Σεσκ Φάμπρεγας: Το αντίο ενός μύθου στην Premier League

07/01/2019 | Νεκτάριος Δαργάκης

O Σεσκ Φάμπρεγας οδεύει προς τη Μονακό και τη Γαλλία και ένας κύκλος ολοκληρώνεται για έναν από τους πιο δημιουργικούς μέσους της γενιάς του. Ο «δαντελένιος» Σεσκ κατάφερε να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά λόγω των αμφιβολιών για τη σωματοδομή του και φεύγει από το Νησί ως μύθος για την Premier League.

Το Skysport σωστά θυμίζει ότι κάθε προπονητής που συνεργάστηκε μαζί του, είχε να πει μόνο καλά λόγια για το παιδί που μεταγράφηκε στην Άρσεναλ μόλις στα 16 του χρόνια από την περίφημη Λα Μασία της Μπαρτσελόνα.

Ο Αρσέν Βενγκέρ τον παρομοίαζε με τον Μισέλ Πλατινί και τον Πολ Σκόουλς, ο Ζοσέ Μουρίνιο τον αποκαλούσε μαέστρο, ο Αντόνιο Κόντε θεωρούσε ότι ήταν πραγματικά αποφασιστικός, ενώ ο Πεπ Γκουαρδιόλα συμφωνεί ότι αν έχεις ένα δευτερόλεπτο να πάρεις την απόφαση, τότε την μπάλα καλό είναι να την έχει ο Φάμπρεγας.

Τέσσερις προπονητές που έχουν κερδίσει την Premier League δεν μπορεί να κάνουν λάθος. Άλλωστε, ο Σεσκ έχει κερδίσει τίτλους με όλους τους.

Ένα Κύπελλο Αγγλίας με τον Βενγκέρ (στο «αήττητο» πρωτάθλημα του 2004 δεν είχε παίξει σε κανένα παιχνίδι αν και ανήκε στην ομάδα του Λονδίνου), ένα πρωτάθλημα Αγγλίας με τον Μουρίνιο, και τα δύο με τον Κόντε, τα Σούπερ Καπ της Ισπανίας και ένα της Ευρώπης με τον Γκουαρντιόλα μαζί με το Κύπελλο Ισπανίας και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Όλα τα παραπάνω μόνο με αυτούς τους τέσσερις προπονητές γιατί στο παλμαρέ του έχει ακόμα το ισπανικό πρωτάθλημα και φυσικά τους τίτλους με την Εθνική Ισπανίας (Euro 2008 και 2012, Μουντιάλ 2010). Για όποιον το έχει ξεχάσει, ο Σεσκ έδωσε την πάσα στον Αντρές Ινιέστα για το γκολ που έκρινε τον τελικό του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής.

Δεύτερος σε ασίστ στην Πρέμιερ Λιγκ

Αυτές οι πάσες είναι που τον έχουν κάνει θρύλο στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο 31χρονος Ισπανός είναι δεύτερος, πίσω μόνο από τον τεράστιο Ράιαν Γκιγκς, στις ασίστ στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τελείωσε την σπουδαία καριέρα του με 162 τελικές πάσες σε 632 παιχνίδια, ενώ ο Φάμπρεγας έχει 111 σε 350 εμφανίσεις.

Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται ακόμα: ο Γουέιν Ρούνεϊ με 103, ο Φρανκ Λάμπαρντ με 102, ο Ντένις Μπέργκαμπ με 94, ο Στίβεν Τζέραρντ με 92, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ με 80, όσες έχει και ο Τζέιμς Μίλνερ, ο Νταβίντ Σίλβα με 77 και ο Τέντι Σέριγχαμ με 76.

Όλοι τους έχουν γράψει «χρυσές σελίδες» στην Premier League, αλλά ο Σεσκ βρίσκεται πάνω από αυτούς σε αυτή τη σπουδαία λίστα.

Το χειροκρότημα των οπαδών στο «αντίο» του Σεσκ Φάμπρεγας στο παιχνίδι Κυπέλλου της Τσέλσι με την Νότιγχαμ Φόρεστ το Σάββατο 5/1 ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για έναν από τους καλύτερους πλέι-μέικερ που είδαν τα αγγλικά γήπεδα τα τελευταία 30 χρόνια. Ο Σεσκ βούρκωσε, όπως ήταν φυσικό να συμβεί.

Μπορεί να μην κατάφερε να αποχαιρετήσει με ένα γκολ την ομάδα αφού έχασε πέναλτι (απέκρουσε ο πρώην τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Λουκ Στιλ), αλλά μπορεί να καυχιέται ότι έχει φτάσει στο σπουδαίο νούμερο των 50 γκολ στην Premier League παρά το γεγονός ότι το πρώτο του… δεν το πανηγύρισε.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θυμάται τη φάση σε εκείνο το παιχνίδι με την Μπλάκμπερν το μακρινό πλέον 2004, αλλά δεν ήταν σίγουρος ότι είχε ακουμπήσει την μπάλα μετά από κεφαλιά του Ζιλμπέρτο Σίλβα σε κόρνερ. Οι συμπαίκτες του, μάλιστα, έτρεξαν στον Βραζιλιάνο για να πανηγυρίσουν, αλλά στο τέλος του παιχνιδιού έμαθε πως το γκολ κατακυρώθηκε σε αυτόν, με αποτέλεσμα αυτό να είναι το πρώτο από τα πενήντα του τέρματα.

Οι ρυθμοί της Premier League και οι πολλές επιλογές στο κέντρο της Τσέλσι για τον Μαουρίτσιο Σάρι δεν επέτρεψαν στον Ισπανό μέσο να κάνει παρά μόνο έξι συμμετοχές στη φετινή σεζόν, οι πέντε ως αλλαγή. Για αυτό άλλωστε επιλέγει να φύγει, θέλει να παίζει αφού είναι μόλις 31. Στη Γαλλία μπορεί όχι απλώς να τα καταφέρει, αλλά να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους Μονεγάσκους και συνολικά το πρωτάθλημα της χώρας.