Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπάγερν: Η απίθανη ανατροπή στον τελικό του Champions League το 1999

26/05/2023 | Νεκτάριος Δαργάκης

Σαν σήμερα, το 1999, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πετυχαίνει μια από τις σπουδαιότερες ανατροπές στην ιστορία του ποδοσφαίρου και κατακτά το Champions League, νικώντας την Μπάγερν Μονάχου με 2-1.

Η Μπάγερν είχε προηγηθεί με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μάριο Μπάσλερ μόλις στο 6ο λεπτό και όλα προς το τέλος του ματς έδειχναν ότι θα κατακτούσε εκείνη το τρόπαιο.

Νωρίτερα, άλλωστε, η γερμανική ομάδα είχε δύο δοκάρια με τον Μέμετ Σολ και τον Κάρστεν Γιάνκερ, ενώ έχασε κι άλλες ευκαιρίες, με τον Πίτερ Σμάιχελ να κάνει άλλη μια μεγάλη εμφάνιση για τους «κόκκινους διαβόλους».

«Χρυσές» αλλαγές

Η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον θα ήταν εκείνη που θα μιλούσε τελευταία, με τις αλλαγές του Σκωτσέζου προπονητή να αποδεικνύονται «χρυσές». Αρχικά, ισοφάρισε στο 91' ο Τέντι Σέρινχαμ μετά από φάση διαρκείας στην περιοχή των Βαυαρών, όπου είχε προωθηθεί και ο Σμάιχελ για να εκμεταλλευτεί τη σέντρα από το κόρνερ του Ντέιβιντ Μπέκαμ. Στο 93' η απίστευτη ανατροπή ολοκληρώθηκε, ξανά μετά από κόρνερ του Ντέβιντ Μπέκαμ και κεφαλιά του Σέριγχαμ.

Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ έκανε και στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στο ποδόσφαιρο, αυτό που πέτυχε τόσες και τόσες φορές στην καριέρα του. Ήρθε από τον πάγκο και σημείωσε γκολ.

Οι παίκτες της Μπάγερν που είχαν κυριαρχήσει σε όλο το ενενηντάλεπτο δεν μπορούσαν να πιστέψουν τι είχε συμβεί. «Ήταν σαν ταινία τρόμου», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Λόταρ Ματέους που βγήκε αλλαγή στο 80' του τελικού.

Τα στιγμιότυπα του αγώνα

Το αφιέρωμα της UEFA στον τελικό

Οι ενδεκάδες

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Φέργκιουσον): Σμάιχελ, Γκ. Νέβιλ, Γιόνσεν, Σταμ, Ίργουιν, Γκιγκς, Μπέκαμ, Μπατ, Μπλόμκβιστ (67' Σέριγχαμ), Γιορκ, Κόουλ (87' Σόλσκιερ).

Μπάγερν Μονάχου (Χίτζφελντ): Καν, Ματέους (80' Φινκ), Μπάμπελ, Λίνκε, Κουφούρ, Τάρνατ, Έφενμπεργκ, Γέρεμις, Μπάσλερ (87' Σαλιχάμιτζιτς), Γιάνκερ, Ζίκλερ (71' Σολ).

Εκείνη τη σεζόν η «αρμάδα» του Φέργκιουσον κατέκτησε το εντυπωσιακό τρεμπλ (πρωτάθλημα, Κύπελλο Αγγλίας και Champions League), με την κόκκινη πλευρά του Μάντσεστερ να ανεβαίνει στα ουράνια.