Οι πέντε παίκτες της Α’ Εθνικής που συμπλήρωσαν 400 συμμετοχές με μία μόνο ομάδα

13/03/2019 | Νεκτάριος Δαργάκης

Υπάρχουν παίκτες που δέθηκαν με τη φανέλα μίας ομάδας, αλλά για διάφορους λόγους αναγκάστηκαν να την «προδώσουν». Το καλύτερο παράδειγμα είναι ο Μίμης Δομάζος, αν μιλάμε για την Ελλάδα. Ο «στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις συμμετοχές στην Α’ Εθνική αφού έχει 538.

Τη συντριπτική πλειοψηφία από αυτές τις έκανε με το τριφύλλι στο στήθος, αλλά η -ουσιαστικά- αναγκαστική του μεταγραφή στην ΑΕΚ τον αφαιρεί από τη λίστα των παικτών που παρουσιάζουμε σήμερα στο Jogo Bonito.

Ποιοι είναι οι πέντε παίκτες της πρώτης κατηγορίας που συμπλήρωσαν 400 τουλάχιστον συμμετοχές με τη φανέλα μίας και μόνο ομάδας στο ελληνικό πρωτάθλημα;

Γιώργος Κούδας (ΠΑΟΚ)

Ο «Μεγαλέξανδρος» του ΠΑΟΚ έφτασε τις 504 συμμετοχές με την ασπρόμαυρη φανέλα από το 1963 έως το 1984. Ο Γιώργος Κούδας θα μπορούσε να είχε ξεπεράσει κατά πολύ ακόμα και αυτό το δυσθεώρητο νούμερο, αν δεν υπήρχε η δίχρονη αποχή του από τους αγώνες (1966-68) εξαιτίας του «θρίλερ» της μεταγραφής του στον Ολυμπιακό.

Τελικά, ο Κούδας επέστρεψε στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη, όπου μεγαλούργησε με τον «Δικέφαλο του Βορρά» αφού κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1976 και τα Κύπελλα Ελλάδας το 1972 και το 1974.

Το στιλ του, το ξεπέταγμά του, η ικανότητα του στο σκοράρισμα παραμένουν αξεπέραστα και υμνούνται ακόμα από πρώην συμπαίκτες και αντιπάλους που κάνουν λόγο για ποδοσφαιριστή που θα έκανε καριέρα σε όποια εποχή και αν αγωνιζόταν.

Ο μεγαλύτερος παίκτης που έβγαλε ποτέ ο ΠΑΟΚ στα 504 παιχνίδια του με τη φανέλα της ομάδας της καρδιάς του πέτυχε 133 γκολ.

Μίμης Παπαϊωάννου (ΑΕΚ)

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου τον έχει αναδείξει ως τον καλύτερο Έλληνα ποδοσφαιριστή του 20ου αιώνα. Ο Μίμης Παπαϊωάννου αγωνίστηκε με τη φανέλα της ΑΕΚ από το 1962 όταν πήρε μεταγραφή από την ομάδα της γενέτειράς του (Νέα Γενεά Νικομήδειας) μέχρι και το 1979.

Μοναδική «παραφωνία» στη σχέση του με την ΑΕΚ ήταν η άρνηση των «κιτρινόμαυρων» να τον παραχωρήσουν στη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία έκανε επίσημη πρόταση να τον αποκτήσει. Ο Παπαϊωάννου, ως γνωστόν, αντέδρασε και αποφάσισε να πάει με τον Στέλιο Καζαντζίδη σε τουρ στη Γερμανία όπου θα τραγουδούσε. Με την προτροπή του σπουδαίου τραγουδιστή ξαναγύρισε στην ΑΕΚ, όπου έγραψε ξεχωριστή ιστορία.

Σε 481 εμφανίσεις σκόραρε 235 γκολ*, ενώ κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα Ελλάδας. Μέχρι να σπάσει το ρεκόρ του ο Θωμάς Μαύρος, ήταν ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ένωσης, αλλά και της Α’ Εθνικής.

* Στις εμφανίσεις και τα γκολ του Μίμη Παπαϊωάννου συνυπολογίζεται το μπαράζ της περιόδου 1962-63 και τα δύο γκολ που πέτυχε εκεί.

Ντίνος Κούης (Άρης)

Ο εμβληματικός αρχηγός του Άρη, Ντίνος Κούης είναι στην τρίτη θέση της λίστας των παικτών που φόρεσαν μόνο μία φανέλα στην Α’ Εθνική. Από τη στιγμή που πήρε μεταγραφή από τον Αγροτικό Αστέρα, η φανέλα της ομάδας του Χαριλάου «κόλλησε» πάνω του.

Ο Κούης πήγε στον Άρη το 1974 και έμεινε μέχρι το 1991, παίζοντας με την ομάδα που λάτρεψε και ο ίδιος σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες. Ο πληθωρικός μέσος συμπλήρωσε 473 εμφανίσεις με την ομάδα της συμπρωτεύουσας και βρήκε δίχτυα 142 φορές.

Ο διεθνής μέσος δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο με τον Άρη, αν και τη «μαγική» σεζόν του 1979-80 έφτασε πολύ κοντά. Ο Κούης και οι συμπαίκτες του «ακούμπησαν» τον τίτλο, αλλά έχασαν το πρωτάθλημα στο περίφημο μπαράζ στον Βόλο όπου επικράτησε ο Ολυμπιακός με 2-0. Οι δύο ομάδες είχαν ισοβαθμήσει στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Την ίδια χρονιά ο Άρης εντυπωσίασε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, απέκλεισε την Μπενφίκα και την Περούτζια, ενώ βγήκε εκτός από τη Σεντ Ετιέν του Μισέλ Πλατινί.

Στέλιος Μανωλάς (ΑΕΚ)

Άλλος ένας ποδοσφαιριστής που η καριέρα του «πάτησε» σε τρεις δεκαετίες. Ο Στέλιος Μανωλάς αποτέλεσε την κολόνα της άμυνας της ΑΕΚ απο το 1979 έως το 1998, ενώ ήταν από τους πιο δυνατούς χαρακτήρες που εμφανίστηκαν στα γήπεδα τα τελευταία 40 χρόνια.

Ηγέτης, δυναμικός, με ιδιαίτερα χαρίσματα για τη θέση του, ενώ έφτασε τις 447 συμμετοχές με τον σύλλογο. Μάλιστα, σκόραρε και 34 γκολ παρά το γεγονός ότι ήταν αμυντικός.

Με την ΑΕΚ κατέκτησε 5 πρωταθλήματα, ενώ ήταν ακρογωνιαίος λίθος της ομάδας που «μάγεψε» τους Ενωσίτες, αλλά τους ουτέτερους φιλάθλους στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν κέρδισε τρεις συνεχόμενους τίτλους με υπέροχο ποδόσφαιρο.

Ο Μανωλάς κατέκτησε ακόμα 3 Κύπελλα, το Λιγκ Καπ του 1990 και δύο Σούπερ Καπ. Στη συνέχεια ακολούθησε την προπονητική, με δύο παρουσίες στον πάγκο της ΑΕΚ ως υπηρεσιακός.

Δανιήλ Παπαδόπουλος (Ηρακλής)

Ο άνθρωπος-ρεκόρ του Ηρακλή. Ο Δανιήλ Παπαδόπουλος ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στον Όλυμπο Δενδροποτάμου, αλλά από τη στιγμή που πήγε στον Ηρακλή δεν ξαναέφυγε ποτέ. Άλλωστε, ως παιδάκι παρακολουθούσε τα παιχνίδια της μετέπειτα ομάδας του μαζί με τον θείο του, κάτι που του… κόλλησε το μικρόβιο.

Ο Δανιήλ Παπαδόπουλος φόρεσε τη φανέλα του Ηρακλή το 1981 (αν και τον ήθελε και ο ΠΑΟΚ) και την έβγαλε ξανά το 1998. Πρόλαβε να συμπληρώσει 419 συμμετοχές με τον «Ήρα» και σκόραρε 64 γκολ.

Μην σας εντυπωσιάζει το μεγάλο νούμερο γιατί ο Παπαδόπουλος ξεκίνησε από τη θέση του επιθετικού, στη συνέχεια έπαιξε στο κέντρο και στα πλάγια για να καταλήξει στη θέση του κεντρικού αμυντικού, όπως τον θυμόμαστε οι νεότεροι. Ακόμα, και όταν γύρισε πιο πίσω στο γήπεδο, είχε το γκολ στο ρεπερτόριό του.

Μέχρι και σήμερα είναι ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία του Ηρακλή και, προφανώς, ο πρώτος σε συμμετοχές στην Α’ Εθνική. Με τον Ηρακλή κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο το 1985 και ήταν φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας το 1987, στον συναρπαστικό τελικό με τον ΟΦΗ.

Γιος του Δανιήλ είναι ο Γιάννης Παπαδόπουλος, εν ενεργεία ποδοσφαιριστής με καριέρα στον Ηρακλή, τον Ολυμπιακό, ομάδες του Ισραήλ κ.α.