Τρόι «Escalade» Τζάκσον: Ο «αγαθός γίγαντας» των ανοιχτών γηπέδων της Αμερική

30/08/2018 | Νεκτάριος Δαργάκης

Η συντριπτική πλειοψηφία των φίλων του μπάσκετ γνωρίζουν τον Μαρκ Τζάκσον, παλιό παίκτη των Νιου Γιορκ Νικς και των Ιντιάνα Πέισερς (ανάμεσα σε άλλες ομάδες του ΝΒΑ), πρώην προπονητή των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς λίγο πριν ξεκινήσουν να κατακτούν τα πρωταθλήματα των τελευταίων χρόνων, αλλά και σχολιαστή αγώνων του «μαγικού κόσμου» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στην Ελλάδα πιο άγνωστος είναι ο μικρότερος αδερφός του Μαρκ, αλλά θρύλος των περίφημων ανοιχτών γηπέδων της Αμερικής, ο Τρόι Τζάκσον ή αλλιώς «Escalade» (1973-2011). H σελίδα μας σήμερα θυμίζει την ιστορία του, μέσα και έξω από τα γήπεδα.

O Tρόι Τζάκσον γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1973 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Ο μεγαλύτερος και πιο διάσημος αδερφός του, Μαρκ ήταν ήδη 8 χρονών. Ο Τρόι όμως ήταν ψηλότερος αφού έβλεπε τον κόσμο από τα 2.08. Το «σουλούπι» του παρόλα αυτά δεν ήταν το ιδανικό για μπάσκετ. Στην τελευταία του χρονιά στο λύκειο ζύγιζε σχεδόν 230 κιλά.

Αυτό νόμιζε κανείς μέχρι να τον δει να παίζει. Τότε, απλά δεν πίστευε στα μάτια του. Ο Τρόι ήταν ένας γκαρντ με εκπληκτική μπασκετική σκέψη, «εγκλωβισμένος» στο σώμα ενός γίγαντα με πολλά παραπάνω κιλά. Ο ίδιος βέβαια δεν θα συμφωνούσε καθόλου με την παραπάνω πρόταση αφού έλεγε: «Ο κόσμος αναρωτιέται πως μπορώ να παίζω μπάσκετ ενώ ζυγίζω τόσο, αλλά για μένα είναι φυσικό».

Στο Ράκερ Παρκ

Ο Τρόι μόλις τελείωσε το λύκειο έδωσε το «παρών» στο περίφημο ανοιχτό γήπεδο του Ράκερ Παρκ στο Χάρλεμ. Από αυτό το γήπεδο έχουν περάσει τεράστιες μπασκετικές μορφές, από τον Καρίμ Αμπνούλ Τζαμπάρ μέχρι τον Τζούλιους Έρβινγκ και πολλοί άλλοι.

Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Τρόι Τζάκσον μετά την παρουσία του στο Ράκερ Πάρκ και αποφάσισε να του δώσει την ευκαιρία να παίξει μπάσκετ σε κολέγιο ήταν ο προπονητής του Γουάλας Κομιούνιτι Κόλετζ, Μπιλ Χάγκλεϊ.

Ο Τρόι δικαίωσε απόλυτα τον προπονητή του αφού στη δεύτερη χρονιά του στο Γουάλας μπήκε στην κορυφαία ομάδα της περιφέρειας που αγωνιζόταν η ομάδα του. Έτσι, πέτυχε να πάρει μπασκετική υποτροφία για το πολύ πιο γνωστό κολέγιο του Λούιβιλ με προπονητή τον σπουδαίο Ντένι Κραμ.

Το βάρος του δημιούργησε ζητήματα αφού ένας από τους όρους που του έβαλε το νέο κολέγιο ήταν να χάσει βάρος. Ο Τρόι κατάφερε με αυστηρή δίαιτα να ανταποκριθεί και σε αυτή την πρόκληση αφού στην τελευταία του χρονιά στο κολέγιο, το 1998, ζύγιζε πλέον 165 κιλά.

Στα δύο χρόνια που έμεινε στο κολέγιο του Λούιβιλ, είχε ρόλο αναπληρωματικού, δεν έπαιξε σε πολλά παιχνίδια, αλλά και μόνο η συμμετοχή του με βάση το βάρος του έχει μείνει στην ιστορία. Συνολικά, αγωνίστηκε σε 20 παιχνίδια και είχε μέσο όρο 3 πόντους και 1,6 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Ο Τρόι γίνεται ο «Escalade»

Η παρουσία του κολέγιο σίγουρα ήταν ένα κατόρθωμα, αν αναλογιστεί κανείς το θέμα με το βάρος του. Όμως, τα επόμενα χρόνια ο Τρόι θα λάμψει. Αμέσως, μετά το κολέγιο συμμετέχει σε παιχνίδια επίδειξης με τους περίφημους Χάρλεμ Γκλομπτρότερς, ενώ συνεχίζει να χαρίζει στιγμές μπασκετικής ευφυίας σε διάφορα ανοιχτά γήπεδα.

Η στιγμή που τον απογειώνει και τον κάνει γνωστό στο μπασκετικό κοινό είναι η επιλογή του να συμμετέχει στο ΑΝD1 Live Tour (ή επίσημα AND1 Mixtape Tour), μια εκπομπή αφιερωμένη στο μπάσκετ των ανοιχτών γηπέδων (streetball, δηλαδή) που μεταδόθηκε από το δίκτυο ESPN.

Το σενάριο έχει ως εξής, με λίγα λόγια: Μια ομάδα από παίκτες των ανοιχτών γηπέδων ταξιδεύει από πόλη σε πόλη και αντιμετωπίζει τοπικές ομάδες σε επικές μπασκετικές μάχες, με πολύ τρας τόκινγκ, ντρίμπλες, άλει ούπ και ό, τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Η σειρά έκανε φοβερή επιτυχία στην Αμερική, ενώ η ομάδα της εκπομπής έχει κάνει περιοδεία σε πολλές χώρες του κόσμου.

O «γίγαντας» που ντρίπλαρε σαν γκαρντ

Ο Τρόι ξεκινά να συμμετέχει στο AND1 Live Tour το 2002 και… μεταμορφώνεται στον «Escalade». Το ιδιαίτερα ταιριαστό παρατσούκλι του το πήρε από το σπορ αυτοκίνητο Cadillac SUV.

Ο «Escalade» αμέσως γίνεται πόλος έλξης για όσους παρακολουθούν την εκπομπή, από τους συμπαίκτες του, αλλά και από τον κόσμο που δούλευε μαζί του χάρη σε δύο χαρακτηριστικά: στο σπουδαίο μπασκετικό του ταλέντο και στη χαρισματική του προσωπικότητα που κερδίζει όποιον βρεθεί δίπλα του. Η καρδιά του είναι μεγαλύτερη και από το σώμα του…

Αυτός που επωφελείται περισσότερο από την σπουδαία προσωπικότητα του «Escalade», είναι ο «διόσκουρός» του στο γήπεδο και στα παιχνίδια του AND1, Γκρέισον «The Professor» Μπούτσερ.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, ο Τρόι τον «αγκάλιασε» από την πρώτη στιγμή που έγινε μέλος της ομάδας, έγιναν αχώριστοι και πρόσφεραν εντυπωσιακές στιγμές μπάσκετ. Μάλιστα, όταν ο «Professor» γνώρισε τον Τρόι δεν ήξερε και πολλά για τον μετέπειτα συμπαίκτη του, παρά μόνο ότι είχε περάσει από το γήπεδο Ράκερ Παρκ «και κάρφωνε στη μούρη των αντιπάλων του», όπως έχει πει σε συνέντευξή του.

Οι καλύτεροι φίλοι

Η πιο χαρακτηριστική περιγραφή για τους δύο έρχεται από τον Μάντι Μέρφι, υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του AND1 εκείνη την περίοδο:

«Αυτός και ο Professor ήταν αξιομνημόνευτοι. Από τη μία είχες τον τεράστιο Αφρο-αμερικανό από τη Νέα Υόρκη και από την άλλη τον μικροσκοπικό λευκό τύπο από το Όρεγκον που έγιναν οι καλύτεροι φίλοι. Ο 'Es' τον πήρε κάτω από τις φτερούγες του. Θα ήμασταν στο λεωφορείο για το Live Tour από τις 6 το πρωί και θα έπρεπε να κάνουμε ραδιοφωνικά σποτάκια. Ο 'Εs' μίλαγε και ετοίμαζε τα βασικά σημεία της παρουσίασης, ενώ ο 'Fess' ήταν πολύ ντροπαλός στην αρχή. Ο 'Εs' πραγματικά τον βοήθησε. Ήταν ο μέντορας του σε όλα τα επίπεδα».

Πλέον, ο «Professor» που ακόμα διατηρεί κανάλι στο ΥouΤube με χιλιάδες επισκέπτες, είναι ο καλύτερος για να μιλήσει για τον φίλο του με την μεγάλη καρδιά και την αξιαγάπητη προσωπικότητα.

«Πως ήταν ο Τρόι ως παίκτης; Πρώτα από όλα είχε υψηλό μπασκετικό IQ. Προφανώς, είχε ταλέντο, γνώση, αλλά και το στυλ, τον τρόπο του Μάρκ. Είχε μια σπουδαία καριέρα στο χάι σκουλ. Και μετά πέρασε χρόνο στο Λούιβιλ με μερικούς σπουδαίους προπονητές. Πραγματικά γνώριζε για το παιχνίδι. Ήταν καλός δημιουργός έξω από τη ρακέτα και ένας πραγματικός ηγέτης μέσα στο γήπεδο, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο για παίκτη ρακέτας».

Ο «Professor» ήταν αυτός που ξαναθύμισε τον «Escalade» στους φίλους του μπάσκετ μέσα από βιντεάκια που κυκλοφόρησαν στα social media και έγιναν viral.

«Είχε τόσο πλαστικές κινήσεις, με εκπληκτικά χέρια και αίσθηση της μπάλας. Στο επίπεδο του streeball, όλοι τον αγαπούσαν για το πως ένας τόσο τεράστιος τύπος πάσαρε και χειριζόταν την μπάλα.

Δεν νομίζω κανείς στο μέγεθος του να έκανε ποτέ ό, τι έκανε αυτός. Ο κόσμος ακόμα τον αγαπάει. Απλά, κοίτα σήμερα, τα βίντεό του έχουν γίνει viral. Θα έλεγα ότι το 2003-04 ήταν στα καλύτερά του. Υπήρχαν πολλές φορές που έκανε τις κινήσεις του και μετά κάρφωνε. Πολλοι χάνουν την ισορροπία τους όταν προσπαθούν να μπουν προς την ρακέτα με την μπάλα. Ο 'Εs' μπορούσε να τελειώσει τα ντράιβ του με ένα κάρφωμα. Ήταν εντυπωσιακός με αυτό το ύψος και αυτό το βάρος».

Πραγματικά, εκείνη την περίοδο ο Τρόι Τζάκσον έγινε πασίγνωστος. Ήταν στο εξώφυλλο του περιοδικού Sports Illustrated, το περιοδικό Jet τον χαρακτήρισε «θρύλο του streetball», ενώ έγινε ακόμα και χαρακτήρας στο βιντεοπαιχνίδι «ΑND1 streetball» για το Playstation.

Ο αδερφός του, Μαρκ περιγράφει γελώντας μια ιστορία με τον αγαπημένο του αδερφό όταν προχωρούσαν σε ένα εμπορικό κέντρο και ένα πιτσιρίκι τον χτύπησε στον ώμο ρωτώντας τον αν μπορεί να βγάλει φωτογραφία με τον «Escalade». Όχι με τον πρώην σταρ του ΝΒΑ, αλλά με τον άσο των ανοιχτών γηπέδων!

Έξω από τα γήπεδα

Ακόμα και όταν η συνεργασία του Τρόι με την ΑΝD1 τελείωσε, συνέχισε να εντυπωσιάζει στα γήπεδα παρά την φυσική του κατάσταση που όσο μεγάλωνε χειροτέρευε, προφανώς και εξαιτίας του βάρους του. Μετά την AND1, συνεργάστηκε όσο πρόλαβε σε ένα αντίστοιχο project με την Ball Up Tour.

Όμως, ο Τρόι έκανε και πράγματα έξω από το γήπεδο. Ήταν υποστηρικτής της καμπάνιας ενημέρωσης για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες και μολύνσεις και συνεργάστηκε με την ΟΝΕ για να προωθήσει τη χρήση προφυλακτικού έτσι ώστε να μειωθούν τα ποσοστά των ασθενειών. Τον είχε καθορίσει ο χαμός του άλλου του αδερφού τη δεκαετία του ‘80 από AIDS.

Ήταν 20 Φλεβάρη του 2011 όταν η τεράστια καρδιά του που χωρούσε τους πάντες, πρόδωσε τον «Escalade». Πέθανε από ανακοπή εξαιτίας της υπερτασικής καρδιοπάθειας στον ύπνο του, ενώ βρισκόταν στο Λος Άντζελες (όπως και πολλοί από την οικογένεια του) για το All Star Weekend.

Η είδηση γέμισε θλίψη την οικογένεια Τζάκσον, ειδικά τα ανίψια του που τον υπεραγαπούσαν, αλλά όχι μόνο.

Πολλοί άνθρωποι του μπάσκετ έστειλαν τα τα συλλυπητήρια τους (ανάμεσά τους ο Σακίλ Ο’ Νιλ και άλλοι παίκτες του ΝΒΑ) και όλοι είχαν μια καλή κουβέντα να πουν. Ίσως, η πιο χαρακτηριστική ατάκα ήρθε απο τον προπονητή του Καρντόζο Χάι Σκουλ, Ρον Νακλέριο: «Ήταν ο ευγενέστερος γίγαντας που υπήρξε ποτέ».

Η ζωή του Τρόι Τζάκσον ήταν σύντομη, αλλά χάρη στο ταλέντο του και την προσωπικότητά του έμεινε στην ιστορία των ανοιχτών γηπέδων παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε εξαιτίας των κιλών του. Όσοι δεν τον έχετε παρακολουθήσει, απολαύστε τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για τον φοβερό και «Escalade».

Απολαύστε τον!