Το παιχνίδι με τους περισσότερους πόντους στην ιστορία του ΝΒΑ

13/12/2018 | Νεκτάριος Δαργάκης

Στις 13 Δεκεμβρίου του 1983, οι Ντιτρόιτ Πίστονς κέρδισαν τους Νάγκετς μέσα στο Ντένβερ με το απίστευτο 186-184, μετά από τρεις παρατάσεις. Ακόμα και σήμερα, αυτός είναι ο αγώνας όπου σημειώθηκαν οι περισσότεροι πόντοι στην ιστορία του NBA. Το παιχνίδι ήταν ισόπαλο 74-74 στο ημίχρονο, το Ντένβερ ήταν μπροστά με 113-108 μετά από τρία δωδεκάλεπτα και τελικά ο αγώνας πήγε στην παράταση χάρη σε μια φάση της τελευταίας στιγμής.

Με τους Νάγκετς να προηγούνται με δύο πόντους και να μένουν μόλις τέσσερα δευτερόλεπτα στο ρολόι, ο σκληροτράχηλος σέντερ των Πίστονς, Μπιλ Λάιμπιρ έχασε επίτηδες μία βολή, ο Αϊζάια Τόμας άρπαξε το ριμπάουντ, έκανε τη διείσδυση και ισοφάρισε το παιχνίδι 145-145. Στην παράταση με το Ντένβερ να προηγείται ξανά, ο Τόμας σκόραρε από τη γραμμή του τριπόντου για να μείνει το Ντιτρόιτ στο παιχνίδι, ενώ ο Νταν Ίσσελ των Νάγκετς έχασε το σουτ που θα μπορούσε να δώσει τη νίκη στην ομάδα του στο τέλος του πρώτου έξτρα πεντάλεπτου που τελείωσε 159-159. Στη δεύτερη παράταση ο γκαρντ των Πίστονς έβαλε καλάθι μετά που ακούστηκε η κόρνα της λήξης με αποτέλεσμα το σκορ να μείνει ισόπαλο 171-171.

Στην τρίτη παράταση ο Τζον Λονγκ έβαλε μπροστά τα «πιστόνια» 181-179 με ένα λεπτό να απομένει, με τον Τόμας να προσθέτει ένα λέι-απ μετά από ένα κλέψιμο δευτερόλεπτα αργότερα και άλλους δύο πόντους με βολές στα 28′ δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του τρίτου έξτρα πεντάλεπτου.

Ο Ρίτσαρντ Άντερσον των «σβώλων» κατάφερε να μειώσει με τρίποντο στα τελευταία δύο δευτερόλεπτα, αλλά το Ντιτρόιτ πήρε την ιστορική νίκη με 186-184. Ακούστε το βίντεο που έχουν δημοσιεύσει οι Πίστονς στον λογαριασμό τους στο you tube. Οι σχολιαστές του παιχνιδιού με το που τελείωσε λένε: «Unreal!», εξωπραγματικό. Και έτσι ήταν. Εκείνη τη σεζόν το Ντιτρόιτ είχε μέσο όρο πόντων 117 ανά παιχνίδι, ενώ το Ντένβερ ήταν η καλύτερη επίθεση της λίγκας με 123,7, αλλά κανένας δεν φανταζόταν ένα τόσο υψηλό σκορ. Ιδιαίτερη είναι η δήλωση ενός εκ των πρωταγωνιστών του παιχνιδιού που θυμίζει σε κείμενό του το basketballnetwork.net. O Kέλι Τριπούκα, σμολ φόργουορντ τότε των Πίστονς, έχει πει: «Εκείνη την εποχή ήξερες, αν πας στο Ντένβερ το παιχνίδι θα έχει σκορ. Δεν έπαιζαν με πολλά συστήματα, αλλά έτρεχαν συνεχώς. Ξέραμε ότι θα πρέπει να παίξουμε με συγκεκριμένο τρόπο απέναντί τους». Ο Τριπούκα είχε σκοράρει όλους τους δώδεκα πόντους των Πίστονς στην δεύτερη παράταση, αλλά αυτό που μάλλον τον ανησυχούσε ήταν ότι: «Το παιχνίδι κράτησε πάρα πολύ και αναρωτιόμασταν αν θα μπορούσαμε να βρούμε ένα μέρος να φάμε μετά το παιχνίδι. Θα υπήρχε εστιατόριο ανοικτό όλο το βράδυ στο Ντένβερ;». Δεν ξέρουμε αν οι νικητές βρήκαν ανοικτό φαγάδικο τελικά, αλλά τα καλάθια του γηπέδου σίγουρα… χόρτασαν! Ο Αϊζάια Τόμας που ήταν καθοριστικός για τη νίκη των Πίστονς έβαλε 47 πόντους, ενώ 41 είχε ο Τζον Λονγκ και 35 ο Κέλυ Τριπούκα. Οι Νάγκετς είχαν τον πρώτο σκόρερ του παιχνιδιού αφού ο Κίκι Βαντεβέγκε έκανε ρεκόρ καριέρας με 51 πόντους, ο πρώτος σκόρερ εκείνης της σεζόν για όλο το ΝΒΑ, Άλεξ Ίνγκλις είχε 47, ενώ ο Νταν Ίσελ πρόσθεσε 28 πόντους.

Δύο μόνο τρίποντα!

Τίποτα από όλα αυτά δεν εντυπωσιάζει τόσο, όσο το απίστευτο στατιστικό που συνοδεύει το παιχνίδι, αν κοιτάξει κανείς το φύλλο αγώνα που μπορείτε να βρείτε στο basketball-reference.com. Σε αυτό το παιχνίδι σημειώθηκαν μόνο 2 (Δ-Υ-Ο) τρίποντα και όπως μπορείτε να καταλάβετε από την περιγραφή πιο πάνω, αυτά μπήκαν στις παρατάσεις. Και οι δύο ομάδες σούταραν μόλις 4 φορές από το σημείο του τριπόντου, με 1/2 εύστοχα τρίποντα. Σίγουρα ο Γκρεγκ Πόποβιτς, κόουτς των Σπερς, που έχει πολλές φορές επιτεθεί στη σημερινή τάση του ΝΒΑ με τα άπειρα τρίποντα που επιχειρούνται, θα μπορούσε να χρησιμοποιεί αυτό το παιχνίδι ως παράδειγμα ότι δεν χρειάζεται να σουτάρεις μόνο από την περιφέρεια για να σκοράρεις. Στο παιχνίδι είχαμε και «ελληνική» παρουσία αφού για 13 λεπτά αγωνίστηκε ο μετέπειτα πάουερ φόργουορντ του ΠΑΟΚ, Κλιφ Λέβινγκστον, ο οποίος ξεκίνησε στην αρχική πεντάδα των Πίστονς και σημείωσε δύο πόντους.

Δείτε το παιχνίδι