Όταν ο Ρόμπι Φάουλερ στήριξε τους απολυμένους λιμενεργάτες του Λίβερπουλ

27/03/2019 | Νεκτάριος Δαργάκης

Στις 20 Μαρτίου του 1997 ο Ρόμπι Φάουλερ σε παιχνίδι για το τότε Κύπελλο Κυπελλούχων απέναντι στην Μπραν, μετά το δεύτερο γκολ που σημείωσε, σήκωσε τη φανέλα του και έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στους 500 απολυμένους λιμενεργάτες του Λίβερπουλ.

Ο επιθετικός των «κόκκινων» ήταν αγαπητός στις τάξεις των οπαδών της ομάδας από το μεγάλο λιμάνι της Αγγλίας, ο «Θεός» για την ακρίβεια, αλλά από εκείνη τη μέρα ο μύθος του μεγάλωσε ακόμα περισσότερο.

Ο Φάουλερ δεν ήταν ο μόνος που ήθελε να στηρίξει τους λιμενεργάτες που είχαν απολυθεί από την εταιρία Mersey Docks and Harbour Company (MDHC).

Πριν από το παιχνίδι, είχαν συνεννοηθεί με τον Στιβ ΜακΜάναμαν να φορέσουν τα μπλουζάκια συμπαράστασης στους λιμενεργάτες και στο τέλος του παιχνιδιού όταν θα αντάλλασσαν φανέλες με τους αντιπάλους, το μήνυμα θα είχε σταλεί. Αυτή, τουλάχιστον, ήταν η άποψη του αέρινου μέσου της Λίβερπουλ.

«Στηρίξτε τους 500 απολυμένους εργάτες»

Ο «God», όμως, είχε άλλη άποψη. Όταν στο 77ο λεπτό έκανε το 3-0 για τους «κόκκινους», πανηγύρισε σηκώνοντας τη φανέλα του με αποτέλεσμα οι φωτογράφοι να απαθανατίσουν το μήνυμα συμπαράστασης: «Στηρίξτε τους 500 απολυμένους εργάτες».

Η κίνησή του ενθουσίασε τους οπαδούς της Λίβερπουλ και τους απολυμένους εργάτες, αλλά προκάλεσε διχασμό στα ΜΜΕ.

Από τη μία, πολλά Μέσα τον αποθέωναν που τόλμησε να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια, ενώ άλλα τον κατηγορούσαν ότι αυτό που έκανε ήταν κεκαλυμμένη διαφήμιση της Calvin Klein αφού τα «CK» στο dockers θύμιζαν το όνομα της συγκεκριμένης εταιρίας.

Η συζήτηση συνεχιζόταν τέσσερις μέρες μετά, όταν η Λίβερπουλ, επισκέφτηκε το Χάιμπουρι για να αντιμετωπίσει την Άρσεναλ.

Το παιχνίδι σημαδεύτηκε από άλλη μία ενέργεια του Φάουλερ, επίσης σπουδαία. Ο «κανονιέρης» της Λίβερπουλ κέρδισε πέναλτι όταν φάνηκε να ανατρέπεται από τον τερματοφύλακα Ντέιβιντ Σίμαν. Ο Φάουλερ στράφηκε στον διαιτητή Τζέραλντ Άσμπι και αμέσως του είπε ότι δεν υπήρχε παράβαση.

Ο διαιτητής, όμως, είχε σφυρίξει και δεν μπορούσε να πάρει την απόφασή του πίσω. Το πέναλτι εκτέλεσε ο ίδιος ο Φάουλερ αλλά το έστειλε πάνω στον Σίμαν, ενώ στην επαναφορά σκόραρε ο Τζέισον ΜακΑτίρ, το πρώτο γκολ στην καριέρα του δυναμικού μπακ.

Πολλοί ανέφεραν ότι ο Φάουλερ έχασε επίτηδες το πέναλτι, αλλά ο ίδιος έχει δηλώσει -προς τιμήν του- ότι ήταν μια κακή εκτέλεση. Για την ιστορία, η Λίβερπουλ είχε κερδίσει το παιχνίδι με 2-1.

Τα δύο τηλεγραφήματα

Δύο μέρες μετά, στις 26 Μαρτίου, ο Φάουλερ δέχτηκε ένα συγχαρητήριο τηλεγράφημα από τη FIFA για την ενέργειά του να αρνηθεί το πέναλτι.

Όμως, την επόμενη μέρα, 27 Μαρτίου, ένα άλλο τηλεγράφημα έφτασε. Η UEFA τον ενημέρωνε ότι θα έπρεπε να πληρώσει 900 λίρες για τη στήριξη στους λιμενεργάτες! Μέσα σε δύο μέρες, δύο εντελώς διαφορετικές αποφάσεις.

Ο Φάουλερ δεν μετάνιωσε ποτέ για την πράξη του, αντίθετα δήλωσε ότι η μεγαλύτερη ικανοποίηση του ήταν η ανύψωση του ηθικού των λιμενεργατών και ο αντίχτυπος που είχε η πράξη του για όλη την πόλη του Λίβερπουλ.