γκολ.

Η ήττα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν ο αρχηγός της Λίβερπουλ ευστοχούσε και στο τρίτο πέναλτι που εκτέλεσε μετά το πέναλτι που κέρδισε ο Ντάνιελ Στάριτζ από τον Νεμάνια Βίντς που αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα. Η Λίβερπουλ είχε 18 σουτ, θα μπορούσε να είχε πετύχει και άλλα γκολ, ενώ η Γιουνάιτεντ του Ντέιβιντ Μόγες σούταρε εντός στόχου μόνο μία φορά, χωρίς όμως να σκοράρει.

Μετά την ήττα, η Γιουνάιτεντ έμεινε 14 πόντους πίσω από την κλασική αντίπαλό της, αλλά η Λίβερπουλ δεν πανηγύρισε τελικά το πολυπόθητο πρωτάθλημα στη σεζόν που σφραγίστηκε από το γλίστρημα του Τζέραρντ στο ματς με την Τσέλσι.

Τα στιγμιότυπα του αγώνα

Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1 (Δεκέμβρης 2018)

Καλά, μας δουλεύετε; 3-1 και… έγειρε το γήπεδο; Κι όμως, αυτή η ήττα, με τον τρόπο που ήρθε, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στη Γιουνάιτεντ για τον Ζοσέ Μουρίνιο. Η ομάδα του Πορτογάλου κόουτς αμυνόταν σωστά και προσπαθούσε να βγει στις αντεπιθέσεις για 20 λεπτά, αλλά ο Σάντιο Μανέ ήρθε να διαλύσει τα σχέδια του «Special One».

Μπορεί ο Τζέσε Λίνγκαρντ να ισοφάρισε σε μια από τις σπάνιες επιθέσεις της Γιουνάιτεντ για εκείνη τη βραδιά, αλλά ακολούθησε ένα μπαράζ επιθέσεων από την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ. Τελικά, ο Σερντάν Σακίρι έλυσε… τον γόρδιο δεσμό αφού είχε περάσει ως αλλαγή στον αγώνα. Με δύο γρήγορα γκολ, έκανε το 3-1 και χάρισε τη νίκη στους «Κόκκινους».

Ούτε 24 ώρες μετά, ο Ζοσέ Μουρίνιο είχε απολυθεί από τη Γιουνάιτεντ…

Τα στιγμιότυπα του αγώνα