Μουκάντι Τσιμάνγκα: Ο θάνατός του στο γήπεδο της Ελευσίνας

13/11/2018 | Νεκτάριος Δαργάκης

Ο τραυματισμός του Σωκράτη Διούδη στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό σόκαρε τους φιλάθλους, τους παίκτες και τους τηλεθεατές που παρακολουθούσαν τον αγώνα. Ευτυχώς, ο ταλαντούχος γκολκίπερ του «τριφυλλιού», ο οποίος σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ήθελε να ξαναγυρίσει στον αγώνα μετά που ανέκτησε τις αισθήσεις του, είναι καλά στην υγεία του.

Έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις και οι γιατροί του έδωσαν το ΟΚ να επιστρέψει στο σπίτι του.

Δυστυχώς, στον ίδιο αγώνα ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού, ο Γιάννης Δήμαρχος, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του γιατρού των «ερυθρόλευκων», Χρήστου Θέου, έχασε τη ζωή του μετά από τρεις ανακοπές καρδιάς. Ο σπουδαίος γιατρός του Ολυμπιακού τον είχε επαναφέρει στις δύο πρώτες…

Με αφορμή τα δύο παραπάνω δραματικά περιστατικά, το Jogo Bonito θυμίζει μια τραγωδία που συνέβη στα ελληνικά γήπεδα, η οποία ποτέ δεν πρέπει να ξεχαστεί. Τόσο επειδή ένας άνθρωπος πέθανε, ο ποδοσφαιριστής Μουκάντι Τσιμάνγκα, όσο και επειδή αυτό δεν ήταν μοιραίο να συμβεί.

Ποιος ήταν ο Τσιμάνγκα

Ο Μουκάντι Τσιμάνγκα γεννήθηκε το 1967 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ονομαζόταν Ζαΐρ από το 1971 έως το 1997). Στην Ελλάδα τον πρωτογνωρίσαμε τη σεζόν 1989/90 με τη φανέλα του Εθνικού. Ο Αφρικανός επιθετικός έπαιξε σε έξι αγώνες της Α’ Εθνικής με την ομάδα του Πειραιά και σημείωσε 1 γκολ, σε παιχνίδι απέναντι στον Ιωνικό.

Συνολικά, είχε 38 παιχνίδια με την φανέλα του Εθνικού, σημειώνοντας 2 γκολ μέχρι το καλοκαίρι του 1991.

Στη συνέχεια έκανε ένα πέρασμα από την Κύπρο και επέστρεψε στην Ελλάδα για να παίξει με την ομάδα της Καλαμάτας. Το 1993 και ενώ είχε δεχτεί πρόταση να «μετακομίσει» στο Βέλγιο, του έκανε πρόταση ο Ατρόμητος Περιστερίου που τότε αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική.

Ο Τσιμάνγκα αποφάσισε να μείνει στην Ελλάδα, ενώ «έπιασε» σπίτι κοντά στον Λόφο μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά του.

Ήταν από τους πιο αγαπητούς παίκτες της ομάδας του Περιστερίου, ενώ έμεινε στην ομάδα παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο σύλλογος με αποτέλεσμα να τα φέρνει πέρα πολύ δύσκολα.

Η σεζόν 1994-95 βρήκε τον Ατρόμητο στη Γ’ Εθνική. Ήταν 30 Απριλίου του 1995 όταν η ομάδα από το Περιστέρι θα ταξίδευε λίγα χιλιόμετρα για να αντιμετωπίσει τον δυνατό Πανελευσινιακό.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ο Μουκάντι Τσιμάνγκα διεκδίκησε την μπάλα στο χώρο του κέντρου με τον Στέλιο Βογιατζή του Πανελευσινιακού. Κατά λάθος ο παίκτης της Ελευσίνας χτύπησε με τον αγκώνα του τον Τσιμάνγκα στην καρωτίδα. Ο Αφρικανός άσος σωριάστηκε, αμέσως έτρεξαν οι γιατροί για να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Αρχικά, αισθάνθηκε καλύτερα αλλά στη συνέχεια του αγώνα, έπειτα από δύο ή τρία λεπτά, έπεσε ξανά στο έδαφος.

Έλειπε το ασθενοφόρο

Όπως αναφέρουν ρεπορτάζ, οι γιατροί των ομάδων έπεσαν πάνω στον άτυχο ποδοσφαιριστή και με ένα κλειδί προσπαθούσαν να επαναφέρουν τη γλώσσα του*, ενώ χρειάστηκε να γίνει τραχειοτομή στον αγωνιστικό χώρο για να εξοικονομηθεί χρόνος αφού στο γήπεδο ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ.

Αρχικά, υπήρχαν σκέψεις να μεταφερθεί στο ΙΚΑ Ελευσίνας με περιπολικό, ενώ τελικά ασθενοφόρο έφτασε με σημαντική καθυστέρηση. Όμως, ο Μουκάντι Τσιμάνγκα δεν τα κατάφερε. ‘Εφυγε από τη ζωή πριν φτάσει σε νοσοκομείο.

Ο Στέλιος Βογιατζής, ο άνθρωπος δηλαδή που άθελά του κατάφερε το θανατηφόρο χτύπημα στον Αφρικανό επιθετικό, επέστρεψε σε κατάσταση σοκ στα αποδυτήρια, όπως φυσικά και οι υπόλοιποι παίκτες – πολλοί έκλαιγαν μην μπορώντας να πιστέψουν τι είχε συμβεί.

«Τον έφαγες», του είπε μέσα στον πανικό του ο Γρηγόρης Γεωργακόπουλος (ο γενικός αρχηγός του Ατρόμητου), ο οποίος πάντως δεν άργησε να ζητήσει συγγνώμη και ο παίκτης του Πανελευσινιακού να τον συγχωρήσει.

Η είδηση, όπως είναι φυσικό, σόκαρε το πανελλήνιο. Η τηλεόραση μετέδωσε τις στιγμές αγωνίας μέσα από το γήπεδο στα δελτία ειδήσεων. Όποιος το είδε, δύσκολα μπορεί να το ξεχάσει.

Δύο μέρες μετά, η κηδεία του Μουκάντι Τσιμάνγκα μετατράπηκε «σε λαϊκό προσκύνημα», όπως γράφει απόκομμα εφημερίδας που έχουν αναρτημένο οι οπαδοί του Ατρόμητου στην ιστοσελίδα τους, fentagin.gr.

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Ράγισαν και οι “πέτρες” χθες το απόγευμα στο νεκροταφείο Περιστερίου την ώρα της κηδείας του τραγικού στη μοίρα του Μουκάντι Τσιμάνγκα.

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Ράγισαν και οι “πέτρες” χθες το απόγευμα στο νεκροταφείο Περιστερίου την ώρα της κηδείας του τραγικού στη μοίρα του Μουκάντι Τσιμάνγκα.

«Τσιμάνγκα για πάντα»

Οι πικραμένοι από το συμβάν φίλαθλοι-οπαδοί του Ατρομήτου διάλεξαν διεθνή “γλώσσα” για να “τυπώσουν” και να εκφράσουν αυτό που ένιωθαν για τον αγαπημένο τους Ζαϊρινό ποδοσφαιριστή γράφοντας στο πανό τους σε μπλε και άσπρο φόντο: “Τσιμάνγκα για πάντα”.

Ο προπονητής του Ατρομήτου Βαγγέλης Κότσαλος και ο βοηθός του στην τεχνική ηγεσία Δημήτρης Νάστος, αλλοτινές δόξες της ομάδας του Περιστερίου και οι δύο, σηκώνουν πρώτοι πάνω στους ώμους τους το κατάλευκο φέρετρο με τη μαύρη τραγωδία».

Η γυναίκα του Μουκάντι Τσιμάνγκα, Κίντα, ήταν στην πιο δύσκολη κατάσταση αφού έμεινε μόνη με τρία παιδιά. Μια πρώτη βοήθεια της δόθηκε μετά από ένα μαραθώνιο για την εξασφάλιση μιας πρώτης οικονομικής βοήθειας. Όμως, μετά από λίγο καιρό αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα αφού δεν τα κατάφερνε.

Η τραγωδία του θανάτου του Μουκάντι Τσιμάνγκα έφερε στο φως την απαράδεκτη κατάσταση κάτω από την οποία δινόταν άδεια για να διεξαχθούν αγώνες χωρίς την παρουσία ασθενοφόρου ή ακόμα και γιατρών. Η κατάσταση σίγουρα έχει βελτιωθεί από τότε, αλλά απομένουν πολλά βήματα ακόμα, ειδικά σε παιχνίδια χαμηλότερων κατηγοριών σε όλα τα αθλήματα.

Οι οπαδοί του Ατρόμητου δεν έχουν ξεχάσει τον Μουκάντι, κάθε χρόνο στις 30 Απριλίου τιμούν τη μνήμη του, ενώ έχουν σε ιδιαίτερη θέση τη φωτογραφία στο σάιτ τους.

Δημοσίευμα που διέσωσε το σάιτ oldfootball.gr

* Βάλαμε αστερίσκο στο ρεπορτάζ που παραθέσαμε, καθώς με αφορμή τον τραυματισμό του Σωκράτη Διούδη, ο γιατρός Πάνος Παπανικολάου έκανε μια εξαιρετική δημοσίευση στο Facebook για τον «μύθο της γλώσσας που γυρίζει».

Γυρίζει η γλώσσα;

Παραθέτουμε την ανάρτηση αυτούσια για να ενημερωθούμε όλοι μας σωστά:

«Με αφορμή τον χθεσινό τραυματισμό του τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού κι επειδή σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο άκουσα πάλι τα γνωστά περί “του γύρισε η γλώσσα”, το σχολιάζω επειδή αυτή η μυθολογία μπορεί να προκαλέσει ζημιές:

Όταν κάποιος λόγω σωματικής προσπάθειας υπεραερίζει (π.χ. αθλητής σε αγώνα) τότε το επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα του, πέφτει. Αν υποστεί λόγω τραυματισμού εγκεφαλική διάσειση, τότε για λίγα λεπτά (μέχρι να ανακτήσει ο τραυματίας επίπεδο συνείδησης) αναστέλλεται η λειτουργία του εκούσιου αναπνευστικού κέντρου στον εγκέφαλο (του κέντρου εκείνου με το οποίο αναπνέουμε συνειδητά ελέγχοντας εισπνοή και εκπνοή).

Από την άλλη, το ακούσιο αυτόματο αναπνευστικό κέντρο του εγκεφαλικού στελέχους (με το οποίο αναπνέουμε όταν δεν “σκεφτόμαστε” τις αναπνευστικές μας κινήσεις, και που είναι αυτονόητα το σημαντικό ζωτικό κέντρο) αντιδρά κυρίως σε χημικό ερέθισμα : στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα.

Άρα μέχρι να ανέβουν αυτά τα επίπεδα και να ενεργοποιηθεί το ακούσιο αναπνευστικό κέντρο ο τραυματίας που είναι αναίσθητος λόγω εγκεφαλικής διάσεισης και που πριν τραυματιστεί υπεραέριζε λόγω σωματικής προσπάθειας, μπορεί να εμφανίσει άπνοια για δευτερόλεπτα ή ακόμα και για 1 -2 λεπτά χωρίς να επηρεαστεί η καρδιακή λειτουργία. Μόλις ανέβουν τα επίπεδα (η μερική τάση) του διοξειδίου στο αρτηριακό αίμα, η αναπνευστική λειτουργία επανέρχεται μόνη της.

Άρα: ΜΗΝ βάζετε αντικείμενα ΜΕΣΑ στο στόμα του τραυματία για να … “γυρίσετε την γλώσσα στην θέση της” (έχουν συμβεί τραγωδίες). Απλά γυρίστε τον προσεκτικά στο πλάϊ έχοντας ίσιο όλο το σώμα ΧΩΡΙΣ να του στρίψετε τον αυχένα (γιατί σπάνια μπορεί να υπάρχει τραυματισμός και της αυχενικής σπονδυλικής στήλης) και βάλτε κάτι κάτω από το μάγουλο (π.χ. ένα διπλωμένο πανί) ώστε να είναι σε ευθεία το κεφάλι με το υπόλοιπο σώμα. Μην κάνετε τίποτα άλλο μέχρι να προστρέξει ειδικός, γιατρός ή διασώστης. Ευχαριστώ».

Με πληροφορίες από contra.gr, oldfootball.gr, fentagin.gr