Μουντιάλ '82: Η χαμένη ευκαιρία της Αγγλίας

30/05/2023 | Νεκτάριος Δαργάκης

Η Εθνική Αγγλίας επέστρεψε στα Παγκόσμια Κύπελλα αφού, έστω με δυσκολία, προκρίθηκε στο Μουντιάλ του 1982, δεύτερη πίσω από την Ουγγαρία στον προκριματικό Όμιλο.

Τα «Τρία Λιοντάρια» τα κατάφεραν εν πολλοίς μετά που η Ρουμανία «αυτοκτόνησε» στα δύο τελευταία της παιχνίδια, ενώ μεγάλη σημασία στη συνολική πορεία προς τα γήπεδα της Ισπανίας έπαιξε η εκτός έδρας νίκη με 3-1 επί των Ούγγρων στη Βουδαπέστη.

Να θυμίσουμε ότι η Αγγλία δεν είχε καταφέρει να προκριθεί ούτε στο Μουντιάλ του 1974, ούτε σε αυτό του 1978.

Η αφίσα του Μουντιάλ της Ισπανίας

Η αποστολή

Ο Ρον Γκρίνγουντ, ο οποίος είχε αναλάβει την Αγγλία το 1977, επέλεξε για την αποστολή της ομάδας 16 από τους 22 παίκτες που είχε πάρει μαζί του και στο Euro '80.

Η προ-επιλογή του, ωστόσο, ήταν πολυμελής, με 40 ποδοσφαιριστές, καθώς αρκετοί Άγγλοι διεθνείς είχαν υποχρεώσεις με τους συλλόγους τους, ιδιαίτερα οι παίκτες των Τότεναμ και Άστον Βίλα.

Η τελική επιλογή του Γκρίνγουντ ανακοινώθηκε στις 4 Ιουνίου, ενώ τα νούμερα στις φανέλες δόθηκαν με αλφαβητική σειρά με εξαίρεση τον Κέβιν Κίγκαν που πήρε το αγαπημένο του 7 και τους τερματοφύλακες που πήραν τα κλασικά για τους γκολκίπερς νούμερα στις αποστολές της Αγγλίας (1, 13 και 22, και αυτά με αλφαβητική σειρά).

Τερματοφύλακες

1. Ρέι Κλέμενς, 33, Τότεναμ, 59 συμμετοχές/51 γκολ κατά

13. Τζόζεφ Κόριγκαν, 33, Μάντσεστερ Σίτι, 9 συμμετοχές/5 γκολ κατά

22. Πίτερ Σίλτον, 32, Νότιγχαμ Φόρεστ, 37 συμμετοχές/27 γκολ κατά

Αμυντικοί

2. Βίβιαν Άντερσον, 25, Νότιγχαμ Φόρεστ, 10/0

4. Τέρι Μπούτσερ, 23, Ίπσουιτς, 4/0

6. Στιβ Φόστερ, 24, Μπράιτον, 2/0

12. Μάικλ Μιλς, 33, Ίπσουιτς, 37/0

14. Φιλ Νιλ, 31, Λίβερπουλ, 37/3

17. Κένεθ Σάνσομ, 23, Άρσεναλ, 23/0

18. Φιλ Τόμπσον. 28, Λίβερπουλ, 35/1

Μέσοι

3. Τρέβορ Μπρούκινγκ, 33, Γουέστ Χαμ, 46/5

5. Στίβ Κόπελ, 26, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 36/6

7. Κέβιν Κίγκαν, 31, Σαουθάμπτον, 62/21

9. Γκλεν Χοντλ, 24, Τότεναμ, 11/4

10. Τέρι ΜακΝτέρμοτ, 30, Λίβερπουλ, 25/3

15. Γκρέιαμ Ριξ, 24, Άρσεναλ, 8/0

16. Μπράιαν Ρόμπσον, 25, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 19/4

19. Ρέι Γουίλκινς, 25, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 47/3

Επιθετικοί

8. Τρέβορ Φράνσις, 28, Μάντσεστερ Σίτι, 27/6

11. Πολ Μάρινερ, 29, Ίπσουιτς, 21/10

20. Πίτερ Γουίθ, 30, Άστον Βίλα, 6/0

21. Tόνι Γούντκοκ, 26, Άρσεναλ, 22/7

Πρόκριση από τον πρώτο όμιλο

Η Αγγλία προκρίθηκε στην επόμενη φάση από τον τέταρτο Όμιλο όπου είχε κληρωθεί να αντιμετωπίσει τις Γαλλία, Τσεχοσλοβακία και Κουβέιτ.

Τα «Τρία Λιοντάρια» ξεκίνησαν με τον καλύτερο τρόπο το τουρνουά όπου για πρώτη φορά συμμετείχαν 24 ομάδες (από 16).

Στο πρώτο ματς κατάφεραν να επικρατήσουν με 3-1 επί της Γαλλίας του Μισέλ Πλατινί σε ένα παιχνίδι που διεξήχθη υπό 33 βαθμούς Κελσίου στο Μπιλμπάο. Η Αγγλία ξεκίνησε νικηφόρα παρά τις απουσίες των σημαντικών στελεχών της Κέβιν Κίγκαν και Τρέβορ Μπρούκινγκ που αντιμετώπιζαν προβλήματα με τραυματισμούς.

Το σκορ άνοιξε μόλις στο 27ο δευτερόλεπτο του αγώνα ο Μπράιαν Ρόμπσον, ο οποίος πέτυχε ένα από τα γρηγορότερα γκολ στην ιστορία των Μουντιάλ και το γρηγορότερο εκείνης της διοργάνωσης.

Για τους Γάλλους ισοφάρισε ο Ζεράρ Σολέρ στο 24ο λεπτό, ωστόσο το δεύτερο γκολ του Ρόμπσον στο 67' και αυτό του Πολ Μάρινερ στο 83' χάρισαν τη νίκη στους Άγγλους.

Η σύνθεση της Αγγλίας: Σίλτον, Μπούτσερ, Μιλς, Σάνσομ (λ.τρ. 91' Νιλ), Ρόμπσον, Γουίλκινς, Ριξ, Κόπελ, Φράνσις, Μάρινερ.

Τα στιγμιότυπα του αγώνα

Στο δεύτερο ματς η Αγγλία αντιμετώπισε την Τσεχοσλοβακία και χρειάστηκε το ταλέντο του Γκλεν Χοντλ που ήρθε από τον πάγκο στο ημίχρονο για να αλλάξει τον ρυθμό του αγώνα.

Η ομάδα του Ρον Γκρίνγουντ σκόραρε στο 63' και στο 66' και πήρε τη νίκη με 2-0. Στο πρώτο γκολ δίχτυα βρήκε ο Τρέβορ Φράνσις μετά τον κακό υπολογισμό του Τσεχοσλοβάκου γκολκίπερ, Στάνισλαβ Σέμαν που έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του σε εκτέλεση κόρνερ του Ρέι Γουίλκινς.

Το δεύτερο τέρμα σημειώθηκε με αυτογκόλ του αμυντικού των Τσεχοσλοβάκων, Γιόζεφ Μπάρμος.

Ο Γκρίνγουντ χρησιμοποίησε τους παρακάτω παίκτες στο ματς: Σίλτον, Μπούτσερ, Μιλς, Τόμπσον, Σάνσομ, Κόπελ, Γουίλκινς, Ρόμπσον (λ.τρ. 46' Χοντλ), Ριξ, Φράνσις, Μάρινερ.

Τα γκολ του αγώνα

Στο τρίτο παιχνίδι του τέταρτου Ομίλου, η Αγγλία αντιμετώπισε το πρωτοεμφανιζόμενο σε Μουντιάλ, Κουβέιτ.

Στο συγκεκριμένο ματς βασικός ξεκίνησε ο Γκλεν Χοντλ, ενώ τα «Τρία Λιοντάρια» επικράτησαν με 1-0 και πέρασαν με τρεις νίκες στη δεύτερη φάση του τουρνουά, σε νέο Όμιλο που φιλοξενήθηκε στη Μαδρίτη.

Το μοναδικό γκολ των Άγγλων σημείωσε ο Τρέβορ Φράνσις στο 27ο λεπτό που χρίστηκε σκόρερ σε δεύτερο συνεχόμενο ματς.

Το γκολ του Φράνσις

Η σύνθεση της Αγγλίας στο τρίτο ματς: Σίλτον, Νιλ, Τόμπσον, Φόστερ, Μιλς, Κόπελ, Χοντλ, Γουίλκινς, Ριξ, Φράνσις, Μάρινερ.

Αποκλεισμός χωρίς ήττα

Μπορεί η Αγγλία να προκρίθηκε πρώτη από τον Όμιλό της, ωστόσο αυτό δεν την έφερε αντιμέτωπη με εύκολους αντιπάλους.

Αντίθετα, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις Δυτική Γερμανία και Ισπανία. Η δεύτερη στον Όμιλο της Αγγλίας, Γαλλία μάλλον ευνοήθηκε από την ήττα στο μεταξύ τους ματς και στη δεύτερη φάση αντιμετώπισε τις Αυστρία και Βόρεια Ιρλανδία, προχωρώντας στους «4» του τουρνουά.

Στο πρώτο ματς του δεύτερου Ομίλου της δεύτερης φάσης του τουρνουά, αντιμέτωπες τέθηκαν η Αγγλία και η Δυτική Γερμανία. Ωστόσο, οι δύο ομάδες δεν έθελξαν με την απόδοσή τους, φοβούμενες την ήττα.

Η Αγγλία είχε μια καλή ευκαιρία με τον Μπράιαν Ρόμπσον στο πρώτο ημίχρονο, ο οποίος είδε τον Ραλφ Σουμάχερ να αποκρούει την κεφαλιά του σε κόρνερ. Ο ανέτοιμος λόγω τραυματισμού Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε παραλίγο να «κλέψει» τη νίκη για τη Γερμανία στα τελευταία λεπτά του αγώνα ωστόσο το μακρινό σουτ του τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Πίτερ Σίλτον.

Οι παίκτες που χρησιμοποίησε ο Γκρίνγουντ στο ματς απέναντι στους Δυτικογερμανούς ήταν οι: Σίλτον, Μιλς, Μπούτσερ, Τόμπσον, Σάνσομ, Κόπελ, Ρόμπσον, Γουίλκινς, Ριξ, Φράνσις (78' Γούντκοκ), Μάρινερ.

Τα στιγμιότυπα του αγώνα

Η Γερμανία στον επόμενο αγώνα της πήρε μεγάλη νίκη απέναντι στην Ισπανία με 2-1 και έτσι έβαλε δύσκολα στα «Τρία Λιοντάρια» αφού αν ήθελαν να προκριθούν θα έπρεπε να κερδίσουν τη «φούρια ρόχα» με τουλάχιστον δύο γκολ διαφορά στο τελευταίο ματς του Ομίλου.

Ο Γκρίνγουντ επέλεξε και πάλι να μη χρησιμοποιήσει τον Χοντλ, αν και δεν είχε στη διάθεσή του τον Κόπελ. Αντίθετα, επέλεξε τον Γούντκοκ για την αρχική ενδεκάδα.

Έχοντας στον πάγκο τους Κίγκαν και Μπρούκινγκ που επέστρεψαν από τους τραυματισμούς τους θεωρούνταν δεδομένο ότι ο άσος της Τότεναμ δεν θα έμπαινε ούτε ως αλλαγή, όπως και τελικά έγινε.

Κίγκαν και Μπρούκινγκ προσπάθησαν να σκοράρουν μετά την είσοδό τους στον αγώνα, ωστόσο δεν τα κατάφεραν.

Το ματς έληξε με 0-0 και έτσι τα «Τρία Λιοντάρια» αποκλείστηκαν, αν και δεν ηττήθηκαν στο τουρνουά.

Οι παίκτες που χρησιμοποίησε ο Γκρίνγουντ απέναντι στην Ισπανία ήταν οι: Σίλτον, Μιλς, Τόμπσον, Μπούτσερ, Σάνσομ, Ρόμπσον, Γουίλκινς, Ριξ (63' Μπρούκινγκ), Φράνσις, Μάρινερ, Γούντκοκ (64' Κίγκαν).

Τα highlights του αγώνα

Η κριτική στον Γκρίνγουντ

Το ματς με την Ισπανία ήταν το τελευταίο για τον Ρον Γκρίνγουντ στο «τιμόνι» της Εθνικής Αγγλίας. Τη θέση του πήρε ο Μπόμπι Ρόμπσον, κάτι που είχε ήδη ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Ο Γκρίνγουντ κοούτσαρε την Αγγλία για 55 αγώνες και είχε 33 νίκες, 12 ισοπαλίες και 10 ήττες. Στα θετικά της παρουσίας του καταγράφεται η επιστροφή των «Τριών Λιονταριών» στα Παγκόσμια Κύπελλα, ωστόσο αυτό για το οποίο κατηγορήθηκε στο Μουντιάλ του '82 ήταν ότι δεν πήρε περισσότερα ρίσκα και δεν αξιοποίησε παραπάνω τον αρτίστα Γκλεν Χοντλ.

Στο στόχαστρο της κριτικής έχει βρεθεί και ο βοηθός του Ντον Χάου που ασκούσε σημαντική επιρροή στις επιλογές του Γκρίνγουντ.

Σίγουρα πάντα καλύτεροι είναι αυτοί που δεν παίζουν, όπως αναφέρει η γνωστή ρήση για το ποδόσφαιρο, ωστόσο ειδικά στο ματς με τη Γερμανία ο Γκρίνγουντ δεν έκανε καν δεύτερη αλλαγή (θυμίζουμε τότε δεν επιτρέπονταν παραπάνω) και στη μοναδική που έκανε επέλεξε τον Γούντκοκ με το σκεπτικό ότι αγωνιζόταν στην Κολωνία (από το 1979 μέχρι το 1982) και άρα ήξερε τους Γερμανούς αμυντικούς.

Προς υπεράσπισή του, πολλοί αναφέρουν ότι δεν μπορούσε να έχει υπολογίσει ότι δεν θα είχε στη διάθεσή του τους πολύτιμους Κίγκαν και Μπρούκινγκ που δεν αγωνίστηκαν παρά περίπου μισή ώρα σε ολόκληρο το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Για πολλούς από τους παίκτες του Γκρίνγουντ αυτή ήταν η τελευταία μεγάλη διοργάνωση στην οποία έπαιρναν μέρος αφού μόλις επτά από αυτούς θα βρίσκονταν σε αποστολή των «Τριών Λιονταριών» στα μεγάλα τουρνουά των επόμενων χρόνων.

Η Αγγλία έχασε την ευκαιρία να διακριθεί στην Ισπανία, όπου με λίγη τύχη θα μπορούσε να φτάσει έστω στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Όμως, οι οπαδοί των «Τριών Λιονταριών» θα έπρεπε να περιμένουν άλλα οκτώ χρόνια για να δουν κάτι τέτοιο.