Παρτιζάν - ΑΕΚ: Αγώνας αντιπολεμικό συλλαλητήριο

07/04/2019 | Νεκτάριος Δαργάκης

Σαν σήμερα πριν 20 χρόνια, Μεγάλη Τετάρτη 7 Απριλίου του 1999, ΑΕΚ και Παρτιζάν στέλνουν ένα βροντερό αντιπολεμικό μήνυμα με τον φιλικό αγώνα που έδωσαν εν μέσω πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

«ΝΑΤΟ σταμάτησε τον πόλεμο – σταμάτησε τους βομβαρδισμούς» έγραφε το πανό που κρατούσαν στα χέρια τους οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι φορούσαν φανέλες με ζωγραφισμένους στόχους και ξεκίνησαν το ιστορικότερο ματς στην ιστορία της Ένωσης, έναν αγώνα που ξέφυγε από τα όρια του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού.

Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο είχαν ξεκινήσει από τις 24 Μαρτίου του 1999. Η ΑΕΚ αποφάσισε να προχωρήσει στη μεγαλύτερη κίνηση που θα μπορούσε να κάνει ποδοσφαιρική ομάδα: να ταξιδέψει στο Βελιγράδι και να καταγγείλει τον πόλεμο με έναν αγώνα-αντιπολεμικό συλλαλητήριο!

Η απόφαση ήταν κάτι παραπάνω από παράτολμη, καθώς η ΑΕΚ δεν μπορούσε να φτάσει ούτε εύκολα στον προορισμό της, ούτε κανείς μπορούσε να εξασφαλίσει την ασφάλεια της αποστολής. Το αεροδρόμιο του Βελγραδίου ήταν κλειστό λόγω των βομβαρδισμών με αποτέλεσμα η αποστολή από την Ελλάδα να πετάξει πρώτα για Βουδαπέστη και από εκεί με λεωφορεία να ταξιδέψει στο Βελιγράδι.

Ψωμί και αλάτι

Η υποδοχή των Σέρβων ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητική, στις στάσεις που πραγματοποίησε η αποστολή (όπως στο Νόβισαντ) τους πρόσφεραν ψωμί και αλάτι, ένα σπουδαίο σέρβικο έθιμο.

Εκείνη την ημέρα στο Βελιγράδι δεν ακούστηκε καμιά σειρήνα πολέμου, ενώ την αποστολή υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς. Τα 40.000 εισιτήρια για τον αγώνα είχαν εξαντληθεί, αλλά ο κόσμος που βρέθηκε στο γήπεδο -οπαδοί και των δύο ομάδων- ήταν περίπου 15.000 λόγω των προβλημάτων της μετακίνησης, της έλλειψης καυσίμων και φυσικά των βομβαρδισμών.

Ο αγώνας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ αφού στο 61ο λεπτό οι οπαδοί εισέβαλαν στο γήπεδο σε μια ένδειξη αγάπης και ευγνωμοσύνης για την πρωτοβουλία ενάντια στον πόλεμο. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 1-1 με σκόρερ τους Ματέγια Κέζμαν (13′) για την Παρτιζάν και τον Πάρη Ζουμπούλη (26′) για την ΑΕΚ.

Οι συνθέσεις των ομάδων του ιστορικού αγώνα ήταν οι εξής:

Παρτιζάν (Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς): Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ίλιτς, Ίβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κέζμαν.

ΑΕΚ (Όλεγκ Μπλαχίν): Ατματσίδης (29’ Μιχαηλίδης – 40’ Κουρκούνας), Κοπιτσής (40’ Κωστένογλου), Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς (42’ Καψής), Τσέκολι (45’ Ζήκος), Κατσαβός, Σαβέβσκι (32’ Κασάπης), Μαλαδένης, Καλιτζάκης, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης.

Να σημειώσουμε ότι ο Νίκος Κουρκούνας δεν έπαιζε στην ΑΕΚ, αλλά στον Απόλλωνα Αθηνών, όμως μαζί με τον συμπαίκτη του Σπύρο Χατζή (δεν αγωνίστηκε) συμμετείχαν στην αποστολή με δική τους πρωτοβουλία.

Στην αποστολή της ΑΕΚ δεν συμμετείχαν μόνο μέλη της ομάδας ή της διοίκησης, αλλά και 100 περίπου οπαδοί, οι δημοσιογράφοι από την Ελλάδα που κάλυπταν την αντιπολεμική πρωτοβουλία, πολιτικοί και άλλοι. Υπολογίζεται ότι στο Βελιγράδι έφτασαν περίπου 200 άτομα.

Ανάμεσα σε άλλους, το «παρών» έδωσαν οι: Μανώλης Γλέζος, Γιώργος Κατσιφάρας,, Θόδωρος Κασσίμης, Νικήτας Κακλαμάνης, Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, Παναγιώτης Γρετζελιάς (δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας), Στέλιος Λανδράκης (δήμαρχος Γλυφάδας), Σοφία Σακοράφα, Αλέξης Κούγιας, Μίλτος Παπαποστόλου, Αντώνης Αντωνιάδης, Δημήτρης Μουρίκης (ΕΠΟ), Τάκης Ανδριάς (ΕΠΟ) Γιάννης Κανάκης (παλαίμαχος), Μίλτος Βεντούρης (Πρόεδρος Ένωσης Δικαστικών Υπαλλήλων), Γιάννης Βούρος (ηθοποιός), Πασχάλης Τσαρούχας (ηθοποιός), Αντώνης Καλογιάννης (τραγουδιστής).

Ο αγώνας έγινε θέμα σε όλα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ με τίτλους που υμνούσαν την πρωτοβουλία της ΑΕΚ, ενώ δημιούργησε μέχρι και πολιτικά ζητήματα. Είναι γνωστό ότι το υπουργείο Αθλητισμού της Αγγλίας είχε βάλει πιέσεις μέσω της εταιρίας ΕΝΙC που εμπλεκόταν στην ΑΕΚ να μην γίνει το ταξίδι.

Η μεγαλύτερη ισπανική εφημερίδα Marca ανέφερε: «Απίστευτο, μια ελληνική ομάδα πήγε να παίξει ποδόσφαιρο στα χαρακώματα».

Η γερμανική Bild έγραφε: «Η ΑΕΚ πήγε να παίξει εναντίον της Παρτιζάν, με το σύνθημα έξω ο πόλεμος από τη Γιουγκοσλαβία», ενώ η ιταλική Gazzetta: «Παιχνίδι-παρένθεση στον πόλεμο με ειρηνευτικό χαρακτήρα».

Η εφημερίδα Sport της Γιουγκοσλαβίας τόνιζε: «Αδέλφια με αδέλφια, κόντρα στον πόλεμο», ενώ η Sportski Zurnal είχε τίτλο: «Ανάσανε η ειρήνη».

Ίσως την καλύτερη δήλωση-περιγραφή για τον ιστορικό αγώνα την έκανε ο Ντράγκαν Σάκοτα, γνωστός προπονητής και θρύλος για την ΑΕΚ: «Ένιωσα μεγάλη συγκίνηση όταν είδα τους συμπατριώτες μου να φωνάζουν συνθήματα ευγνωμοσύνης προς τον ελληνικό λαό και την ΑΕΚ. Η ΑΕΚ αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης».

Το μήνυμα της ΑΕΚ για την επέτειο των 20 χρόνων

Υ.Γ. Πριν από μερικές μέρες ο Σέρβος Πρέσβης στην Ελλάδα έκανε πρόταση να επαναληφθεί το παιχνίδι φέτος με αφορμή την συμπλήρωση των 20 χρόνων από τον ιστορικό αγώνα, έγινε συνάντηση με ανθρώπους της ΑΕΚ αλλά τελικά η ιδέα δεν θα υλοποιηθεί υπό τον φόβο επεισοδίων λόγω της τωρινής αντιπαλότητας της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ και την αδερφοποίηση των οργανωμένων οπαδών του «Δικέφαλου του Βορρά» με αυτούς της Παρτιζάν.