Το 7-1 της Λίβερπουλ επί της Σαουθάμπτον με σκόρερ μόνο παίκτες της Ακαδημίας

17/01/2019 | Νεκτάριος Δαργάκης

Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν από τη μεγαλύτερη νίκη της Λίβερπουλ στην Πρέμιερ Λιγκ με 7-1 επί της Σαουθάμπτον, σε ένα ματς που σκόραραν μόνο παίκτες που προέρχονταν από την Ακαδημία των «κόκκινων».

Ήταν 16 Ιανουαρίου του 1999 όταν η ομάδα του Γάλλου προπονητή Ζεράρ Ουγιέ υποδεχόταν τους «αγίους» που δυσκολεύονταν εξαιρετικά στα παιχνίδια τους με αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς να είναι η τελευταία ομάδα πριν τις τρεις που αποχαιρέτησαν τη μεγάλη κατηγορία.

Και η Λίβερπουλ, όμως, δεν τα πήγαινε ιδιαίτερα καλά, ήταν έβδομη στον βαθμολογικό πίνακα, 8 πόντους πίσω από την πρωτοπόρο Τσέλσι. Στο αμέσως προηγούμενο ματς είχε μείνει στη «λευκή» ισοπαλία με την Άρσεναλ, μέσα στο Λονδίνο.

Η συζήτηση για τον τίτλο είχε σχεδόν τερματιστεί και ο βασικός στόχος της ομάδας του Ουγιέ ήταν η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ (την Αγγλία τότε εκπροσωπούσαν τρεις ομάδες).

Ο Γάλλος προπονητής από τον Νοέμβρη ήταν μόνος του στην τεχνική ηγεσία αφού ο Ρόι Έβανς, με τον οποίο είχαν ξεκινήσει ως δίδυμο τη χρονιά, είχε αποχωρήσει. Εκείνο το απόγευμα είχε επιλέξει να κατεβάσει τη Λίβερπουλ με 3-5-2.

Χρειάστηκαν 22 λεπτά για να ανοίξει το σκορ

Μέχρι τα μέσα του ημιχρόνου το παιχνίδι ήταν στο 0-0, αλλά την ισοπαλία θα “έσπαγε” ο Ρόμπι Φάουλερ. Ο Νορβηγός μπακ Στινγκ Ίγκε Μπγιόνερμπι εκτέλεσε το κόρνερ απο τα αριστερά, ο τερματοφύλακας της Σαουθάμπτον, Πολ Τζόουνς (έπαιξε ως δανεικός δύο παιχνίδια για τη Λίβερπουλ το 2004) επιχείρησε έξοδο για να μπλοκάρει την μπάλα, αυτή του γλίστρησε μέσα από τα χέρια και ο «Θεός» των οπαδών της Λίβερπουλ ήταν εκεί. 1-0 στο 22′.

Και το δεύτερο γκολ, επίσης, προήλθε από κόρνερ. Αυτή τη φορά εκτελεστής ήταν ο Τσέχος Πάτρικ Μπέργκερ. Με μια πολύ ωραία εκτέλεση βρήκε τον Ντομινίκ Ματέο και ο Άγγλος αμυντικός με κεφαλιά πέτυχε το πρώτο γκολ της καριέρας του για τη Λίβερπουλ. 2-0 στο 35′.

Δεν πέρασαν δύο λεπτά και ο Μάικλ Όουεν βγήκε στην αντεπίθεση μετά από έξυπνη πάσα του Τζέιμι Ρέντναπ που έκλεψε την μπάλα στο χώρο του κέντρου. Ο Άγγλος φορ «έκοψε» την μπάλα στα αριστερά του και μέσα στην περιοχή, ο Φάουλερ έκανε ένα κλειστό κοντρόλ με το οποίο απέφυγε ταυτόχρονα αμυντικό και τερματοφύλακα και με ένα ψύχραιμο πλασέ σημείωσε το 3-0 στο 37′.

Οι δυο τους συνεργάστηκαν και για το 4-0, λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, στο 47′. Ο Όουεν βγήκε από τα δεξιά, έκανε τη σέντρα και ο Φάουλερ συμπλήρωσε το χατ-τρικ του με άπιαστη κεφαλιά.

Γκολ και από τον Κάραγκερ

Το 5-0 ήρθε μετά από κομπίνα σε εκτέλεση φάουλ, ο Τζέιμι Ρέντναπ έκανε το δυνατό σουτ έξω από την περιοχή μετά από πάσα του Πολ Ινς που ο Μπέργκερ άφησε να περάσει κάτω από τα πόδια του, ο Πολ Τζόουνς ξανά δεν κατάφερε να μπλοκάρει, με αποτέλεσμα ο νεαρός -τότε- Τζέιμι Κάραχερ να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα στο 55′. Έτσι, πανηγύρισε ένα από τα μόλις πέντε γκολ που σκόραρε σε 737 εμφανίσεις με την κόκκινη φανέλα.

Οι «άγιοι» κατάφεραν να σκοράρουν το γκολ της τιμής στο 59′ όταν ο περίφημος Μάθιου Λε Τισιέ που είχε περάσει στο παιχνίδι ως αλλαγή έδωσε την ασίστ στον Εγκίλ Όστενσαντ που με ένα «ξερό» σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ντέιβιντ Τζέιμς.

Το 6-1 ήρθε από τον Όουεν στο 63′, ο οποίος μετά τις δύο ασίστ χρίστηκε και σκόρερ αφού δέχτηκε τη σέντρα από τον Φιλ Μπαμπ που είχε προωθηθεί από τα αριστερά, όπου τον βρήκε ο Φάουλερ.

Το τελικό 7-1 σημείωσε ο Ντέιβιντ Τόμπσον που είχε μπει ως αλλαγή. Ο μέσος της Λίβερπουλ εκμεταλλευτηκε νέα ασθενή απόκρουση του Τζόουνς μετά από σουτ του Μπέργκερ από πολύ μακριά και έκλεισε το σκορ στο 73′.

Οι συνθέσεις

Για την ιστορία, η Λίβερπουλ έπαιξε με τους: Τζέιμς, Ματέο, Μπαμπ, Μπγιόνερμπι, Χέγκεμ, Κάραχερ (79′ Κβάρμε), Μπέργκερ, Ρέντναπ, Ινς (73′ Τόμπσον), Όουεν (73′ Ρίντλε), Φάουλερ.

Ο προπονητής της Σαουθάμπτον, Ντέιβ Τζόουνς είχε επιλέξει τους: Τζόουνς, Μπριτζ (45′ Λε Τισιέ), Κολτέ, Χίλι, Μονκ, Λούντεκβαμ, Καχλούλ, Χόουελς (63′ Όκλει), Χιουζ, Όστενσαντ, Μπίτι.

Ιστορική νίκη χωρίς αντίκρυσμα

Η ιστορική αυτή νίκη ήρθε σε μια σεζόν που τελικά δεν είχε καμία επιτυχία. Η Λίβερπουλ δεν κατάφερε να πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο αφού τερμάτισε στην έβδομη θέση της Πρέμιερ, με μόλις 54 βαθμούς σε 38 αγώνες.

Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στον τέταρτο γύρο από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-1, οκτώ μέρες μετά το ματς με την Σαουθάμπτον. Μάλιστα, η ομάδα του Άλεξ Φέργκιουσον που στο τέλος της χρονιάς πανηγύρισε το ιστορικό τρεμπλ (πρωτάθλημα, Τσάμπιονς Λιγκ και Κύπελλο Αγγλίας) νίκησε με 2-1, με ανατροπή και δύο γκολ στις στο τέλος του αγώνα, όπως έκανε και στον Τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπάγερν.

Στο Λιγκ Καπ επίσης αποκλείστηκε στον τέταρτο γύρο, χάνοντας από την Τότεναμ με 3-1 μέσα στο Άνφιλντ, ενώ στο Κύπελλο Ουέφα είδε την έξοδο από την Θέλτα Βίγκο με δύο ήττες στον τρίτο γύρο της διοργάνωσης.

Ήταν μια δύσκολη αρχή για τον Ζεράρ Ουγιέ, ο οποίος όμως την επόμενη χρονιά οδήγησε την ομα΄δα στην τέταρτη θέση, για να έρθει στη συνέχεια η ιστορική σεζόν του 2000-01, όταν η Λίβερπουλ πανηγύρισε το δικό της τρεμπλ με τα τρία κύπελλα: Κύπελλο Αγγλίας, Κύπελλο Ουέφα και Λιγκ Καπ.

Η νίκη επί της Σαουθάμπτον εκείνο το απόγευμα του ’99 παραμένει η μεγαλύτερη νίκη των «κόκκινων» στην Πρέμιερ Λιγκ και το κατόρθωμα να σκοράρουν μόνο παίκτες της Ακαδημίας είναι δύσκολο να επαναληφθεί.