Όταν η Λίβερπουλ κατακτούσε το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ απέναντι στην Μπάγερν

19/02/2019 | Νεκτάριος Δαργάκης

Ήταν 24 Αυγούστου του 2001, όταν η Λίβερπουλ και η Μπάγερν Μονάχου βρέθηκαν αντιμέτωπες στο Λουί Ντε του Μονακό για το Σούπερ Καπ Ευρώπης.

Η προηγούμενη σύγκρουσή τους για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1981 όταν οι “κόκκινοι” απέκλεισαν τους Βαυαρούς στον δρόμο για την κατάκτηση της διοργάνωσης.

Η σημερινή μάχη των δύο γιγάντων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έρχεται 18 χρόνια μετά αφού η τύχη και οι συγκυρίες δεν τις έχουν αναδείξει ως ένα κλασικό ζευγάρι των ευρωπαϊκών γηπέδων.

Το καλοκαίρι του 2001 η Μπάγερν προερχόταν από την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ εις βάρος της Βαλένθια (1-1 κ.α., 5-4 στα πέναλτι), ενώ η Λίβερπουλ είχε σηκώσει το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ σε έναν συναρπαστικό τελικό απέναντι στο δυνατό αουτσάιντερ Αλαβές με 5-4.

Οι δύο ομάδες είχαν ξεκινήσει τις υποχρεώσεις τους για τη σεζόν και είχαν ορισμένες απουσίες: Στέφαν Έφενμπεργκ, Μεμέτ Σολ, Γενς Γέρεμις και Πάουλο Σέρτζιο έλειπαν από την ομάδα του Μονάχου, ενώ ο Πάτρικ Μπέργκερ απουσίαζε από τη Λίβερπουλ.

Διαβάζοντας τις ενδεκάδες, ένα όνομα θα φανεί πιο γνωστό ακόμα και στους νέοτερους φιλάθλους αφού ακόμα αγωνίζεται!

Ο λόγος για τον αειθαλή Κλαούντιο Πιζάρο. Θυμίζουμε ότι ο Περουβιανός επιθετικός με το γκολ που πέτυχε στις 17 Φεβρουαρίου στην ισοπαλία της Βέρντερ 1-1, εκτός έδρας με τη Χέρτα, έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία σκόρερ της Μπουντεσλίγκα.

Συγκεκριμένα, ο Πιζάρο, σκόραρε σε ηλικία 40 χρονών και 136 ημερών, σημειώνοντας παράλληλα ένα ακόμη ρεκόρ. Έγινε ο πρώτος παίκτης στο γερμανικό πρωτάθλημα που σκοράρει σε 21 διαφορετικές σεζόν.

Τον Αύγουστο του 2001 βρισκόταν στην κορυφή της επίθεσης της Μπάγερν Μονάχου, έχοντας πάρει μεταγραφή από τη Βέρντερ, δηλαδή την ομάδα που αγωνίζεται και σήμερα.

Μαζί με τον Περουβιανό στράικερ, ξεκίνησαν στο τέρμα ο Όλιβερ Καν, στην άμυνα οι Βίλι Σανιόλ, Πάμπλο Τιάμ, Ρόμπερτ Κόβατς, Τόμας Λίνκε και Μπισεντέ Λιζαραζού, στο κέντρο ο Όουεν Χάργκριβς, ο Χασάν Σαλιχάμιτζιτς και ο Τσιριάκο Σφόρτσα, ενώ στην επίθεση ο Τζιοβάνε Έλμπερ.

Για τη Λίβερπουλ σε σχήμα 4-4-2, άρχισαν το παιχνίδι οι: Σάντερ Βέστερβελντ, Μάρκους Μπάμπελ, Στεφάν Ανσό, Σάμι Χίπια, Τζέιμι Κάραχερ, Στίβεν Τζέραρντ, Γκάρι ΜακΆλιστερ, Ντίτμαρ Χάμαν, Γιορν Άρνε Ρίισε, Μάικλ Όουεν και Εμίλ Χέσκι.

Στον πάγκο των Βαυαρών καθόταν ο Ότμαρ Χίτζφελντ και σε αυτόν της Λίβερπουλ ο Ζεράρ Ουγιέ. Το ματς ξεκίνησε δυνατά, με φάουλ και διάθεση από τις δύο μεριές να διεκδικήσουν το τρόπαιο, αλλά το σχετικά γρήγορο γκολ της Λίβερπουλ άλλαξε τα δεδομένα.

Ο Ρίισε στο 23′, ο Χέσκι στο 45′ και αμέσως με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, ο Όουεν στο 46′ έδωσαν τεράστιο πλεονέκτημα στην αγγλική ομάδα. Η Μπάγερν κατάφερε να μειώσει σε 3-2 με τους Σαλιχάμιτζιτς στο 57′ και τον Κάρστεν Γιάνκερ (είχε έρθει από τον πάγκο) στο 82′, αλλά μέχρι εκεί. Ένα σουτ του Λιζαραζού μετά το δεύτερο γκολ της γερμανικής ομάδας κατέληξε στα χέρια του Βέστεβελντ.

Κορυφαίος παίκτης του παιχνιδιού αναδείχθηκε ο Μάικλ Όουεν, με τον Χίτζφελντ να αναγνωρίζει ότι δεν βρήκε λύση στην αντιμετώπισή του.

Δείτε εκτενή στιγμιότυπα

Πεντάδα Κυπέλλων

Η Λίβερπουλ σήκωσε έτσι το Σούπερ Καπ και συμπλήρωσε μια πεντάδα Κυπέλλων: το Τσάριτι Σιλντ στην αρχή της σεζόν 2000-01, το Λιγκ Καπ, το Κύπελλο Αγγλίας και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.