Στίβεν Τζέραρντ: Η μοναδική παράσταση στον τελικό - θρίλερ του Κυπέλλου Αγγλίας το 2006

11/05/2020 | Νεκτάριος Δαργάκης

Ο Στίβεν Τζέραρντ «σάρωσε» στη δημοσκόπηση που έκανε η σελίδα του Jogo Bonito στο Facebook, έστω κι αν είχε απέναντί τον σπουδαίο Φρανκ Λάμπαρντ.

Ο αρχηγός της Λίβερπουλ έχει «ορκισμένους» φαν στην Ελλάδα, κι όχι άδικα. Σήμερα θα θυμηθούμε τη μοναδική παράσταση που έδωσε στον τελικό-θρίλερ του Κυπέλλου Αγγλίας το 2006.

Αυτή ήταν τελευταία κατάκτηση των «κόκκινων» στον θεσμό μέχρι σήμερα.

Πώς έφτασαν στο Κάρντιφ Λίβερπουλ και Γουέστ Χαμ

Στον τελικό του 2006 συγκρούστηκαν η Λίβερπουλ με τη Γουέστ Χαμ. Αυτή ήταν η 125η σεζόν στην ιστορία της αρχαιότερης διοργάνωσης ποδοσφαίρου στον κόσμο, καθώς και ο τελευταίος τελικός που φιλοξενήθηκε στο στάδιο «Μιλένιουμ» στο Κέρντιφ, πριν τα παιχνίδια επιστρέψουν στο νεόκτιστο «Γουέμπλεϊ».

Η Λίβερπουλ θα έπαιζε για 13η φορά σε τελικό, έχοντας βγει νικήτρια στους 6 από αυτούς. Τα «σφυριά» θα βρισκόντουσαν στον πέμπτο τελικό της ιστορίας τους, έχοντας τρεις κατακτήσεις και μία ήττα.

Οι «κόκκινοι» στους προηγούμενους γύρους είχαν αποκλείσει τη Λούτον με 5-3, την Πόρτσμουθ με 2-1, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0, τη Μπέρμιγχαμ με 7-0 και στον ημιτελικό είχαν νικήσει την Τσέλσι με 2-1.

Η Γουέστ Χαμ, όπως και η Λίβερπουλ ως ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, μπήκε στο Κύπελλο από τον τρίτο γύρο, όπου απέκλεισε την με 2-1. Στη συνέχεια κέρδισε την Μπλάκμπερν με 4-2, χρειάστηκε επαναληπτικό για να αποκλείσει την Μπόλτον (0-0 και 2-1), νίκησε 2-1 τη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ στον δικό της ημιτελικό επικράτησε με 1-0 της Μίντλεσμπρο.

Πριν τον τελικό, οι δύο ομάδες είχαν δώσει τα τελευταία τους ματς για την Πρέμιερ Λιγκ. Οι «κόκκινοι» του Ράφα Μπενίτεθ είχαν νικήσει 3-1 την Πόρτσμουθ, πετυχαίνοντας την 9η σερί νίκη τους, τερματίζοντας στην 9η θέση και εξασφαλίζοντας την πρόκρισή τους στο Champions League της επόμενης σεζόν. Η Γουέστ Χαμ του Άλαν Πάρντιου τερμάτισε 9η, ενώ και αυτή έκλεισε τις υποχρεώσεις της στην Πρέμιερ Λιγκ με νίκη, καθώς κέρδισε με 2-1 την Τότεναμ.

«Ο τελικός στο Μιλένιουμ»

Τον τελικό στο Κάρντιφ παρακολούθησαν 71.140 θεατές. Η Λίβερπουλ ξεκίνησε, έχοντας στην ενδεκάδα της τον Τσάμπι Αλόνσο που ήταν αμφίβολος για το κέντρο της ομάδας εξαιτίας ενός τραυματισμού στο παιχνίδι με την Πόρτσμουθ. Η ομάδα του Λονδίνου ευτύχησε να προηγηθεί χάρη σε αυτογκόλ του Τζέιμι Κάραγκερ.

Ο Τσάμπι Αλόνσο έχασε την μπάλα στο κέντρο, ο Γιόσι Μπεναγιούν πάσαρε στον Ντιν Άστον, εκείνος την «έσπασε» με εξαιρετικό τρόπο πίσω από την πλάτη της άμυνας της Λίβερπουλ για τον Λιονέλ Σκαλόνι που επιχείρησε χαμηλή σέντρα.

Ο Κάραγκερ δεν κατάφερε να βρει σωστά την μπάλα, εκείνη χτύπησε στο αριστερό του πόδι και κατέληξε στα δίχτυα του Πέπε Ρέινα στο 21′. Επτά λεπτά αργότερα, ο Άστον εκμεταλλεύτηκε ασθενή απόκρουση του Ρέινα σε σουτ του Μάθιου Εθέρινγκτον και με προβολή έκανε το 2-0 για τη Γουέστ Χαμ.

Η Λίβερπουλ μέσα σε δύο σεζόν βρέθηκε πίσω με τουλάχιστον 2 γκολ σε τελικό. Το ίδιο είχε γίνει και στον «μαγικό» τελικό της Κωνσταντινούπολης απέναντι στη Μίλαν το 2005. Οι «κόκκινοι» δεν τα παράτησαν.

Προειδοποίησαν με ακυρωθέν γκολ του Πίτερ Κράουτς μετά από όμορφη πάσα του Στίβεν Τζέραρντ στο 30′ και μείωσαν, στην επόμενη επίθεση, με γκολ του Τζιμπρίλ Σισέ στο 32′. Την πάσα έδωσε ο «Κάπτεν Φαντάστικ» της Λίβερπουλ.

Ισοφάριση από τον Τζέραρντ

Στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου η Γουέστ Χαμ έχασε διπλή ευκαιρία με τους Μάρλον Χέαργουντ και Μπεναγιούν, τους οποίους σταμάτησε ο Ρέινα. ‘Επειτα, ο Μπενίτεθ έκανε την πρώτη του αλλαγή, καθώς ο Χάρι Κιούελ αποχώρησε τραυματίας και τη θέση του πήρε ο Φερνάντο Μοριέντες.

Η Λίβερπουλ κατόρθωσε να ισοφαρίσει στο 54′ μετά από στρώσιμο του Κράουτς με κεφαλιά, ο Τζέραντ με καλοζυγισμένο, δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή σκόραρε.

Στο 64’ η Γουέστ Χαμ πήρε ξανά το προβάδισμα μετά από ένα τυχερό, αλλά εντυπωσιακό γκολ του Πολ Κοντσέσκι. Ο μετέπειτα παίκτης της Λίβερπουλ σέντραρε από τα αριστερά, αλλά η μπάλα κατέληξε στο βάθος της εστίας του Ισπανού γκολκίπερ που αιφνιδιάστηκε.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Τσάμπι Αλόνσο αποχώρησε από το παιχνίδι αφού ο τραυματισμός του τον ταλαιπωρούσε. Στη θέση του μπήκε ο Ολλανδός μπακ Γιαν Κρόμκαμπ. Όσο ο χρόνος περνούσε ο Άλαν Πάρντιου έκλεινε την ομάδα του με στόχο να διαφυλάξει το πολύτιμο 3-2 με το οποίο θα κατακτούσε το Κύπελλο.

Όμως, ο αρχηγός της Λίβερπουλ είχε διαφορετική γνώμη. Στις καθυστερήσεις η άμυνα της Γουέστ Χαμ έδιωξε την μπάλα μετά από ένα γέμισμα απελπισίας των «κόκκινων». Η μπάλα έφτασε στα 32 μέτρα από την περιοχή και ο Τζέραρντ δεν δίστασε καθόλου. Έπιασε ένα τηλεκατευθυνόμενο σουτ-βολίδα που κατέληξε στα δίχτυα του Σάκα Χίσλοπ που δύσκολα μπορούσε να αντιδράσει.

Οι «κόκκινοι» έστειλαν το ματς στην παράταση, αν και ο Κοντσέσκι είχε άλλη μια ευκαιρία με τον Ρέινα να τον σταματάει αυτή τη φορά.

Στην παράταση τίποτα δεν άλλαξε όσον αφορά το σκορ, ενώ πολλοί παίκτες, ειδικά ο Κάραγκερ, είχαν πρόβλημα με κράμπες. Η Λίβερπουλ είχε δύο καλά μακρινά σουτ από τους Γιορν Άρνε Ρίισε και Σάμι Χίπια, αλλά και τα δύο κατέληξαν λίγο άουτ.

Τη σπουδαιότερη ευκαιρία την είχε η Γουέστ Χαμ. Ο Νάιτζελ Ρίο-Κόκερ που είδε την μπάλα μετά από κεφαλιά σε φάουλ να προσκρούει στο κάθετο δοκάρι αφού ο Ρέινα πρόλαβε να την αγγίξει, ενώ στην επαναφορά ο Χέαργουντ με «τσαφ» την έστειλε άουτ.

Η «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι

Ο τελικός πήγε στα πέναλτι, Πρώτη εκτέλεσε η Λίβερπουλ. Ο Ντίετμαρ Χάμαν ήταν εύστοχος με μια «ψυχρή» εκτέλεση. Το πρώτο πέναλτι της Γουέστ Χαμ εκτέλεσε ο Μπόμπι Ζαμόρα που είδε τον Ρέινα να κάνει μια φανταστική απόκρουση στη δεξιά του γωνία. Ο Χίπια δεν εκμεταλλεύτηκε το δώρο του συμπάικτη του αφού πήγε χαλαρά στην μπάλα, με τον Χίσλοπ να αποκρούει. Στη συνέχεια η Γουέστ Χαμ σκόραρε με τον Τέντι Σέρινγκγχαμ.

Το προβάδισμα ξαναπήγε στη Λίβερπουλ αφού ο Τζέραρντ δεν λάθεψε ούτε από το σημείο του πέναλτι. Έπειτα, ο Κοντσέσκι ήταν αυτός που δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ρέινα, ενώ ο Ρίισε με δυνατό σουτ στο κέντρο της εστίας έδωσε μεγάλο προβάδισμα στους «κόκκινους».

Η μπάλα πήγε στον Άντον Φέρντιναντ που, όμως, ούτε αυτός μπόρεσε να νικήσει τον Ισπανό γκολκίπερ. Η Λίβερπουλ είχε κατακτήσει το 7ο Κύπελλο στην ιστορία της, με τους παίκτες της να πανηγυρίζουν έξαλλα.

Η νίκη της Λίβερπουλ σήμανε ότι θα έπαιζε στον τελικό του Κομιούνιτι Σιλντ με την πρωταθλήτρια Τσέλσι στο εναρκτήριο ματς της νέας σεζόν (νίκη με 2-1 για τους «κόκκινους», ενώ η Γουέστ Χαμ πήρε το εισιτήριο για την Ευρώπη, καθώς η νικήτρια είχε ήδη εξασφαλίσει την παρουσία της στο Champions League από το πρωτάθλημα.

Για την ιστορία οι συνθέσεις των δύο ομάδων και σε παρένθεση οι αλλαγές: Λίβερπουλ (Μπενίτεθ): Ρέινα, Φίναν, Κάραγκερ, Χίπια, Ρίισε, Τζέραρντ, Τσάμπι Αλόνσο (67′ Κρομκαμπ), Σισόκο, Κιούελ (48′ Μοριέντες), Κράουτς (71′ Χάμαν), Σισέ.

Γουέστ Χαμ (Πάρντιου): Χίσλοπ, Σκαλόνι, Φέρντιναντ, Γκαμπιντόν, Κοντσέσκι, Μπεναγιούν, Ρίο-Κόκερ, Φλέτσερ (77′ Ντέιλι), Εθέρινγκτον (85′ Σέρινγκχαμ), Χέαργουντ, Άστον (71′ Ζαμόρα).

Το παιχνίδι, και πώς αλλιώς να γινόταν, έχει μείνει στην ιστορία ως ο «Τελικός του Τζέραρντ», ενώ το γκολ του στις καθυστερήσεις ψηφίστηκε το 2015 σε δημοσκόπηση του BBC ως το καλύτερο των τελευταίων 50 ετών σε τελικούς του FA Cup.